torsdag, april 08, 2010

2007 Giuseppe Mascarello Langhe Nebbiolo


Ooooh, att få landa hemmavid med en tallrik antipasti, efter en heldagssafari i København med omnejd - på jakt efter exotiska djur och italienskt vin. I glaset häller vi något som vi varit nyfikna på ända sedan Carlo Merolli droppade mejlet med rubriken "SCOOP". Druvorna kommer från unga stockar med rötterna i den legendariske odlaren Mauro Mascarellos marker. Ursprung: Castiglione Falletto/Monforte. Vingårdar: Santo Stefano di Perno, Bussia Soprana, Monprivato, Villero med flera...

2007 Mascarello Giuseppe e Figlio Langhe Nebbiolo har en varm, ljus, transparent färgnyans. Doften är frisk, öppen och vacker med markörer som rönnbär, blodapelsiner, äppelskal och lakritsrot. Traditionell finess är nyckelordet, de nya rostade faten klockar in på exakt noll procent. Bara nebbiolo, helt enkelt!

Smaken speglar doften perfekt. Precis som vi hoppats får vi njuta av ett vitvinssyrligt, behagfullt vin med lätta äppelskalstanniner, svampiga jordtoner och härligt rika aromer av rönnbär och blodapelsiner. Vinet rör sig som ett kattdjur med klorna indragna. Här finns en harmoni, balans och finess som skulle kunna kallas burgundisk om den inte vore så urbota typisk för skickliga traditionalister i barolo och barbaresco. En definition av ordet drickbarhet, det slinker ner fortare än kvickt, utan några som helst invändningar. Aaaah! (90)

Carlo Merolli säljer för 185 DKK/flaska eller 2000 DKK/hel låda. Stark rekommendation.

ps. Precis innan vi skulle åka upptäckte vi att Philipson hade "justerat" priset på Produttoris 2006 Barbaresco från 79,95.- till 129,95.-
Sicken rysare!

7 kommentarer:

  1. Det dar later syndigt gott, och gor mig annu mer sugen pa att fa dricka en frisk Monprivato.

    Traditionellt gjorda Nebba kan vara hur bra som helst. Men vissa modest slampiga Coca-cola barolo gar ju ned de med. Tur man inte behover valja sida.

    SvaraRadera
  2. nu blev vi sugna...skulle naturligtvis beställt fler;)

    ser fram mot leverans på söndag;)

    SvaraRadera
  3. Var priset justerat efter att ni passerat kassan, eller hade ni kanske förbeställt? Oskön överraskning annars...

    SvaraRadera
  4. Oskönt var ordet. Det "justerade" priset såg vi när det var dags att åka över sundet. Lyckligtvis hade vi genomfört själva affären i förra veckan...

    Man vet aldrig med Philipson, det går upp och det går ner. Marcenasco kostade 250 DKK i förra veckan, nu kostar de 150 (förutom nollfemman som väl bedöms sälja ändå pga sina 96 Suckling-inflationspoäng).
    2006 Conca och Rocche ligger väldigt bra till just nu. 250 DKK vardera.

    SvaraRadera
  5. Sablar vad härligt.

    Nebbiolo. Dä ä gräjjer dä.

    SvaraRadera
  6. Gudars vad man blir sugen på saftig nebbiolo.
    Snart läge för bourgogner med piemontesisk elegans alltså?

    /Patrik

    SvaraRadera
  7. Mascarellon låter underbar och minst lika, eh, intressant som PW:s berg-å-dalbanepriser.
    Det är härligt med drag av blodapelsin i rött av vin - aah!

    SvaraRadera