fredag, juli 30, 2010

Sista rundan i Falsterbo


2006 Montevertine Toscana IGT är en ljust pinotlik uppenbarelse. Doften berättar inledningsvis med små bokstäver om svala växtbetingelser med framträdande kalkstensmineraler. Varsamt och elegant lindas doftslingorna upp med eteriska toner av röda bär, ljusa örter och blommor. En finstämt pinotlik kryddighet assisterar i bakgrunden. Åh, detta är bara så vackert! I munnen är vinet superslimmat, ja nästan bara senig struktur av kalksten och hög syra med fina tanniner och omärkbar alkohol (12,5%). Flera runt bordet gissar på pinot noir och det behövs viss guidning för att slutligen landa på hög höjd i trakten av Radda in Chianti. Senare, när maten står på bordet visar vinet vilken ypperlig balans och längd det besitter. Druvmixen är 90% sangiovese, 5% canaiolo, 5% colorino, med två års uppfostran i slavonska botti. Flera tappningar existerar, detta var L 1508. Det ska bli ytterst intressant att följa denna slanka skönhet framöver. (92-93)

160 DKK hos Carlo Merolli är, med en hårsmån, Europas bästa pris.


2007 Fattorie di Isole e Olena Chianti Classico DOCG är betydligt bjussigare på nosen. En tjusigt röd körsbärs-sangiovese med aningar av inlagd frukt, blandade vinbär, vinbärsblad, örter och kola. Om det är en omedelbar vinnare i provningsglaset, visar sig vinet inte fungera lika bra till maten eftersom alkoholen plötsligt märks i mesta laget (14%). Munkänslan bjuder på sammetslen rondör där syrorna är inbäddade i en rikare fruktighet som gör vinet lika lätt att gilla som att dricka. Det mesta händer i mitten av smaken, och längden är fullt godkänd om inte mer. Det är inte överdrivet modernt i sitt uttryck, och faten håller sig hyfsat i bakgrunden. Trevlig, generös chianti - ett par års lagring kan göra nytta. (88-89)

100 DKK hos Philipson Wine är med god marginal billigast i Europa.


2000 Bressan "Ego" Venezia-Giulia IGT ser väl utvecklat ut i sin transparent rödbruna dress. Den vidöppna doften förtjänar epitetet "intellektuell stimulantia", med sina eleganta toner av mognande cabernet franc. Här finns så mycket fint att sniffa på: cederträ, jord och kryddor samt raffinerade bärparfymer som minglar nere i den multnande undervegetationen, med en positiv grönhet av mynta och vinbärsblad. Detta får oss att tänka på riktigt fin gammal bordeaux!
I munnen är tanninerna ganska lätta och nedsmälta - inte direkt bordeauxlika - medan de höga, italienska syrorna leder den läskande, medelfylliga, något kryddiga smaken framåt mot nästa klunk - och nästa... det här är ett vin man vill dricka mer av, vilket bevisas av att alla fyller på hela tiden och flaskan tar slut illa kvickt. Druvorna visar sig vara schiopettino och cabernet franc som vuxit i Mariano del Friuli, och såväl terroiren som själva vinmakningen bjuder på flera intressanta detaljer. Skitgott vin, en verkligt spännande ny bekantskap. Tack, Martin! (91-92)

Köptes på plats i Venezia 2005 för dryga €18. Vilken utdelning!


2000 Tenuta di Capezzana Ghiaie della Furba Toscana IGT är mörkt som natten, snarast opakt och har fortfarande en del ungdomliga blåtoner kvar. Doften är djup och ganska hårt rostad med toner av mörk tobak, fin spillning, rostigt järn, tryffelsvamp, örter, mörka plommon, svarta vinbär och choklad. Cabernet sauvignon slår S fast, medan M hittar ett inslag av syrah. Här finns stora, kraftfulla tanniner och en nästan nyavärldenlik värme i mittsmaken, medan M med hjälp av syrorna placerar vinet i Italien. Blint tycks vinet vara betydligt yngre än det är, här finns inga tecken på den utförsbacke som vi tyckte oss ana förra sommaren. Uttrycket kan knappast kallas elegant, men det är rejält fullmatat och ganska imponerande på sitt lite burdust fatrostade sätt. Vinet är gjort på 60% cabernet sauvignon, 30% merlot och 10% syrah uppfostrat i nya barriques. Det känns som att vi håller på att växa ifrån den här stilen. (92)

Betingade 249 kr på SB i mars 2004. Sista flaskan av en halvlåda.

13 kommentarer:

  1. Härligt att se stövelåterfallen radas upp som på ett pärlband, schyssta grejer har ni hittat också.

    Det blev inget samkväm den här gången heller men va fan - vi är ju unga ännu. Vi tar sikte på hösten?

    /Patrik

    SvaraRadera
  2. Jo, här var det flera viner som inte gick av för hackor.

    Ni har ju varit i Piemonte mest hela tiden, och förresten har det varit alldeles för varmt för att fokusera på vinprovning (drickning har dock fungerat hyfsat, med oväntade förändringar av preferenserna ;-)

    Höstlovet, absolutely. Youth is wasted on the young.

    SvaraRadera
  3. Höstlovet men bara inte 28-31 okt? Då ska vi till Piemonte...

    Klämde ni PdB nollsjuan på Philipson? Den verkar dykt upp alldeles nyligen för en dansk hundring.

    http://www.philipsonwine.com/default.aspx?p=24&sku=66501307

    /Patrik

    SvaraRadera
  4. Noterat, Patrik.

    Hoppsan, ser man på! Det vore intressant att få chansen att smaka innan man slår till på hel låda.
    Det ska ju göras riservor som vanligt i 07.

