onsdag, september 23, 2009

2007 Roger Perrin Châteauneuf-du-Pape Tradition


Endast ett drygt halvår har gått sedan vi drack årgång nollsex av kvällens vin. Så vi gör det lätt för oss och länkar till vår förra presentation av egendomen. Liksom Xavier Vignon opererar Roger Perrin i en kommersiellt effektiv skala, om än med sina egna vingårdar. Deras viner delar flera egenskaper - inte minst den moderna, lättillgängliga stilen - men Perrins variant känns ändå som ett mer typiskt uttryck för appellationen châteauneuf-du-pape.

2007 Roger Perrin Châteauneuf-du-Pape Tradition har en härligt öppen och charmig doft av söta fikon, hallon och andra skogsbär, plus jordgubbar och sötlakrits. Nollsjukänslan får oss som vanligt att dregla. En del kärsbärskärnor noteras, men inte direkt någon ångande kirsch. Därtill ett gräddigt inslag av peach melba som ger löften om en krämig textur i munnen. Ett litet grillat kycklinglår serveras minsann också i glaset, och dessutom gläds vi åt ljusa garrigue-örter som tar sig igenom den mer uppenbara frukten.

I munnen bjuds ett lustfyllt drickvin med saftiga grenacheromer, indisk krydda, sötlakrits och tydlig salmiak. Attacken är omedelbar med rika, givande, smått explosiva aromer. Kanske är munkänslan en smula tunn i mitten och avslutningen är inte särskilt lång - men vinet är välbalanserat och helt utan brännande alkohol trots sina modiga femton procent. Syran är lite stramare och mer läskande än i 2007 Cuvée du Vatican Côtes-du-Rhône Villages vilket till slut måste bli den närmaste jämförelsen - intressant på flera sätt. Å andra sidan är vinet inte riktigt så krämigt som kunde förväntas i årgången och slutar i kortaste laget med (ännu) aningen uttorkande tanniner.

Det här är utan tvekan ett jäkligt god tradition till hyfsat pris, och dessutom väldigt tacksam att njuta nu. Det som fattas för högre betyg är en ännu mer intressant personlighet, krämigare textur och en avslutning som lyfter och bär iväg - men det kanske man knappast kan begära på den här nivån? Även om vinet inte framförallt tycks ämnat för lagring lär det nog bli en glad överraskning till dem som spar framåt sjuårsdagen. (89-90)

ps. En av systembolagets tillfälliga augustinyheter. Tryffelsvinet har just fått in fler flaskor och priset är 1314 spänn för ett sexpack, alltså exakt samma som i bolagets släpp.

pps. Vi har testat vinet två gånger, med konsistenta intryck. Men rent subjektivt gillade vi det bättre andra gången och det var egentligen först nu som vi blev sugna på återträff i framtiden.

7 kommentarer:

  1. Att jämföra med Cuvée du Vatican Côtes-du-Rhône Villages (som visserligen är ett förbaskat gott tjut!) är väl knappast ett positivt omdömme? Vinerna opererar i helt olika segment, och då blir prisjämförelsen oundviklig?

    Fast prova måste jag definitivt! Ett buteljerat kycklinglår vill jag inte missa!

    ;)

    /Martin

    SvaraRadera
  2. Om vi säger så här: Vatican CdRV är sensationellt bra på sin nivå och därmed ett brakfynd till priset. Perrins Tradition är en bra standard-ch9 till ett helt okej pris. I målgången klockar de in på ungefär samma sluttid (dvs poäng) oavsett pris. Och ingen skugga må därmed falla på Perrins vin, tvärtom! Eller på Diffontys vin heller för den delen. En ädlare appellation ger ett högre pris, så är det ju bara...

    Prova och berätta vad du tyckte, Martin!

    SvaraRadera
  3. Jag ska göra det. Lovar.

    Att Cuvée du Vatican är ett hejdundrande brakfynd är vi helt överens om. När sedan det börjar rapporteras om detta http://nettareegioia.wordpress.com/2009/09/21/rhone-2007-battle-of-the-vardagsfransoser-i-hundrakronorsklassen/ så börjar man ju undra vad det är som händer?

    SvaraRadera
  4. Det som händer är väl en kalasårgång när så gott som all frukt blir bra. Och dessutom på ett charmfruktigt sätt som proportionellt sett gynnar lite enklare viner mest. Och så det där som vi har pratat om: Det finns grymt goda viner i Europa som inte kostar särskilt mycket, men vi ser inte så många av dem på boa. Jag gapar och fyller på...

    Om man föredrar Cuvée du Vatican eller Saint Cosme bäst är nog en ren smakfråga. De är båda oerhört bra viner i sin prisklass och egentligen för olika för en rak duell, men jag kunde inte låta bli. Drick och tyck!

    SvaraRadera
  5. Roger Perrin verkar mycket intressant. Har vi ngt varunummer?

    SvaraRadera
  6. Jonas:
    http://www.vinportalen.se/butiken/tryffelsvinet/default.asp?action=view&id=362

    SvaraRadera