torsdag, februari 05, 2009

Hjo häller finaste franskt


Hjo Grosshandel är importören dit du vänder dig när du behöver ett klassiskt slottsvin, gärna i klädsam medelålder - och inte funderar alltför mycket på priset. Här kan det kosta duktigt med pengar - varning för tillfällig hicka - men å andra sidan ruvar man på ett lager av finviner som påminner om listorna på de mest källarförsedda restaurangerna - till vilka man också är en viktig leverantör. Den som beklagar sig över dålig tillgång på bordeaux bör fördjupa sig i importörens produktdatabas - och importören kan i sin tur jobba på att beställningslista alla sin produkter för att nå ut till privatkunderna. Hemsidan är en av branschens mest funktionella - rena fullkornsbrödet - och har pdf-faktablad om de flesta viner. Sök på valfri producent och se hur fantastiskt mycket av äldre årgångar det finns här! Vill du ha en bourgogne från 70-talet - inga problem...

Lite mer direktkommunikation med slutkunderna kunde dock inte skada. Var är produktnyheterna, var är blandlådorna, klubbmedlemskapet, de mer precisa matmatchningarna och de entusiastiska, personliga tillropen när man hittat något nytt och kul - eller gammalt och gott? Fler och fler kunder vänder sig numera direkt till importören för att få information, och systembutiken fungerar ju hyfsat som utlämningsställe. Beställningssortimentet lär bli allt mer använt när de tillfälliga släppen ransoneras framöver, och borde väl explodera när SB:s webförsäljning kommer igång i höst. Ja, inte för att det är så himla svårt att lyfta telefonen idag heller...

Firman med det rekorderliga namnet bjöd in till sortimentsprovning och lockade med världsberömda viner. Klart att vi nappade!


JOSEPH DROUHIN - BOURGOGNE

2007 Morgon har en öppen, ung och busigt god bärdoft som av blåbär och lingon. Smaken har bra intensitet i en lagom lätt kropp med bra syror. Fräsch. fruktig och mycket trevlig beaujolais cru. Drick svalt i sommar till plattfisk à la meunière. BS 81111/119 kr.

2006 Santenay har ljusröd färg och en härligt druvtypisk doft med sandelträ och pinotkrydda, jordgubbar och röda vinbär. Friska, lite kartiga syror i en lätt kropp med fin aromatik. Sympatisk, typisk och läskande by-pinot till hyggligt pris. Skulle sitta fint till en kycklingklubba utomhus under semestern. BS 75491/189 kr.

2005 Chambolle-Musigny Premier Cru är lätt på färg men har en komplex, köttig, något animalisk doft med mörkare bärfrukt, även några björnbär hittas här. Smaken är intensiv, aromrik och välbalanserad med stadigare syror och rejäl struktur. Bra framtidspotential, känns det som. BS 83192/549 kr.

1996 Morey-Saint-Denis Clos Sorbé Premier Cru har en komplex och fint nyanserad doft med mognadstoner, höstskog, läder och karamell. Smaken är mycket torr och fin med rätt tuffa syror, något uttorkande tanniner och mognadsaromer. Stramt och elegant. PI/RS/489 kr.

1990 Beaune Clos des Mouches Premier Cru är den sällsynta typen av vin där tiden stannar för en stund. Färgen är lysande, transparent varmröd med tegelton. Det är på sin plats att damma av kännarbegreppet bouquet, alltså: en fantastiskt komplex, mogen bouquet, med inslag av ostbutik, läder, vilt, svamp, orientkryddor, karamell och naturligtvis hallon och gamla jordgubbar. Smaken är rik och mycket behaglig med helt vital frukt, mogna syror och en enorm komplexitet i aromerna. Utan tvekan var detta dagens största upplevelse! Det måste vara den perfekta födelsedagspresenten till en bourgogneälskare. Ska vi säga väl prisvärt eller rentav fynd? PI/RS/990 kr.



PAUL JABOULET AINÉ - RHôNE


2006 Gigondas "Pierre Aiguilhe" bjuder på ungbusigt primär körsbärs- och hallonfrukt av grenachedruva, med assist av malolaktisk smörkola. Vinet är öppet och saftigt, rödfruktigt, aningen burdust - men ge det provençalska lammkotletter till sällskap så är saken biff. BS 74502/220 kr.

