söndag, december 27, 2009
2005 Domaine de la Charbonnière Vacqueyras
Vi inleder kvällen med fluffiga pastejer av ankresterna mixade med trattkantareller, bacon, lök, äggula, grädde och en aning vetemjöl. De tillagas med hjälp av kokottformar i vattenbad under folie, vid 175 grader i 45 minuter. Serveras på trekanter av rostat bröd, stekta i ankflott. Som tillbehör tar vi en syrlig sallad på frisé, lollo rosso, endive och valnötter. Liten reduktion på balsamico och portvin vid sidan av.
1996 Duval-Leroy Fleur de Champagne har en gyllene doft av brioche, lemoncurd, valnötter och ostronskal. Vi noterar finstämda aningar av sherry-oxidation. Smaken bjuder på härliga syror och aromer av citrus och nötter samt en ungdomligt pigg mousse. Outstanding även denna gång, men inte lika rik och maffig som gårdagens Henriot. Resten av vinet dricks till filéer av rödtunga i gräddsås på skaldjursfond och citron. (92)
2005 Domaine de la Charbonnière Vacqueyras blandar 60% grenache med 40% syrah från fyra hektar på en platå vid namn "Hautes Garrigues" i Sarrians. Vinet har en mättad, riktad doft med en liten början till mognadsutveckling. Vi får aromer av röda och mörka körsbär, bittermandel, mörk choklad och tobak, animaliska drag av läder och tryffel, en aning av lantlig bondgårdskänsla och en dominerande, jordig mineralton. Elegant är bara förnamnet.
I munnen ställer denna Vacqueyras skåpet med besked. Inledningen är precis lagom fruktig och i mitten har vi en bergfast, stenig struktur med utmärkt balans mellan syror, tanniner och alkohol. Pepprig intensitet och rejäl persistens i gommen. Elegant knastertorr, stenmineralisk avslutning och en rejält lång eftersmak med gott om örter. Ingen sprit, ingen överdriven sötfrukt. Detta är ypperligt redan nu - inte minst till brie de meaux som i kväll - men mitt i vinets tätt ihoptvinnade kärna bor också löften om en framgångsrik utveckling i minst fem, kanske till och med sju-åtta år framöver. (91)
Ni verkar ha en bokstavligt talat God Jul! Missade denna Champagne, men har några flaskor av cuvéen utan tilläggsnamnet 'Fleur de Champagne' från 96, som ni också testat. Finns det någon skillnad? Priset var ju det samma.
SvaraRaderaHej Tavastgatan! Det är samma vin, producenten kallar det så utan att det står på fronten. Och vi är helt överens om värderingen. Det känns som att resterande flaskor kan ligga till sig betydligt längre än vi först trodde...
SvaraRaderaVäldigt kul med alla nyheter som är på gång i januaris mellansläpp. Vi skickar ofta varma tankar till viner som 2007 Chambolle-Musigny La Combe d'Orveau och 2006 Clos de Vougeot Musigni. Vårt nyårslöfte är redan givet: köp och drick mer bourgogne...
Ok, men på CT finns två olika ingångar med två olika etiketter. Är era flaskor från förra släppet eller det senaste?
SvaraRaderaÄven jag har för lite bourgogne (22% i källaren), och mindre kommer jag att ha efter den 11/1. Men fler erfarenheter!
Vi handlade förra året (eller rent av förrförra, det är väl tredje gången de släpps). Man kan ju tänka sig att de gjort en ny degorgering till årets omgång...
SvaraRaderaHmm, det finns ju faktiskt en etikett med Fleur de Champagne på framsidan. Vi har ingen aning om skillnaden.
Det är ofta knas med dubbla listningar i CT, även Perrot-Minot är totalt förvirrat med både Henri och Cristophe i samma årgångar...
Efter 11 januari är vi nog lite klokare i alla fall. Åtminstone vad gäller innehållet i en del flaskor
;-)