lördag, juli 17, 2010

Falsterboviner #4 - en binge sommartips


Medelhavsklimat vill gärna ha medelhavsviner. Torskarna vi drog upp i sundet häromkvällen landar på grillen och de behöver sällskap. Låt oss därför presentera några härliga vita, och samtidigt lansera en generell teori: svala 2008 var ett strålande år för vitt, nästan oavsett var druvorna växte. Pfalz, Alsace, Loire, Chablis, Champagne, Provence, Italien - ja till och med Grekland!

Sigalas Santorini 2008 köpte vi på rekommendation av Winepunker, vars entusiastiska beskrivning säger det mesta. Det är ett intresseväckande, rentav fascinerande vitt, där såväl nos som smaklökar tjusas av citroner, örter, pinje, kåda, oljiga drag och rikligt med kalksten. Grymt gott och bra till grillad fisk, missa inte att beställa denna högklassiga assyrtiko! 179 kr i BS. (91)



Även 2008 Matteo Correggia Roero Arneis borde vara ett kanonbra vin till grillad fisk. Men lydiga som vi är, så drack vi vinet till vitello tonnato. Det var nämligen den matchning som egendomens representant Sara Palma först valde ut på en direkt fråga. Hittills har vi aldrig gått igång riktigt på en arneis, men denna har vad som krävs för att mungiporna ska peka rakt upp. Gott om mandeltoner, rikligt med rena fruktaromer helt utan artificiella päronjäster - och så en tydlig mineralitet som klingar i munnen. Om man blundar är det inte helt olikt en högklassig rosé från provence med sin generösa frukt. Stark rekommendation, och perfekt att dricka nu. 149 kr i BS. (89)



2008 La Chablisienne Chablis 1er Cru Fourchaume bjuder på ännu mera kalksten. Inledande citronskal, fläder och smått rökiga, aningen smöriga drag anas i en elegant återhållsam nos som domineras av gula äpplen, med en diskret boken oxidationston. Kommer man bara överens med den, så är vinet klockrent med sin försiktigt smöriga personlighet och sin strama, renfruktiga struktur som snörper till ordentligt i avslutningen. Eftersmaken är påtagligt lång och stenig. Ett tilbudsfynd hos danska Philipson (99 DKK). Bör helst lagras några år för att realisera hela sin potential. (89)


Så skiftar vi fokus till några röda, som är perfekta att dricka svala under varma sommarkvällar. Pinot noir är nyckelordet - ja, till och med nebbiolon är svårt burgundisk till sin karaktär. Och så lite busung grenache för att stilla sötsuget. Som final tar vi en klassisk bordeaux.



2006 Domaine Pavelot Savigny-lès-Beaune 1er Cru Aux Guettes uppvisar härligt yppiga, röda, renfruktiga fruktiga aromer av vinbär och hallon med fransk pinotkrydda i en faktiskt ganska storslagen nos. Smaken är lite stramare och fortfarande i yngsta laget, klart elegant med ljuvligt uppfriskande syror och medelbra längd. Ett litet klipp i BS för 268 kr. Tack för påminnelsen Franko, det här ska drickas igen! (90)


2007 Weingut Ludi Neiss Spätburgunder Bockenheimer Vogelsang har de där typiskt tyska, unket reduktiva malörtstonerna som behöver någon timme i luften. Liksom många röda nollsjuor är detta redan väl utvecklat - men ännu mer än andra vi testat - och om syrorna tycks nästan frånvarande till en början, så vaknar de efter ett par timmar, den mogna jordgubbsfrukten tar mer plats och vinet får en behagfull, vänligt drickbar balans utan svulstighet eller överdriven alkohol. Till reapriset 103 spänn kan vi inte låta bli att fylla på med fler. (87)


2008 Meyer-Näkel Spätburgunder Blauschiefer tycks ha blivit en hyllvärmare på SB. Ganska oförtjänt tycker vi, eftersom detta har så mycket att ge efter tillräcklig luftning. Varje gång vi druckit vinet har det varit som bäst efter minst fyra timmar eller rentav dagen därpå. Då har de grönt reduktiva tonerna gett med sig och lämnat plats för rikliga doser skinande rödfrukt. En aning av co2 understryker intensiteten och syrafräschören i denna härligt ungdomliga ahr-pinot. Lagra gärna ett par år. 199 kr på SB och flaskor finns som sagt kvar. (89)


2006 Produttori del Barbaresco Normale måste vara årets bästa vinköp! Ja, åtminstone om man väger pris mot kvalitet. Även här gäller att luftning gör underverk - aromerna sjunger med vacker röst efter ett par timmar, och inte minst dagen efter. Blundar man är det väldigt lätt hänt att nosen slirar iväg till bourgogne. Sanslöst bra normale, lite åt det lätta saftiga hållet som sig bör, men absolut inte tunn. Efter ett par timmar ger de salmiaksalta, strama mineralerna vika för oväntat rika jordgubbsaromer och lagom torra nebba-tanniner. Vi har motstridiga uppgifter om huruvida Produttori avser att släppa några riservor från 2006 - i så fall enbart på grund av en oro för att marknaden blir alltför mättad efter en rad av goda årgångar - annars är det en bra förklaring till den exceptionella kvaliteten. Just nu på tilbud för 79 DKK hos Philipson Wine. (91)



