måndag, februari 09, 2009

NV Mas des Chimères "El Che"


Har ni undrat var rödvinsvänstern tog vägen? Här är den, igen. Mer rock'n'roll blir det förmodligen inte i år. Den mustaschprydde, tillika omtalade byrevolutionären Guilhem Dardé blandar tre årgångar grenachedruvor (2003, 2004 och 2005), etiketterar med Vin de Table och toppar med smeknamnet "El Che". Och vilket vin han har fått till! Huka er châteauneufer och piemontesare, här anfaller grenadjärerna från söder. Allons enfants de la Patrie...

"El Che" har aldrig gjorts förut. Vem vet, kanske kommer det inte göras igen heller, men vi hoppas verkligen att det här vinet inte var en stundens nyck. Färgen är transparent varmröd - revolutionsröd? - med både ungdom och mognad. Doften är ljust kryddig, krämig, komplex, utvecklad - med hallonreduktion, mandelmassa, några kokta jordgubbar, örter och flyktiga barbarescotoner. Aningar av tobak och stall i slutet. Det doftar förstås rakt av grenache - och därtill nebbiolo. Skitbra och oj så öppet och rättframt!

Smaken tar inga fångar. Krevaderna skallar i munnen - vinet är rikt, läskande saftigt, kryddigt, koncentrerat, behagfullt eldigt (15%) och rejält långt i smaken, med mättade hallonaromer och sötlakrits. Underbart till mildare getost eller på egen hand. Ja, glaset innehåller så vitt vi kan se 100% flytande njutning. Har ni bara den minsta svaghet för grenachedominerad södra rhône och varmårspiemonte bör detta absolut inte missas, även om det dröjer några veckor till nästa leverans. Priset? Vad sägs om 120 pistoler - addera valfri ljudeffekt själv. Vi tar nog en granatkrevad.

Mas des Chimères importeras av Vinik (nik@vinik.se). Nej, vi har inte fått vinet gratis och vi är inte inhyrda av Viniks marknadsavdelning. Men det är andra gången vi smakar och intrycket är minst lika bra som sist. Mersmak alltså - ställ undan flaskan innan den tar slut...

ps. Blogger ville inte ens ladda upp en bild med namnet "El Che". El Che gick dock bra...

"El Che" Vin des Chimeres Vin de Table de France, Guilhem Dardé - paysan vigneron, Mas des Chimères, Octon, Lac du Salagou, Languedoc

21 kommentarer:

  1. Låter onekligen spännande, och prisvärt som Kronstam skulle sagt. Om han fått betalt av importören.

    Är det privatimport som krävs för att få tag i det?

    SvaraRadera
  2. Låter farligt gott. Hur får vi tag i det?

    SvaraRadera
  3. Maila Niklas på Vinik så fixar sig resten. Vinet tog nyss slut, men sista leveransen kommer om några veckor...

    Viniks lista är en av de mest intressanta just nu - om man gillar sydfransoser plus några droppar loire och skumpa...

    SvaraRadera
  4. Jag har bara listan över vinerna från södra Frankrike. Vad har de för godbitar från Loire och Champagne då?

    SvaraRadera
  5. Utökad prislista finns att få.

    Dels har det kommit in fler sydfranska producenter, dels nya viner från de befintliga (vi är inte minst nyfikna på första årgången av Lacroix-Vanels toppcuvée Natura Rerum).

    Champagne från Dosnon & Lepage i Côtes-de-Bar samt vita och röda Menetou-Salon från Philippe Gilbert...

    SvaraRadera
  6. Hej såg att du testat ett vin från Napa Valley. Jag älskar viner därifrån och vill bara tipsa dig om ett jättegott rött vin som jag kom över när jag var i Napa Valley Kalifornien förra året. Det heter Midsummer Cellars Cabernet Sauvignon 2005 och har precis kommit in på systembolaget därav min glädje. Det är beställningsvara (75241) och ligger på 329 kr, men helt klart värt priset. Har fått flera fina utmärkelser i USA har jag sett. Tack för en trevlig blogg! Med vänlig hälsning malin

    SvaraRadera
  7. har importörerna börjat göra inlägg på bloggar? Malin har nu varit inne på 5-6 olika bloggar och skrivit exakt samma sak om Midsummer cellars vin

    SvaraRadera
  8. Malin - har du några synpunkter på Anonyms påstående? Varmt välkommen att svara idag. I annat fall lyfter vi ut din kommentar och lägger den i högen för obeställd reklam...

    SvaraRadera
  9. Kan du inte låta det vara kvar som varnande exempel. Väldigt intressant, för att uttala sig diplomatiskt, om importörerna ska börja marknadsföra sina viner på detta sätt!

    SvaraRadera
  10. Vi gissar att "Malin" egentligen heter Fredrik Andersson och sitter nere i Lidköping och funderar på hur han ska lansera sina viner från "Andersson Wines International". Det falsktrevliga och opersonliga tonfallet i kommentaren är ju rätt slående. Det blir 100 minuspoäng till den firman...

