söndag, september 12, 2010
2006 Horst Sauer Escherndorfer Lump Riesling GG
Juliusspitals GG fick oss att bli rejält oroliga i måndags. Hade vi till slut upptäckt frankenrieslingarnas svaga punkt? Kanske vi helt enkelt inte gillade stilen längre? I stunder av tvivel är det säkrast att kolla med en mästare.
2006 Horst Sauer Escherndorfer Lump Riesling GG kommer i en ljust gyllene färgnyans. Doften bjuder på humlehonung, och en aning av weissbier. I den rika frukten noterar vi grape, ananaspastill, några torkade aprikoser och lite burkad persika, och så något grönt som påminner om barrskog. En lagom senskördad karaktär med fräschören helt bibehållen, full av kittlande mineral och kryddörter.
I munnen får vi en intensiv, fullmogen frukt där syrabalansen fortfarande ligger precis rätt. Kraftfull mitt och en lång avslutning som är ruggigt mineralstinn - snarast salt - med drag av bikarbonat och en jordbeska av det elegantare slaget. S uppskattar grapefruktbitterheten men är inte överens med jordbeskan, medan T mest bara blir golvad av vinets personlighet. Den här nollsexan sitter fint nu, men det är ingen brådska. Horst Sauer har vårt förtroende. (91-92)
Jag provade en Eschendorfer Lump Reisling Kabinett 2008 för några månader sedan, som jag köpte i München i en butik väl värd att besöka om man har vägarna förbi:
SvaraRaderahttp://www.geiselsweingalerie.de/
Instämmer helt i ditt omdöme, måste säga att -08:an var mycket tillgänglig redan.
Kul att höra att Sauer håller stilen. Namnet står högt i kurs även här i huset. Tillsammans med Fürst var Sauer utan tvekan den producent som imponerade mest på oss när vi besökte Franken förra sommaren. Som av en händelse visade sig hela huset vara fullt av Munskänkar när vi stövlade in. ;-)
SvaraRaderaHar ni förresten provat Silvanerversionen av samma vin (Escherndorfer Lump, GG)? Jag trodde uppriktigt sagt inte att det skulle gå att göra något fullt så intressant och samtidigt välavstämt på den druvan. Stark rekommendation utfärdas om ni inte redan hunnit testa. Den vi har i källaren är årgång 2007 (17 euro hos producenten).
Det här blir jag sugen på att testa. Trodde man kunde beställa från producenten, andersuw:s inlägg antydde nästan det. Så var det visst inte.
SvaraRaderaSamtidigt blir jag lite nervös när de skriver att uttaget på deras GG är "max 50 hl/ha". Nu vet jag att de arbetar i Tyskland och med druvor med högt skördeuttag, men 50 känns ändå väl mycket för en GG, även om jag vet att det är tillåtet.
http://www.weingut-horst-sauer.de/index.php?content=dieweine_qualitaetsstufen&id=0.93654500-1209042088
Tack för tips, Linus.
SvaraRaderaKan det hängt ihop med att Würzburg var Årets vinby 2009, tro.... en gruppresa får man anta, allihop hade väl inte åkt dit för egen maskin på en gång...
Anders, vi har inte testat deras silvaner eftersom vi oftast föredrar riesling, men bra med rekommendation. Som sagt, silvaner kan överraska, Och någon gång även sylvaner, kolla efter Rieffels Zotzenberg.
Anonym, du ska nog inte vara orolig för 50 hl/ha.
Det bör inte vara något problem - till och med Egon Müller säger att han skulle vilja ha den avkastningen om bara de gamla rankorna orkade leverera...
Balans och drickbarhet är väl ändå viktigare än maximal koncentration?
Visst, är balans och drickbarhet A och O. Möjligt att det bara är semantik: men för mig är längd en viktig del av hur jag uppfattar balans-begreppet.
SvaraRaderaSom jag skriver ovan så vet jag att kombiationen av Tyskland och Riesling/Sylvaner ofta ger höga uttag, även hos de bästa producenterna (tyska genomsnittet är 103 hl/ha, att jämföra med t.ex. Frankrike som har hälften. Visst, jag inser att Tyskland "straffas" för sin vittvinsdominans).
Betvivlar inte Müller-citatet. Samtidigt vet jag att Weil och andra haft som långsiktig ambition att få ner uttaget framförallt för EG, EL och GG. T.ex. ligger enligt uppgift Weils EG strax under 40 ha/hl. Och vänder vi oss mot grannen i öst så ligger väl en bättre Wachau-producent (utan att allt för mycket närma sig de närmast botrytiserade torra vita Smaragderna) som Hirtzberg på 30 - 40 ha/hl på stockar som är 25 - 30 år gamla.
Planttätheten är ju en nödvändig aspekt att ta med i beräkningen. Det man egentligen vill veta är: hur mycket ger varje ranka?
SvaraRaderaVi reagerade lite över genomsnittsuttag på 60 hl/ha i Ahr, men så är vingårdarna ganska tätt planterade och GG-vingårdarna låg inte högre än ca 30-35 hl/ha. Så sa också Meike Näkel att uttaget var mycket kinkigare med röda än med vita (säkert sant, och inte helt oväntat är hon rödvinsproducent... ;-)
När det gäller skördeuttaget tror jag mer det är en fråga om druva än om land. En av Rieslingens många förtjänster är att den tål ovanligt höga uttag utan att kvaliteteten sjunker märkbart. Pinot Noir gör det inte.
SvaraRaderaSåvitt jag vet är uttagen för Riesling i Alsace ungefär desamma som i Tyskland. Sedan gäller förstås alltid att skördeuttagen är lägre för de mer ambitiösa vinerna än för de enklare. Men 40 hl/ha för en prestige-Riesling tror jag är helt normalt på de flesta håll, även om det är i mesta laget för många andra druvor.
FV: Ja, en gruppresa var det mycket riktigt. Någon av lokalföreningarna från Skåne om jag minns rätt. Och en del av förklaringen kan mycket väl ha varit att Würzburg var årets vinby förra året även om jag inte tror det var just staden och dess vingårdar som man koncentrerade sig på.
SvaraRaderaÄven vi föredrar förstås generellt sett Riesling framför Silvaner. Men omväxling förnöjer och om det är någonstans man bör ge Silvanern en chans är det naturligtvis i Franken. Jag misstänker dessutom starkt att få kan tävla med just Sauers version. Även Spätlesen från Escherndorfer Lump är mycket fin även om den inte når riktigt samma höjder som GGn.