måndag, juni 15, 2009

2004 Alain Chabanon L'Esprit de Font Caude


Äntligen framme på landet! Som vanligt var det skitväder på morgonen i Stockholm och lika självklart på kvällen strålande sol i Falsterbo. Ett kvällsdopp känns lockande och barnen tar täten i sina badrockar - det finns starka skäl att emigrera söderut. Medan grillen går varm och entrecôten ligger till sig sippar vi på Philippe Gilberts 2008 Menetou-Salon Rosé till tapenade och andra små tilltugg. Lika uppfriskande som i lördags...

Från början hette Alain Chabanons egendom Domaine de la Font Caude ("den varma källan"). Men efter en tvist fick han ge upp det ursprungliga namnet. Fortfarande pryder det etiketten till gårdens flaggskeppsvin. Här handlar det om 52% syrah och 48% mourvèdre, ekologiskt odlade och handskördade, förstås. Skördeuttaget låg på beskedliga 28 hektoliter per hektar. Macerationen var relativt lång, fem veckor. Därefter fick vinet två år på franska fat och ytterligare ett år på tank innan det buteljerades i augusti 2007. Ganska uppseendeväckande är att det släpptes till marknaden först alldeles nyligen, när flaskmognaden bedömts som tillräcklig. Sånt inger respekt!


2004 Alain Chabanon L'Esprit de Font Caude har en utvecklad, djup och spännande doft. Blint är det ingen tvekan om vilka två prominenta druvor som ingår. Jovisst, här finns en hel del fattoner - som av kola, mint, kaffe, choklad och lakrits. Men också de typiska syrahdragen av chark, tjära, läder och grillad lammstek - kompletterade av än mörkare, lantlig mourvèdre. Slutligen den allomfattande garriguen som ger så fina övertoner till doften. Några tobaksblad minglar kvar i slutet av glaset.

I munnen ställer de positiva intrycken upp sig på rad. Det är ett fylligt vin, men samtidigt så torrt utgjort att mineralerna får fullt spelrum. Mintigt och fräscht men samtidigt otvivelaktigt på väg mot sin fullbordan. Lena tanniner, rik frukt och ack så elegant balanserat (14%). Relativt mjuka syror som antyder att det bästa kommer nu och inom några år. Den närmaste associationen vi får är till en mognande hermitage vari man hällt en skvätt toppbandol. Den osöta stilen påminner också lite om madiran och bordeaux - verkligen inte illa, men man borde sluta att tänka i såna jämförelser. Detta är helt enkelt en storslagen Languedoc! (91)

Vinik importerar och levererar till Söderhallarnas systembutik (270 kr). Adressen är som vanligt nik@vinik.se.

2004 L'Esprit de Font Caude Coteaux du Languedoc Caude (Domaine Alain Chabanon, Lagamas, Languedoc)

6 kommentarer:

  1. Åhh!
    Strålande sol?
    OCH ett par schyssta fransyskor.
    Sa jag att jag är på väg?

    /MW

    SvaraRadera
  2. Vill inte vara den som är den, men 53+48 låter som ett 101-procentigt vin. Såna trodde jag bara fanns i USA.

    SvaraRadera
  3. Martin - vi har fem kilometer sandstrand för oss själva, solen skiner, barnen leker och gästsängen är bäddad. Behöver du hämtning på Sturup?

    Tack Vinarskalle, du har första tjing när vi utlyser ledig tjänst som korrekturläsare. Vinet är 100% gamla världen.

    SvaraRadera
  4. tycker att Alain Chabanon gör alldeles förträffliga viner... Smakade på Les Boissieres 2002 förra veckan, smakade riktigt bra - drickmoget, inte helt olikt en bättre chateauneuf

    har några Petit Merle och ett par La Merle i "vinkällaren"

    /BG

    SvaraRadera
  5. Just Les Boissières har ju fått smickrande jämförelser med Ch Rayas. Vi tog med en 2004 till landet och dricker den framöver. Ett verkligt elegant vin, tyckte vi senast:

    http://vinare.blogspot.com/2008/11/domaine-singla-alain-chabanon.html

    Merle aux Alouettes var inte så dumt, men vi föredrar när Chabanon kör med sina sydfranska druvor. Testa syrahdominerade Campredon...

    SvaraRadera
  6. det slank faktiskt med ett par flaskor Campredon också när jag handlade. Inhandlat på plats i Montpeyroux, på vinbaren i byn - Les Terrases de Mimosa. Bra ställe, god mat och ganska brett sortiment av de lokala vinerna, kan rekommenderas...

    /BG

    SvaraRadera