lördag, april 17, 2010

2004 Piaggia Carmignano Riserva


Internationellt stajlade, häftigt ekade toscanare står inte särskilt högt upp på vår shoppinglista för tillfället. Desto roligare att bli överraskad, och påmind om hur pass goda viner som faktiskt görs i den moderna toscanska genren. I själva verket har vi enbart positiva minnen av Mauro Vannuccis riserva, men smaken är ju i omärklig rörelse hela tiden och plötsligt överraskas man av hur den flyttat sig en bra bit sedan sist. En inte alltför vild gissning är dock att en liten bit oxfilé i rödvinssås borde funka fint till vinet. En potatisbakelse med rökt sidfläsk - samt broccoli och haricots verts - får hänga med vid sidan av.

2004 Piaggia Carmignano Riserva är mörkt blårött, en kompakt och respektingivande uppenbarelse som enbart utstrålar ungdom. En frisk bris av mynta fläktar upp längs mature-kupans innerväggar och håller oss ohjälpligt fast, tills vi plockat ihop alla de markörer man förväntar sig att finna hos en lite lyxigare, internationellt välskräddad toscanare: morellkörsbär och bittermandel, dyr mintchoklad, dyr espresso och dyr cigarrtobak...

Smaken då? Jo jäklar, här fanns det smak minsann! Attacken är len som armanikavajens innerfoder, men sen är slut på artighetsfraserna. Mittsmaken tar munnen i ett kryddigt, mintigt grepp med snudd på eldigt temperament (14,5%). De mogna tanninerna och den intensiva frukten - 70% sangiovese, 20% cabernet sauvignon och resten merlot - flirtar en längre stund med Californien men landar till slut tryggt i Florens västra förorter. Smaken speglar doften fint och helhetsintrycket blir enbart positivt, därom är vi båda överens. Ett fantastiskt gott vin som argumenterar starkt för det moderna toscana. Upp till tio år i källaren bör inte vara något problem. (92)

ps. Vi hoppar över den aktuella årgång 2005 och väntar in nollsexorna som bör komma relativt snart.

9 kommentarer:

  1. Trevligt, trevligt att läsa eftersom jag har exakt en sån flaska liggande hemma i källaren... är en tålmodig sort så min flaska får säkert ligga fem år till innan det blir dags att fundera på luftning

    SvaraRadera
  2. Grattis! Både till att befinna dig i de bästa av dina år och att Piaggia levererade.
    Smaken må förändras, men den här låter ändå underbar. Jag har en kvar och blir allt bättre på att hantera min korkskruvsångest. Tvivlar på att den överlever 2010. Hellre ung och stramt välskräddad kavaj än charmigt ostruken frack liberalt fläckad av julmust ...

    SvaraRadera
  3. Tack Henrik, vi snackade just om att vi eventuellt hade underscorat vinet. Som sagt, gör modernisterna bara rätt är de svårslagna. Det här vinet är bara så jäkla skickligt gjort, och har inte den där julkryddiga profilen som så lätt förvandlas till julmust (läs Castello di Fonterutoli). Snarare har man lånat powersuiten och cigarrpuffen från Ornellaia...

    SvaraRadera
  4. tjena pojkar!

    hur mycket kommer 2006 kosta tror ni?

    SvaraRadera
  5. Hej!

    Kan glädja er med att 120 flaskor av 2006´an är med i nyhetssläppet 3maj på Systembolaget och kommer kosta 399:-.

    Sofie (vinUnic)

    SvaraRadera
  6. Minsann - 399 pix. Då kanske 120 flaskor kommer att räcka ...
    04 kostade drygt 300 vill jag minnas.

    SvaraRadera
  7. Sorry, 339:- ska det vara. 2004´an kostade 319:-.

    /Sofie

    SvaraRadera
  8. 339kr är för dyrt dör att vanligt folk (typ folk som tycker sig vara vanliga) så jag köper hellre en flaska sjhampaansch för dom pengarna (Bollingers Rose) MUuuMMMAA!!

    SvaraRadera
  9. Måste man välja? Kan man inte få båda? ;-)

    SvaraRadera