2009 Cuvée du Vatican Côtes-du-Rhône Villages har den där busunga grenache-karaktären som man bara måste älska - samma kick som man får av att fatprova i södra rhône! Så otroligt primärt med nymosade bär av diverse olika kulörer: jordgubbar, hallon, björnbär och blåbär. Den unga fruktsötman är påtaglig, men vi möter upp den med hoisinsås till våra grillade fläskkarré som får vinet att verka stramare än det är. Mötet blir rena godiset. Extremt charmerande, rik och lättdrucken druvsaft - nätt och jämnt vin - som kommer att vinna i komplexitet om ett år eller så. 109 kr i sexpack via Bristly Wine Club. (89)



2006 Château Cambon La Pelouse Haut-Médoc Cru Bourgeois Superieur är precis den sortens vin vi brukat jaga efter i Köpenhamn: en god och tillgänglig cru bourgeois med tidig drickbarhet. Grannskapet är fint så det räcker, Giscours på ena sidan och Cantemerle på den andra. Doften är klassisk vänstra stranden i en proffsig, publiktillvänd version. Lite högre andel merlot ger en skön sötfruktighet och rondör åt smaken, och avvägd modern fathantering bidrar med mint och mörk choklad. Eftersom såväl syror som tanniner är mjuka går det fint att dricka nu. Men med risk för att bli tjatiga - glöm inte att lufta, två timmar gör underverk med detta vin. 190 kr i sexpack via Bristly Wine Club. (89)

89 pinnar tycks vara den gemensamma nämnaren. Det är precis den kvalitetsnivån vi vill uppnå när vi slappar och har det gott på semestern! Skriv gärna och berätta vad ni tyckte om vinerna.

9 kommentarer:

  1. Yes! Det är ju förjävligt att klämma en 91 poängare mellan hängmattan och grillen, så kan vi ju inte ha det!

    ;)

    Som av en händelse beställde jag Cuvée du Vatican och Sigalas igår. Produttorin ät ett brakfynd oavsett kronkursen. 79 danska är skrattretande. Samtidigt ska jag ärligt säga att jag var tveksam fortfarande någon halvtimme efter korkdragning. Svag nästan klena toner - som sedan växlar upp till en liten skönhet. Som sagt, ett dygn i öppen flaska gjorde inte det minsta ont. Ska fyllas på en masse!

    Ja, det var ett rejält uppsamlingsheat det här. Men var är rosévinerna? Janasse?

    /MW

    SvaraRadera
  2. ehh jag tyckte så här: Pavelot 90, Produttori 91, Cambon 89... ;-)

    Men visst är Pavelots Savigny för härlig? Visst är den fortfarande snudd på helt omärkt av tiden tand, men så fin i slank stil. Ett litet fynd som sagt, Bourgogne under 300 kr som skickar upp mungiporna är inte för vanligt. Och Produttori... de där extra flaskorna känns helt nödvändiga.

    Det var tusan vad sugen man blev på en skön assyrtiko och en grillad firre...

    SvaraRadera
  3. Satsa på Olympia, Martin! Hyfsat billigt och lagom vingelavstånd ;-)

    SvaraRadera
  4. Når det upp till 89 points?

    /MW

    SvaraRadera
  5. Hehe, vi vet faktiskt inte, men ni kommer inte spendera särskilt många timmar där ;-)

    SvaraRadera
  6. På temat Neiss och prissänkningar:

    Noterade att även en Chinon, Les Gravinières 2008, från mars-släppet (?) prissänkt rejält på SB och nu ligger på 84 kronor. Behövde också en del luftning. Men stabilt och - för att använda ett av Torstens fem favoritadjektiv - reduktivt. Helt utan kärv grön paprika och istället mer av lingon och kalla bär. Osannolikt att ett sådant vin skall reas ut. Sannolikt, för att använda Landskronas främsta Maderia-expert, behövs utrymmet för ytterligare en Pinotage i prisklassen 67 - 69 kronor.

    SB:s utbud av bra Bourgeil och Chinon är direkt genant. Ytterligare ett disktrikt som "fallit bort". Nu var inte tanken att bjuda på SB-dissar utan snarare en uppmaning för er som gillar reduktiv Cabernet Franc som passar till mixad grill på fläsk och lamm att ta er till närmsta butik som har kvar i lager.

    Poängen? 84.257!

    SvaraRadera
  7. Som ovan danmarks-shoppare undrar jag hur ni bär er åt för att få dem till Sverige? Jag letade lite snabbt på hemsidan men hittade inget om leverans till Sverige - var det min danska som var för dålig? Suertacksam om du har möjlighet att svara, eller maila mig på marit.englund@hotmail.com, Tack för en god blogg!

    SvaraRadera
  8. Nick - Pierre & Catherine Breton är vad du behöver.
    Jäkligt goda var de, åtskilliga tusendelar högre poäng!

    Marit - i de flesta fall får man helt enkelt åka och hämta vinerna (gäller både Philipson och Merolli). Ett undantag är suberba danska importören Atomwine som levererar till Sverige med DHL för 120 spänn (inom 4-5 dagar). Men Bristly är ju svenskt, så sajna upp för klubb och nyhetsbrev, mycket kul där.

    Förresten, tänk om Carlo Merolli började leverera till Sverige med DHL. Oj, vad han skulle sälja...

    SvaraRadera