lördag, november 29, 2008
Produttori del Barbaresco
Tänk er följande situation: ni går in på valfritt systembolag i jakt på ett vin från ett klassiskt vindistrikt. Alltså ett vin som är gjort i traditionell stil, som är typiskt för distriktet, som ger känslan av historia. Låt blicken spela över hyllorna och känn hur urvalet krymper till ett minimum. Tittar vi mer specifikt på den italienska vinhyllan så går moderniseringen framåt i rasande fart, så pass att det börjar bli svårt att hitta viner i den ljusare, syrligare stil som vi föll för i mitten av förra decenniet. Det genomsnittliga italienska vinet är numera mörkt, extraherat, dominerat av fatrostade drag och försett med en kletig restsötma. Det mest folkliga typexemplet heter Mauro, sen finns det massor av andra exempel i alla prisklasser. Kvällens båda viner däremot, de finns inte på hyllan eftersom de refuserades av systembolagets inköpsavdelning med motiveringen att de var "för torra"! Aha, ett torrt rödvin ska alltså inte längre vara torrt?
Cantina Sociale dei Produttori del Barbaresco startades av Dominio Cavazza redan 1894. Han var rektor för stadens Kungliga Enologiskola och samlade nio vinbönder som fick disponera källaren i hans slott till vinmakandet. Han var också den förste att definiera skillnaden mellan nebbiolo från Barbaresco och Barolo. När fascisterna tog makten såg de förstås till att kooperativet upphörde. Ett par decennier senare, 1958, lät byprästen bönderna disponera kyrkans källare och kooperativet återuppstod, nu med välsignelser från högre makt. 1990 skrev Parker: «continues to set some of the highest standards of wine making for any cooperative in the world»...
Det var ett tag sen sist - men ikväll är det dags igen! Alltså att ta fram och blankpolera hyllningsklockan och knyta fast en lagom tilltagen repstump. Vi karafferar båda vinerna strax innan servering. Båda uppvisar klara, lockande ljust varmröda färgnyanser med reflexer i blått och brunt. Vackra färger som förutom att vara typiska för nebbiolo leder tankarna till pinot noir...
2006 Produttori del Barbaresco Langhe Nebbiolo har en liten, fin och intressant doft med kryddighet av sandelträ och nejlika, frukt av röda vinbär, jordgubbar och blodapelsin och återhållsamma inslag av animalier, tjära och läder. I munnen får vi en lätt kropp med bra syror och små goda sandiga tanniner. Aromerna är kryddiga med nypon, jordgubbar och lakrits. Den saftiga smaken har en mentholliknande fräschör och en hyfsad intensitet som leder ut i en överraskande lång eftersmak. Med sin lätthet är detta så långt från modern ekjuice man kan komma - här är det elegans som gäller. Vinet serveras bäst åt det svala hållet och framstår som särskilt vinnande till antipasti men funkar även utmärkt till våra lammkotletter.
2004 Produttori del Barbaresco Barbaresco har en påtagligt kryddig, intensiv doft med tjära, asfalt, rosor - ja hela det urtypiska nebbiolopaketet! Kryddigheten påminner om fin bourgogne - och bland övriga aromer hittar vi saltlakrits, salvia, menthol och animaliska inslag av läder och rostbiff. Frukten är fint mogen med drag av gamla jordgubbar, blodapelsiner och några brända mandlar på toppen. Smaken bjuder på härlig slankhet, kryddighet, intensitet och längd - detta är ett vin som växer hela kvällen ut, ändå till den sena ostbrickan med ung queso de cabra.
Sammanfattningsvis: vilka härliga viner! Förutom att de tillfredsställer nebbioloälskaren bör de ej heller missas av bourgognevännen. Vi är positivt överraskade av att båda är så genomluftade och tillgängliga i sin drickbarhet, trots att det handlar om stora årgångar. Här behöver man inte vänta på utdelningen! Noteras bör också att barbarescon inte ökat mer än ett par tior i pris under den senaste tioårsperioden.
ps. Den som vill fortsätta på det traditionella spåret provar med fördel Roagna Dolcetto och Roagna Barolo Rocca e Pira. Även Mastroberardinos Taurasi Radici Riserva är essential drinking i denna stil.
