tisdag, juli 06, 2010

En egen vinkällare


Handen på hjärtat, kära vinnörd, visst är en av dina våtaste drömmar en bättre plats för dina dyrköpta älsklingar, där de kan sova sin törnrosasömn innan det blivit dags att framföra svanesången? Ett ställe där du kan kliva ner och svalka dig i sommarvärmen, alltmedan du längtansfullt vänder på de sovande skönheterna... kanske får du ett ryck, greppar korkskruven och gör processen kort med din korkskruvs-ångest, för att sedan avnjuta ett perfekt tempererat glas på egen hand - eller tillsammans med dina otroligt imponerade och avundsjuka vänner.


Men hur många hus nuförtiden har överhuvudtaget en källare? Är man ägare till en skapligt stor tomt går det ju att bygga en jordkällare istället. Vinosapien gjorde slag i saken under våren som gick. Klokt nog tog han hjälp av en bra byggsnickare, för att bygget skulle bli färdigt någon gång. I botten lades ett skikt av makadam, varpå man gjöt en bottenplatta. Sedan byggdes väggarna upp med leca-block av dimensionen 60x25x25, som rappades utvändigt och invändigt. Rummet blev cirkelrunt till sin form, med en inre diameter på knappt fyra meter. Taket var den knepigaste biten: gjutet av cement i en form som pallats upp ovanför bygget, innan det slutligen lades på plats.


När själva konstruktionen var klar täcktes alltihop med jord, sand och grus till en kulle om kanske 7-8 meter i basen, och nu när gräset börjat gro, så smälter alltihop in i naturen på ett ganska fint och diskret sätt. Inuti noterar vi en enkel golvbrunn, för att kunna spola av golvet. Och spolar man av det med några skvättar vin, har man strax en mycket autentisk doft av äkta vinkällare!


Så var det dags för inredningen. Efter diverse klurande kom man på ett smart sätt att platsbygga hyllor med omväxlande vertikala och horisontala reglar. Resultatet blev ungefär 30 fack som vart och ett rymmer ett sextiotal flaskor. Sedan tidigare hade man i huset ett par metallpjäser som rymde ett hundratal flaskor. Totalt beräknas rummet klara att svälja drygt tvåtusenfemhundra buteljer! Temperaturen ligger för tillfället på sexton grader, och till vintern lär den nog sjunka under fem. Kanske behövs ett termostatstyrt elolje-element för att hålla upp temperaturen till tio - om nu vinerna ska mogna någon gång!


Schweiziska hyllan. Alla som har en sån hemma räcker upp en hand.


Kein Keller ohne Keller.



När man bjuder in sina goda vänner vill man ju gärna ha ett bord att stå och trivas runt. Det specialbeställda, råa, svetsade järnbordet passar perfekt in i den sparsmakade stilen. Nu återstår bara att betala byggfakturan på 80 lakan - ganska billigt om ni frågar oss - och hälla upp ett glas vin till gästerna. I vårt fall blev det en 2008 Benoît Dorsaz Petite Arvine de Fully Les Perches. Vilken upplevelse: schweizisk sten och syra inne i den svala svenska jordkällaren!

Grattis till ett lyckat bygge, Vinosapien. Och tack för att vi fick plåta och skriva.

33 kommentarer:

  1. Kul med hemmahos-reportage!

    Ett smakfullt och diskret tillhåll när man vill gömma sig med en flaska...avundsjuk- oh ja!

    SvaraRadera
  2. Tungur knivur!
    På ren svenska, ja, jag skulle vilja ha en motsvarande själv.
    Alldeles oavsett att man får en och annan ganska skaplig flaska för 80 lakan.

    OT: Bjöd delar av släkten på 2007 Zilliken Saarburger Rausch Riesling Kabinett medan grillen blev varm, följde upp med Chabanons Campredon 2007 till det grillade (provencalska tillbehör) och avslutade med 2005 Doisy-Vedrines till lite Roquefort alltmedan solen sänkte sig över de av Mälarens vågor vi hade utsikt över.
    Sällskapet sov belåtet sedan.
    Jag vaknade dock aningen oroad och insåg att man borde köpa några Saarburger till - äppelbensin är ett fantastiskt drivmedel.

    SvaraRadera
  3. Ser jätte häftigt ut.
    På vintern kan man annars köpa en frost-vakt och ha stående.

    Jag håller på att inreda en gammal matkällare till vinkällare. Och där går det ner runt 0 grader på vintern. Så jag håller på att isolerar och bygger en dörr för att förhindra att kylan tränger in.

    Jag går i banorna om man ska ha tegelrör eller göra något liknande som du har gjort.

    Tack för lite inspiration, som vanligt :)

    SvaraRadera
  4. 80 lök för en jordkällare, varför inte smacka upp gårdshuset maxit, ställa in två fina vinlagringsskåp och njuta....

    SvaraRadera
  5. Får köpa en bit av grannens tomt tror jag...suck.