2003 Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert är en gammal favorit som vi inte sett till på länge. Om ni undrar var den hållit hus, så är det här den gömmer sig. Nolltrean bjuder inte oväntat på en riktigt tät färg och en yppig, mycket utåtriktad doft av tvärnitat däcksgummi, mörka körsbär, något björnbär och högvis med violer, peppar och örter. Smaken är mycket maffig och omedelbart tilltalande. Den stora frukten omfamnar rikligt med behagligt tuffa tanniner och lagom kärnbitterhet. Det här är i princip mitt i prick på våra syrah-preferenser (ok, åtminstone en av dem). Lagra något år för mer av charktoner. PI/RS/285 kr.

2005 Côte-Rôtie Les Jumelles har en ungbärig, fortfarande malolaktisk doft med smörkola, skogsbär och örter. Vinet är på tok för ungt idag med mycket strama, något ogina syror. Tid behövs alltså utan tvekan, men är frukten stor nog för framtiden?
Åt det snåla hållet. Pass på den. PI/RS/399 kr.

1997 Hermitage La Chapelle har en vackert brunröd färg och en ekig, komplex och karaktärsfull doft: knäck, läder, kryddnejlika, brända örter, lite gammeldags källartoner och fin, rustik mognad. Smaken är helt torr och kraftfull med betoning på prima frukt, uppmjukade tanniner, goda örter och en lång, intensiv eftersmak. Lite större och varmare frukt än i 98:an som vi drack i höstas. Utmärkt årgång, inte det minsta trött. PI/RS/740 kr.



BORDEAUX

2004 Château Hosanna Pomerol
ingår sedan 1999 i Jean-Pierre Moueix' portfölj av slott och fick namnet i samband med övertagandet. Druvmixen är 70% merlot och 30% cabernet franc som vuxit på stockar med snittålder av 40 år. Vinet har gott om blommighet, syrener, fin hudkräm, mörk björnbärstonad sötfrukt och lite mint. Smaken är mycket maffig och tät, givande, sötfruktig och modern i stilen - influenser från nya världen i positiv bemärkelse. Utåtriktat och lättgillat vin som funkar utmärkt att konsumera redan nu. BS/75422/1099 kr/Nyhet 090202


2004 Château Latour à Pomerol har en söt, aningen syltig doft med vinbär, körsbär, jord och övertoner av parfym och hudkräm. Smaken är mjuk och tät, uttalat fruktig med lägre syror. Viss bitterhet och förvånansvärt kort i eftersmaken. BS/599 kr/Nyhet 090202


2001 Château Cos d'Estournel Saint-Estèphe har en sval, mycket fin svartvinbärsdoft, med ett tydligt inslag av ädlaste skit - eller solklar brett (välj själv), gräs, blommor, hudkräm och cigarrlåda. Tanninerna är medelstora och helt behagligt infattade i en snyggt torr och precis lagom stram helhet. Lång finish med bra slutsyror. Elegant, cabernetdominerat vin som faktiskt fungerar utmärkt att konsumera redan idag - eller att spara länge. BS 88999/999 kr/Nedsatt pris.



2000 Château Giscours Margaux är lite extra kul att testa eftersom vi har en oöppnad låda i källaren. Vinet ser mörkt, nästan opakt ut. Doften är tydligt knuten men lättar på förlåten till eucalyptus, täta svarta vinbär, kaffe och grusjord. Smaken har rejäl kropp och struktur, med ungsträva, tuffa tanniner och lakritsrondör. Mycket lovande - men ännu alltför ungt. Det var faktiskt på sitt sätt mer tillgängligt precis vid inköpet, kan det ha varit 2004? Sov gott, nu vet vi att vi ska inte väcka dig än på flera år. Priset 1125 kr innebär en uppseendeväckande prisutveckling, 359 kr kändes bättre. PI/RS.