2006 Langhe Nebbiolo (Cantina Sociale dei Produttori del Barbaresco)
2004 Barbaresco (Cantina Sociale dei Produttori del Barbaresco)
Ja visst är Produttori del Barbaresco bra. I Danmark kan man dessutom handla till riktigt bra pris
SvaraRaderahos Philipson Wine (http://www.philipsonwine.com/). 80 DKK för 03:an och en tjuga mer för 04:an. Dessutom finns det en hel del äldre årgångar.
Ja, Philipson har ju haft bra pris länge vid köp av hel låda. 140 svenska är verkligen fantastiskt! Men som sagt, i Sverige kostade barbarescon typ 189 kr redan för åtta år sedan, men på senare tid har den inte ens funnits tillgänglig i Sverige. Så vi tackar Red & White för lanseringen i BS och tycker att priset är mer än anständigt. Tänk på Lagenas avgift på 50 kr per flaska, det är dyrt för importören att sälja styckevis i BS...
SvaraRaderaMen ser man på - fler som var nyfikna på Produttori 2004 i helgen, alltså. Har bara inte hunnit skriva. Kul att ni tyckte om den.
SvaraRaderaEsping, snacka om fyndpris...
Visst är dom sköna...
SvaraRaderaPå tal om Philipson så hade dom flera av Riservorna (-99) till salu för 149 dkk för ett gäng år sedan. Några ligger för snar förtäring...
Ha en skön söndag!
Tycker du gör ett intressant påpekande när det gäller bristen av mer traditionellt orienterade viner i allmänhet och italienska i synnerhet. Den här extraavgiften på vinerna i BS lär ju inte göra mycket för att förbättra situationen med viner som går lite mot strömmen. Trist. Tur att Danmark ligger så nära.
SvaraRaderaRed white känns lite danskt. Har det någon koppling till Philipson Wine tro?
SvaraRaderaDe är ju stora på Produttori del Barbaresco.
Hej Ruso, för enkelhets skull citerar vi rakt av från bolagspresentationen:
SvaraRadera"Red & White är nya på svenska marknaden sedan 1 januari 2007. Moderbolaget är norskt och på den norska marknaden är Red & White 4 största leverantör av vin till norska monopolet.
Vår främsta inriktining är viner från Europa. Vi har toppproducenter som Giacomo Conterno, Elio Grasso, Produttori del Barbaresco, Alois Lageder och Castello di Neive från Italien. Domaine de L'Arlot (Bourgogne) och Louis Michel (Chablis) från Frankrike."
Från denna trevliga portfölj har vi redan plockat Elio Grassos 2004 Barolo Ginestra Casa Mate...
Aah, den här posten har jag väntat på. Förstår egentligen inte varför, för provningen i Örebro lät entydig.
SvaraRaderaNåväl, nu har beställning ringts in.
Undrar vilken julklappsöverenskommelse det får bli med släkten i år - inga alls eller bara ge de som tänkt köpa något ett femsiffrigt nummer?
Torde kunna gå på ett ut, va?
Ha ha ha - refuserade för att de var för torra! Jag tror bestämt att ni inte ska tro på precis varenda ord som sägs ... Vem sa det?!
SvaraRaderaVisst är det underhållning! Kanske var det Red & White på mässan i Örebro? Eller bara en liten elak fågel som viskade i örat? Faktum är i alla fall att vinerna blev refuserade...
SvaraRaderaMaria, det låter som att du sitter inne på information. Please share ;-)
SB refuserar viner av allehanda märkliga anledningar. Ett av de viner som blev stoppat/refuserat i det strategiska släppet blev sedemera verifierat i SB:s egna labbtester. Det dög dock fortfarande inte pga. att det hade ändrat färg sedan i våras.
SvaraRadera/Yxskaftet
Drack upp min andra flaska av Langhen häromdan.
SvaraRaderaKorken hade läckt en aning och var i dåligt skick, f-ck tänkte jag och förberedde mig på doften av gammal källare fylld med svettiga sneakers.
Inte, vinet är i utsökt skick.
Här finns jordgubbar, bakkryddor stärkta med någon citruston, aningen tjära, läder och blommor. Smaken är rätt len och slank, ändå syrlig och med bra grepp och än en gång är det kryddade jordgubbar, aningen vinbär och lite läder som elegant leder vägen.
Jag avser att beställa några till snarast.
Under tiden undrar jag; tror ni som jag att den läckande korken bidragit till att göra vinet mer snabbmognande?
I så fall bör man spara någon flaska åtminstone tre år, för den här levererade ganska långt över mina helt realistiska och ganska höga förväntningar.