    Tips. Cuvée du Vatican Cotes du Rhone Villages 2009 finns att beställa nu. 50138309 i BS via onlinetjänsten.

    "
    Det här erbjudandet känns riktigt kul av flera anledningar. För det första så är succévinet Cuvée du Vatican Cotes du Rhone Villages tillbaka. Men det är INTE 2008:an som man skulle kunna tro. Det är 2009:an! Jean-Marc och Karine Diffonty tyckte inte att druvmaterialet för deras Cotes du Rhone Villages höll måttet 2008, och valde helt sonika att skippa den årgången totalt.

    2009 är ännu ett strålande fint år i Chateauneuf-du-Pape och södra Rhone. Kanske inte lika monstruöst som 2007, men ett väldigt fint och balanserat år. Det här vinet håller 2007:an stången och vi har sett till att vi har fått boka upp oss på betydligt fler flaskor den här gången.

    80% Grenache, 20% Syrah. Fruktigt, fylligt, kryddigt, sydfranskt så det förslår. Samma pris, samma artikelnummer MEN nu kan ni beställa på nätet: bestallning.systembolaget.se. "

    P.

    SvaraRadera
  6. ojojoj det här värmer ett byggarhjärta. Fick just bortprioritera min jordkällare till nybygget pga ja just det, kostnadsskäl. Har haft lite planer på att gräva ner cementringar på tomten. Ringarna kan man hitta gratis mot avhämtning på blocket så kostnaden ligger på markentreprenaden. Dock ej stiligt som vinosapiens. Mer förvaringstrumma.

    SvaraRadera
  7. Ojdå P, där fick vi in lite hårdsälj copyrightat av Bristly Wine Agents. Ingen fara att detta missats, vi beställde vinet 10.06. Ska bli kul att testa!

    Anonym - ehh, gårdhuset maxit kostar riktpris 189 lök, sedan tillkommer två fina vinlagringsskåp för 20 lök styck. Vi fattar inte riktigt hur du tänkte ;-)

    Anders- av egen erfarenhet kan vi rekommendera ett billigt termostatreglerat eloljeelement. När det väl hittat rätt temperatur jobbar det på egen hand hela vintern.

    Henrik - tack för påminnelse om äppenbensinen!

    Harald - avundsjuka är väl inte den ädlaste av känslor, men ack så mänsklig, Och vem vill inte gömma sig ibland... ;-)

    SvaraRadera
  8. 10.06? Då slog jag er med 10 minuter :-)

    SvaraRadera
  9. Äh.

    Lagring och kapitalbindning är ju bara för korkskallar. Tänk vad mycket plats ni går miste om där ni istället kan ha gamla barnleksaker/extra sängar/kläder som du inte visste du hade.


    Själv häller jag över allt vin på begagnade tetraflaskor som får snabbmogna i bastun, sommarvärmeböljan kommer man ju inte långt med!

    Min igår inköpta Harlan Estate -04 börjar nu såhär på kvällen, dagen efter inköp alltså, redan anta fina mognadstoner!

    Jag är inte alls avundsjuk! Inte alls!

    //MW

    SvaraRadera
  10. Fast-det-är-ju-såklart;

    Är det Rot-månad kanske man kan få Rot-avdrag.

    /MW

    SvaraRadera
  11. Martin,
    hur blev din vinkällare?

    SvaraRadera
  12. "P" - är det Dristly-Gabriel som sitter och fylleastroturfar? ;-)

    Skön jordkula för övrigt. Vem vill inte ha sin egen version av Uppsala Högar på tomten?

    SvaraRadera
  13. Hehe jag ville bara dela med mig av nyheten men jag borde ju tänkt på att alla här är med i nyhetsbrevet och nitade nyheten innan jag ens tagit morgonjuicen. Beställde en 6:a jag med får vi se vad de går för :)

    Min flickvän sa "vi ska ha en pool istället". Kan man reklamera flickvänner?

    P.

    SvaraRadera
  14. Vill också ha! Undrar om det är OK att bygga en sådan i Hammarby Sjöstad?

    SvaraRadera
  15. Haha...Johan; 30 minuter och så är den länsad ;-)

    SvaraRadera
  16. - franko
    med tanke på att vikingarna offrat en och annan i närheten är det snarare röde orm vi hyllar...och han får mer än gärna slinka in på ett glas;)

    - p
    min fru är ganska modest...hon ville ha drivbänkar...det fick hon;)

    SvaraRadera
  17. " Frankofilen sa...
    "P" - är det Dristly-Gabriel som sitter och fylleastroturfar? ;-)"


    Jo tjena! Inte så jättemycket.

    Däremot tycker jag att det ser lite tomt ut på hyllorna i den där källaren. Jag kan lösa det problemet åt dig Vinosapien :-)

    SvaraRadera
  18. Tomt på hyllorna? Jag tänkte precis säga att det säkert finns mycket gott och drickfärdigt liggande på de hyllorna. Jag kan hjälpa dig med det, Vinosapiens. :-)

    SvaraRadera
  19. Skönt bygge, lagom stort, sköna bilder, sköna buteljer!