    Förresten, vet du om Philipsons nollsexa kommer från första eller andra tappningen? Den första gick visst mest till italienska kunder, så det borde vara den andra (med riservajuicen inkluderad).

    SvaraRadera
  5. Låter som en skön trave viner onekligen.

    PS:
    185DKK står det på hemsidan om man ska va petig :)
    http://shop.carlomerolli.dk/produkter/8-toscana/880-montevertine-rosso-igt-2006/

    P.

    SvaraRadera
  6. Jag tycker mig ha läst något Vacca-uttalande där han berättade att första tappningen stannade i Italien. (DoBianchi?) Det blev väl sisådär 300000+ flaskor normale 2006 och jag misstänker att långt mer än hälften går på export.
    Så bra som Philipsonversionen visat sig så måste den innehålla en god portion riservajuice.

    /Patrik

    SvaraRadera
  7. Bressans viner har köpts in av Vinomatik men de har ännu inte dykt upp på hemsidan. De flesta av Vinomatiks viner säljs lokalt i Stockholmsområdet.

    SvaraRadera
  8. Carlo hälsar:

    Ja, we have contacted DHL in order to reach a similar agreement as that provided from ATOMWINE.

    P.

    SvaraRadera
  9. 160 DKK var det pris Carlo tog för Montevertine. Det finns även magnum och så är den härliga nollsjuan på ingång. Atomwine tar 185 DKK för den.

    Carlos webshop är inte uppdaterad med de erbjudanden som kommer i hans veckomejl.

    Bressan till Sverige, det var goda nyheter. Annars hittart vi bara Ego hos en näthandlare på Irland...

    SvaraRadera
  10. Avd "hur svårt kan det vara".

    Finns Vinomatik annat än på webben?
    En liten importör med få svårtillgängliga viner.
    Jag blir tveksam.
    Det var länge sedan nu jag hörde att Vinomatik köpt in ett litet antal flaskor Bressan. Sedan har jag inte hört ett skvatt. Alls. Kanske gick dessa åt på personalfesten? Ingen info alls på hemsidan (som inte är uppdaterad på länge). Söker man på SB så får du en träff på Bressan - men på annan importör; Avatar (allvarligt talat, hur svårt är det att göra en hemsida 2010?). Inte så sugen att skaffa 12 flaskor Schioppettino för 310 kr flaskan bara (kostar 175 dkr nedan för en flaska).

    Nej, Winewise(dk)/Terroiaristen saluför Bressan i Danmark. Pignolo låter superintressant. Och Ego 2000 finns där för 175 dkr.
    Ett litet mail skickar jag ikväll dithän.

    PS F&V; Vi saknar riktig fin juice på magnum i er post, 92p! ;)

    SvaraRadera
  11. Montevertine var jag rätt tveksam till först, måste jag säga. Flyktig nästan omärkbar doft till en början (Etna pyrde väl i bakgrunden?). Smaken, låga alkoholen, doften och färgen var så olik Toscana jag kunde tänka mig så jag blev väldigt road av vad det visade sig vara (jag tror vi var överallt utom just i Toscana?) Men med lite luft och mat blev detta en stor vin(n)are. Och framtiden är nog minst sagt ljus. Såna här vill jag ha! Många!

    SvaraRadera
  12. tack för underbart blog!

    efter den sista vistelse i Systemet är jag väldigt deprimerad - hur köper man en riktigt bra vin i Sverige?...

    det känns att Systemet beställer sin vin från "lesser producers" men ändå säljer den med en prislap av några hundred....

    måste man alltid åka själv till IT/FRA/ESP för att köpa riktigt vin...?

    SvaraRadera
  13. Åsa - selv tak! Till slut ger man upp och börjar leta på annat håll. Närmast till hands ligger danska och tyska näthandlare som levererar via DHL.

    Så fick vi mejl från Carlo:

    "Hej! Har prøvet at svare på bloggen men blev afvist efter to forsøg. Til den absolut ikke "petiga" Anonym:

    Priserne i webshoppen er - beviseligt - humane nok,
    til grænsen af det næstekærlige. (I øvrigt er vi hen ad vejen ved at skrive ind i webshoppen priserne på de vine der kan også fås til sekstyks pris.)

    Jeg sender jeg mails to gange om uge til en gruppe
    af Vinvenner (vinens venner, ikke nødvendigvis mine) og til en gruppe af lettere masokist-anlagte vinvenner, "Friadgangisterne" der giver mig tilladelse til at skrive til dem når det passer mig anytime
    dag&nat 24/7/365.

    Disse "ofre" belønnes med indbydelser til smagninger m.m. og med tilbud og priser som varierer fra webshoppens priser. I Montevertines fald:

    http://www.carlomerolli.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=631&Ite
    mid=93

    Dette fordi jeg ville hellere arbejde for personer der deler min interesse, som jeg har noget fælles med (kundeloyalitet bla bla) end kun med anonyme
    websurfere der shopper rundt efter den billigste pris. Til dem er priserne som sagt mere end konkurrencedygtige. Hvis ikke, skal jeg nok få det at
    vide.

    Denne indstilling bunder i min nok så romantiske opfattelse af vinhandleren som en håndværker, en personlig shopper og vejleder, der arbejder for at
    skaffe til dagen og vejen, ja, men også fordi han kan lide sit job, brander for det og kræver lige så stor engagement fra sine kunder. Det er naturligvis ikke opskriften til at tjene stort i denne branche, men vi
    overlever.

    Moralen: tilmeld jer mailservicen og lev i fred.

    Ciao,

    Carlo"

    Tack, behöver vi säga att vi är "friadgangister", snudd på masochister ;-)

    SvaraRadera