    SvaraRadera
  11. Ja påpassligt att den finns i best-sortimentet från februari.. :-o

    SvaraRadera
  12. Euuh, tog mig just upp ur sjuksängen och såg att även jag har besudlats av denna reklam. Man kan ju tycka att det hade varit smartare att rikta in sig på bara er blogg för att få mest genomslag och inte göra det så genomskinligt. Men visst är det nästan lite rörande att få med både pris, nummer, tydlig hänvisning till nysläppet i BS, lite referenser till "flera fina utmärkelser i USA" samt en försäkring om att det är prisvärt?

    Oj, vad sugen man blev på att handla från AWI hädanefter...

    SvaraRadera
  13. Jag har i alla fall skonats ännu - skönt att flyga under radarn ibland...!

    SvaraRadera
  14. konjären, att du skonats beror nog på att du inte har så många läsare på din blogg och att hon inte rankar den så högt helt enkelt. Inte många kommentarer direkt så hon såg det nog som bortkastat att skriva där:-(

    SvaraRadera
  15. konjären, jag tycker du själv kan kopiera in smygreklamen för att få känna dig viktig. Det finns på andra bloggar i mångfald, så ctrl c - ctrl v!

    SvaraRadera
  16. Jo, det var med en - kanske missad - självironisk poäng som jag konstaterade att jag flög under "malins" radar.

    För få läsare = inte intressant för smygreklam = ganska skönt...

    Den sortens viktighet är jag gärna utan...!

    SvaraRadera
  17. Konjären - vi tycker att du är bra precis som du är.
    Och Malin har fått sina fiskar varma vid det här laget...

    http://nettareegioia.wordpress.com/2009/02/12/astroturfing-alert-eller-nu-gar-spam-pa-torra-land/

    SvaraRadera
  18. Sorterade just ut en beställning från vinik. El Che fanns i en cuvée från åren 05, 06 och 07. Jag beställde fyra flaskor direkt - osett.
    Beställde också lite Singla, Chabanon och Vanel.
    Bestämde mig för att juni-släppet var mindre intressant än Viniks grejer. Tror att Che skulle instämma i utropet: Mer privatimport åt folket!

    SvaraRadera
  19. Hämtade hem två blandade sexpack från Söderhallarna i går och kunde inte hålla mig - en el Che fick sätta korken till direkt.
    Lite stum direkt vid upphällning i glas (eftersom det var en oplanerad impuls blev det ingen dekantering), men efter en kvart kliver några representanter från mörka laget fram och säger hej: viol, björnbär, lakrits/salmiak/anis och lite örter. Några timmar senare vill röda laget vara med och spela också, hallon, jordgubbskompott (med nån centiliter snaps i) och mera örtigt än lakrisalt. Utmärkt, det enda som stör är en aning alkoholhetta - och att jag hoppats på större dominans från röda laget.
    Nästa gång tror jag att jag dekanterar nån timme eller två och serverar till ost.
    För övrigt, för att fylla ut lådan slängde Nik i en el Che rosé, har ni provat den? Jag tar med den ut till landet om ett par veckor för att inviga semestern, så min rapport dröjer ett tag.

    SvaraRadera
  20. Nik påstod att El Che bara gjorts en gång. Men det verkar ju inte stämma - du har nog prövat ett annat vin än vi. De där ljusa, mjukt kokta, rödsyltiga tonerna känns som att de har med 2003 att göra.

    Vi har faktiskt smakat på El Che Rosé, när vi besökte Nik i sällskap med Frankofilen, (minns du den, Franko? Den var god och rätt originell så vitt vi minns. Det blir spännade att höra vad du tycker, Henrik. Är det en 2008 ?

    SvaraRadera
  21. Jag hade läst den här posten, så när jag bad Nik att få en uppdaterad sortimentslista så hade han med el Che, en cuvée på 05,06 och 07.
    Jag tyckte, med tanke på årgångarna, att om förra cuvéen var fin borde inte den här vara sämre och beställde fyra flaskor el Che. Och ärligt talat, det är den nog inte heller, bara annorlunda. Gissar att 06, som jag tycker varit örtigare och mörkare i C9P och södra Rhone öht, bidrar till det. 07 som årgång har jag för lite erfarenhet av för att våga säga något om.
    Har just avslutat det som sparades från igår och jag tycker mycket om det. Lite saftig stil, men ändå med riktigt bra grepp och ganska bra syra. På flaskan står ingenting om "el Che", men den ser likadan ut som er och är en "vin de table", så jag utgår från att det Nik skrivit på listan stämmer.
    Enligt samma lista är rosén en 08, men flaskan är lika informativ som el Che, dvs inte alls ...
    Enligt listan är det Grenache noir, Syrah och Carignan i rosén.
    Min plan är att vid fint väder knäcka den första kvällen på landet tillsammans med en matig sallad som har viss inspiration från Nicoise - tonfisk, oliver, ägg, avocado, paprika, rödlök bl a. Till en en sådan sallad drack jag mitt livs rosé, i ett hyrt hus nån kilometer norr om Pic St Loup sommaren 05. Minns inte vad vinet hette, men det var från Pic st Loup och var en väldigt god, lite "matig" rosé som vår värd ställt in i kylen som välkomstpresent. Stor, mycket stor, X-faktor.

    SvaraRadera