    SvaraRadera
  20. Så det är inga problem att man har säg 18 grader sommartid medans man vintertid kryper neråt 10? Är det inte bättre att alltid ha 18 grader då om man inte väljer att kyla och istället värmer lite mer vintertid?

    P.

    SvaraRadera
  21. Vi har själva 10 på vintern och 18 i värmeböljan. Såna långsamma förändringar är inget problem, och största delen av året är det 11-14 grader. 18 grader året runt är inget problem men vinet kommer att utvecklas fortare än vid 10 (nästan dubbelt så snabbt, men inte riktigt). Vita viner mår helt klart bättre i längden av att förvaras åt det svalare hållet.

    Hur gör du själv?

    SvaraRadera
  22. Kör vinkyl men den har krympt ;-) Men har ett rum i garaget jag ska göra i ordning som nu efter 3-4 veckors medelhavsvärme inte kommit över 20 grader som jag tror funkar. Min tanke är att ta fram betonggolvet och få bättre kyla sommartid och sen köra element som frysvakt för vintern. Skillnanden nu i sommar mellan dag och natt har varit max 1 grad och det är ju nästan mätfel på en mätare så det ska väl funka. Kanske kommer tilläggsisolera ytterväggen med 70mm cellplast men vet inte hur mycket det hjälper. Rummet är 3 kvadrat så där kommer man få plats med om man täcker hela väggarna ca 500 flaskor vilket nog ska räcka för mitt behov ett tag framöver :)

    P.

    SvaraRadera
  23. Ett tag, ja. Snart har rummet också krympt ;-)

    Låter annars som en bra lösning. Vet du hur kallt det blir på vintern?

    SvaraRadera
  24. Haha jag tänker inte säga emot. Vet inte tempen på vintern då vi flyttade in i Mars i år. Men så länge man har element spelar det väl ingen större roll? Garaget i sig är ju byggt för vinterboende dvs byggt precis som huset.

    P.

    SvaraRadera
  25. Då så, in med ett element så är saken klar. Vi brukar dra på mellan slutet av november och början av mars.

    SvaraRadera
  26. Så där. Golvet uppbrutet och betonggolvet framme. Höjde luftfuktigheten från 50 till 60% samt sänkte tempen från 20 till 17 grader. Perfekt :)

    P.

    SvaraRadera
  27. Ser man på. Betong och vin brukar komma bra överens...

    SvaraRadera
  28. Dag 1. Temp 16.5 grader, luftfuktighet 77%. Frågan är om det går att ha så hög fuktighet och om den är tillfällig. Det har ju varit kraftigt omslag av vädret från 25-30 grader och inget regn på 3 veckor till 15 grader och massa regn på ett par dagar. Får mäta vidare..

    Är 1 grads skillnd mellan natt och dag ett problem tror du? Vad brukar man ange som ett "max" mellan dag/natt temp?

    P.

    SvaraRadera
  29. Dag 1. Temp 16.5 grader, luftfuktighet 77%. Frågan är om det går att ha så hög fuktighet och om den är tillfällig. Det har ju varit kraftigt omslag av vädret från 25-30 grader och inget regn på 3 veckor till 15 grader och massa regn på ett par dagar. Får mäta vidare..

    Är 1 grads skillnd mellan natt och dag ett problem tror du? Vad brukar man ange som ett "max" mellan dag/natt temp?

    P.

    SvaraRadera
  30. Dag 1. Temp 16.5 grader, luftfuktighet 77%. Frågan är om det går att ha så hög fuktighet och om den är tillfällig. Det har ju varit kraftigt omslag av vädret från 25-30 grader och inget regn på 3 veckor till 15 grader och massa regn på ett par dagar. Får mäta vidare..

    Är 1 grads skillnd mellan natt och dag ett problem tror du? Vad brukar man ange som ett "max" mellan dag/natt temp?

    P.

    SvaraRadera
  31. Jag har lagrat viner i ett avdelat vinrum i garaget som min pappa byggde åt mig (runt 150 euro i materialkostnad).

    2/3 nergrävt på kortsidan (söder!) och helt nergrävt (sockeln till verandan på långsidan). Det håller runt 18 grader på sommaren (25-30 grader utomhus) och runt 10 grader på vintern (0-5 grader utomhus).

    Funkar bra. Jag lägger hellre pengar på vin än på lagringen. Vid blindprovningar brukar de flesta gissa att mina viner är yngre än vad de verkligen är.

    Lavazza

    SvaraRadera
  32. Jag minns inte exakt hur länge jag har haft mitt vinrum men det är runt 10 år.

    Lavazza

    SvaraRadera
  33. Trevligt att läsa/se. Har hämtat inspiration här till mitt egna projekt som just påbörjats - en stor vinkällare under huset. Vinerna ligger i lådor och väntar på en bättre lagringsmiljö. winestorageproject.blogspot.com

    SvaraRadera