tisdag, mars 03, 2009

Riesling 2007: Dönnhoff & Christmann


Det går knappast att säga att vi är opartiska, och blint är det inte heller. Efter ett något tiotal smakprov har vi redan bestämt oss för att vi är kära i germanernas 2007, en säsong som gav rekordlång hängtid på stockarna och perfekt balans mellan komponenterna i de tyska vingårdarna. Odlarna jämför med klassiska år som 2001 och 2004, där balansvågen lutar åt långsamt utmognade fruktsyror och mineraler. Förväntningarna är rätt högt ställda...

2007 Dönnhoff Riesling Trocken har en elegant kalkrik mineralitet i doften med nässlor, blommor och nästan mogen kiwifrukt. Citron-, grape- och limeskal, grönt äpple och diskreta, ungjästiga pärontoner kommer till. Allt är föredömligt rent och snyggt levererat.

Smaken är stramt fruktig med stor renhet, riktigt höga eleganta syror och en livlig liten sprits. Aromerna från doften speglar sig perfekt i munnen med massor av goda mineraler, bra koncentration och längd samt några gröna äppelskal i slutet. Bara en aning för jästaromatiskt fortfarande. Vinet gör sig utmärkt till maten redan ikväll - tagliatelle med räkor, limezest och vårlök i en gräddig sås med hummerfond och vitt vin. Och vi tippar på att ett till två års väntan är tillräckligt för att ta vinet till toppen av dess potential.

2007 Christmann Gimmeldinger Biengarten Riesling Trocken doftar direkt av friskt hav: musselkalk, havssalt, rent av badsalt. Man vill kasta sig i böljan med en gång! Aningar av mandarinsaft och sockerdricka fyller i den eleganta bilden. Oinfriade löften om tropiska mognadstoner och vidare utveckling av mineralkaraktären lockar till några års ryggläge.

I munnen får vi svalkande frukt av vattenmelon, mandarin och gurkvatten som kompletterar det i stort sett mineraldominerade intrycket. Terroirtonerna dominerar nästan över fruktsyrorna, det är jordens finaste mineralvatten i den föredömligt torra eftersmaken. Smaken är oerhört läskande, även om den kan tyckas lite tunn och vattnig i avslutningen just nu. Men jordmineralerna är klart efterhängsna, och helt utan den lite störande beska som man ibland kan hitta i pfalz. Mycket stilfullt och outvecklat vin med stora möjligheter för några års lagring.

De här läckra och användbara vinerna spelar förstås mot öppet mål för oss rieslinglovers. Vi gjorde en liknande parallellprovning för ett år sedan. Mer om Helmut Dönnhoffs expertis kan man läsa hos The Wine Doctor. Ett besök hos Christmann är snabbt fixat här.

2007 Dönnhoff Riesling Trocken (Weingut Herrmann Dönnhoff, Oberhausen, Nahe)

2007 Gimmeldinger Biengarten Riesling Spätlese Trocken (Weingut A Christmann, Gimmeldingen, Pfalz)

13 kommentarer:

  1. Så kul att läsa! Och tack för försmaken, vi har köpt båda vinerna och planerat att smaka av till helgen.

    Vad tror ni om optimal lagringstid? Inte borde de väl vara i behov av alltför många år i viloläge?

    /Mårten och Sara

    SvaraRadera
  2. Stort tack för denna provning! Det får bli lite Christmanninköp i eftermiddag, tror jag.

    Själv drack jag också riesling igår, 1994 Erdener Treppchen Riesling Auslese. Också nyhet nu i mars (ett impulsköp i väntan på att personalen skulle reda ut alla koder kring Pure-"smygprivatimportsläppet," som de sa...). Fullt utvecklad och mycket diesel. Fast jag blev faktiskt lite besviken, mogen riesling är ju sanslöst gott men den här var trots all diesel lite fadd och dessutom fanns det en irriterande beska i vinet. Sött och beskt, nja.

    SvaraRadera
  3. Mårten & Sara! Låt oss få veta vad ni tyckte när ni har smakat. De här vinerna är redan så ruskigt goda att problemet mest är att hålla fingrarna borta. Men vi vet ju att de har mer att ge inom bara något år. Att de sen håller för åtskilliga års lagring är bonus, särskilt Biengarten. Det trevliga är ju att pfalzaren är mindre sträng än sin torra motsvarighet från rheingau, som ung.