2002 Château La Mission Haut Brion har fina, ljusa blomtoner och bra höjd i doften, med parfym, örter, läder, ljusa tobaksfat och svarta vinbär. Smaken är örtig, slank, stram och mer rödvinbärsfruktig än doften, med fat, lite kola och diskret tjärlakrits. Elegant vin som går att konsumera redan nu, men stramheten behöver mat. Vinet är lite dyrt för vad det är. BS 85570/899 kr.



2002 Château Cheval Blanc har en mycket snygg rosenparfym, fantastiskt blommig karaktär med subtila noter av vinbärsblad, blandade vinbär, hallon, tobak, nyriden häst, grus och en gnutta grön paprika. Doften är komplex, men man får samtidigt en stark känsla av att inte ha tillgång till hela bilden än. Vinet beter sig utmärkt i munnen, balansen är superb, syrorna är slanka och sköna, munkänslan sammetslen och behaglig och aromatiken stor. Fantastiskt och lovande!

Nå, hur gott det än smakar så är det till slut något som står i vägen - lite som att försöka titta in i ett fönster när man bländas av en solstråle. Är det själva myten, ikonstatusen, som blir till en psykologisk grind som inte riktigt vill öppnas... man borde förstås se stjärnor men får: ypperlig jäst druvsaft. Varför inte göra som Miles och dricka vinet i pappmugg på McDonalds? BS 85502/1874 kr/nedsatt pris, förut 2999 kr.


1995 Château Haut-Brion är mer lättbegripligt eftersom det fått ytterligare sju års mognad. Här föreställer vi oss en en hel blomskål, ett potpurri av kronblad, fantastiska parfymer och hudkrämer hos Madame de Pompadour. Ordentliga doser av klassiska fat kommer till i smaken, som trots väl tilltagen ek ändå handlar om pur elegans. Medelfyllig kropp, slank mjukhet, vackra syror, mycket gott och spännande att få prova. PI/RS/2950 kr.

Summa summarum: ett flertal bordeaux-körsbär poppade på en och samma gång. Men det var i bourgogne som klockorna stannade...

14 kommentarer:

  1. (A): Applåder. Var ska denna månaden sluta (förutom det självklara med den 28:e då)? Något nytt härligt att läsa varje kväll så här långt! Imponerande jobbat.

    SvaraRadera
  2. Underbart, den här rapporten har jag längtat efter. Svårt att inte börja dregla när man läser Hjo Grosshandels sortiment... om någon anna betalar. 1125 spänn för 2000 Giscours?

    Ge nu inte monopolet några idéer om att hänvisa till det här när någon klagar på det dåliga bordeauxutbudet. Även i forna Sovjetunionen fanns det mesta att köpa, bara man hade pengar.

    SvaraRadera
  3. Varför skulle Monopolet hänvisa till Hjo? Jag tror att "huvudproblemet" ur deras synpunkt är att det inte finns så mycket på BiB...

    SvaraRadera
  4. ÅFYTUSANJÄVLAR *?+*!!??!
    Där hade man velat vara med.

    SvaraRadera
  5. Ja jösses vilken line-up! Lätt symptomatisk att det var en Bourgogne som vann striden - lite vad jag också har känt senaste tiden. En bra Bourgogne vinner ofta över en bra Bordeaux för samma pris.

    Priset för Clos de Mouches är enastående, men jag antar att det är utan moms och till restauranger enbart? Kan också utfärda en varningsflagg för Latour a Pomerol. Absolut inte värt pengarna - som nog mest går till namnen Pomerol och Latour...

    SvaraRadera
  6. Alla priser är inklusive moms. 1990 Beaune Clos de Mouches finns för privatimport, men levereras tyvärr endast i kolli om 12 ;-)

    SvaraRadera
  7. Jahopp,

    Där dök den berömda och sedvanliga haken upp. Att alla goda nyheter ska ha en baksida!

    Då återstår det att hitta hugade spekulanter att tillsammans gå "All-In" med antar jag?

    Eller, möjligtvis, att lägga ut mina bägge njurar på Blocket under rubriken "Doneras mot ersättning".

    /Martin

    SvaraRadera
  8. Jag kan tänka mig två stycken.