    Ulf, vi hoppade faktiskt över Erdener Treppchen för stunden. Och du bekräftar ju att det var befogat, tack för den rapporten. Just nu längtar vi mer efter torrt, rent och fräscht med syror, mineraler och sprits. Och att fylla i bilden av tyska 2007...

    Förresten, räckte det inte bara med att uppge varunumret för Pure? Vi gjorde det över telefon, supersmidigt...

    SvaraRadera
  4. Telefon, kan man göra så??? Njgrr! ;-)

    SvaraRadera
  5. Hej F&V, kul att båda dessa "levererade". Har bara lyckats beställa en Biengarten; men hoppas få tag på ngn till. Har ni provat den vanliga Christmann Riesling 2007 (SB 5882)? Vi tyckte den var bra med fin frukt, mineral och lite "tryck". En aning spretig och lite beska, men väldigt god för 109 SEK.

    SvaraRadera
  6. Jag bunkrade upp med gott och blandat Dönnhoff i somras. Det börjar bli tjatigt nu, han gör ju bra viner varje år och inga kan man missa. Har än så länge enbart knäckt en Kabinett och den var så där sprittlande ungdomligt fräsch som bara väntade på att drickas upp. Tror inte att lådan överlever balkongen i sommar. Passa på med tyskrean på bolaget innan det är försent. Tyvärr finns bara Haart i Malmö men de kan man ju beställa hem.

    SvaraRadera
  7. Någon som har erfarenhet av deras Delchen och Hermannshöhle?

    SvaraRadera
  8. Inte Dellchen, men 2002 Herrmannshöhle. Det var rätt länge sen, när den släpptes, och vi har dem i källaren. Det vi minns är ett lysande kaleidoskop av intensiv, mogen, nästan tropisk frukt. Tyvärr har vi inte provat 2001 och 2004 som sägs likna 2007...

    Även om Dönnhoff påstås har lyckats allra bäst av tyskarna 2006 och gjorde utmärkta viner (Felsenberg och Riesling Trocken är jättegoda) så drog vi slutsatsen att med exceptionellt fina 2007 var det dags att slå till på Herrmannshöhle GG...

    SvaraRadera
  9. Sådär, inköpsinstruktioner skickade till Skånevänner... Denna gång försökte jag faktiskt med telefonen men de ville inte släppa sina Hermannshöhles förrän på måndag!

    Annars lyckades personalen på regeringsgatan sälja på nyheten 2007 Schäfer-Fröhlich Riesling Spätlese och hyllvärmaren 2004 Jesuitengarten (som jag nu inser är Pfalz, vafan! ;-)). Rea...

    SvaraRadera
  10. F&V; länk till provad Hermanshöhle 2004:

    http://miseenbouteille.blogspot.com/2008/10/il-maestro-herman-dnnhoff_18.html

    SvaraRadera
  11. Tack, Niklas! En Herrmannshöhle måste nog korkas upp inom kort...

    Ulf - Schäfer-Frölichs 2007 Monzinger Halenbeg Spätlese fick vi också en propå om. Den hade tydligen gjort stor succé i butikens provningsgrupp. Med kommentaren att den var relativt söt - och sånt har vi kanske inte riktigt så stor användning av som de torra...

    Von Buhls 2004 Jesuitengarten låter intressant. Är det någon som smakat? Pfalz och lite svalare år är en bra kombo. Där vill vi också påminna om den fina och något billigare 2004 JL Wolf Jesuitengarten Spätlese Trocken som fortfarande verkar finnas kvar i BS.

    SvaraRadera
  12. Wolfs (dvs dr Loosen) Jesuitengarten provade jag efter F&Vs rekommendation, och jag instämmer, klart god och mogen.

    Det förvånar mig att ingen sagt syntetisk päronsoda om 2007-orna, det tycker jag nästan alltid finns i bra purung tysk riesling.

    SvaraRadera
  13. Piggelin! Vi har testat en handfull moselkabinetter (någon spätlese) från 2007, där fanns det syntetiska pärontoner minsann. Den bästa tyckte vi nog var Willi Schaefers. Alla behöver ligga ner tills piggelinen lugnat sig.

    Bürklin-Wolf hade bara pärongodis i baskvaliteten, men inte i sina PC och GC.

    I Dönnhoffs riesling gömmer sig lite av de här dragen bakom koder som "ungjästiga pärontoner" och "bara en aning för jästaromatiskt fortfarande".

    I Biengarten uppfattade vi inget sånt alls (bara lite sockerdricka i doften).

    SvaraRadera