    Ja, två Clos de Mouches alltså. Njurarna överlåter jag till någon annan att bjuda på... ;)

    SvaraRadera
  9. Det är en fröjd att läsa era noteringar, bravo! Bara att gratulera till lådan med 2000 Château Giscours Margaux i källaren. Själv sneglar jag hårt på Hosannan...

    SvaraRadera
  10. Clos des Mouches är förbluffande långlivat för att vara en premier cru. På en vertikal för något år sedan var 1976 väl mogen, 1985 helt magnifik och 1990 strålande bra men fortfarande på väg uppåt (eller snarare på väg mot multna och välhängda toner).

    Det är väl inte förvånande att en god mogen bourgogne slår alla bordeauxer med häpnad?

    SvaraRadera
  11. Låter otroligt spännande och gott, även om jag kan hålla med om att prissättningen verkar vara åt det styvare hållet.

    En intressant del i det hela är hur många företag som börjat förstå att använda bloggvärlden som en marknadsföringskanal. I Livets Godas senaste nummer kommenterar t ex Bristly Wine just FinareVinare som viktig källa för spridning av kunskap om deras viner och ett annat sätt att kommunicera drekt med kunden - lite av det ni efterlyser inledningsvis.

    Missförstå mig inte; jag är ingen moralist i det här avseendet och tycker att om ni får gå på provningar och skriver om dem och redovisar öppet förutsättningarna så: bra för er som får prova, bra för mig som får läsa och - antagligen - bra för dem som får sälja.

    Men var går gränsen mot det som Blondinbella m fl gör och uppenbarligen inte anses okej? Jag har själv haft de här funderingarna när jag bloggar om Vinmannens grejer. Jag vet att diskussionen varit uppe tidigare i något sammanhang men minns inte om vi landade i något general consensus?

    Om ämnet känns tröttande eller off-topic så släpp det bara och blogga på! :-)

    SvaraRadera
  12. (Blondinbella - det är hon som är det där digitala blonda fenomenet, va?)

    Men GRÄNSEN? Den Tunna röda linjen?
    Tja..

    Blondinbella får väl inte köpa vin?

    ;)

    /Martin

    SvaraRadera
  13. (...som hyrde, via PR-firma, Operabaren till sin 18-årsfest. Med delar av Stockholms mediaelit inbjuden till just denna fest. Av just PR-firman. Var allt så mycket enklare när jag var 18 år, även om man kanske inte upplevde det så?).

    Men. Visst. Det handlar ju om förtroende i ena ändan, och ärlighet i den andra. Om detta förhållande visar sig vara byggd på felakigt grund så står man ju där i all sin blondhet och ser mest ut att vara.. - blåst?

    Men visst tål ämnet att diskuteras, vilket jag oxå tycker att de tre vinbloggar jag blivit sjukligt beroende av oxå gör på ett föredmligt vis.

    /M

    SvaraRadera
  14. Det Blondinbella har gjort handlar möjligen om otillåten marknadsföring som ska granskas av konsumentverket.
    Hon har tiggt gratis skidkläder och som motprestation utlovat bilder och inlägg på bloggen. Underförstått inte bilder där hon kräkts strohrom på nämnda skidkläder.
    Självklart är ämnet intressant, men för mig och i det här fallet är det rätt enkelt. F&V har gått på provningar förut och då både hyllat och kapat samt ifrågasatt prissättning etc. Nettare upplyser nogrannt om när han blivit bjuden och när han betalar själv.
    Konjären, du har aldrig hymlat med din vänskap med Vinmannen, tvärtom.
    Som läsare kan jag inte begära mer.
    Och om jag vore vinimportör skulle jag också bjuda in bloggare då och då och bara ta det goda med det onda.
    Alltså, bjuda in igen vad "recensionen" än sa. Det är också trovärdighet.
    Alltså, keep up the brilliant work.
    Och vad gäller den här provningen, hoohoo, den hade jag inte nekat mig hes till.
    Det är sådant här som får en att fundera på en vit månad eller två så man får råd med en Clos de Mouche eller två - helst två så man får en till varje njure, va?

    SvaraRadera