söndag, september 14, 2008
2005 Domaine Leon Barral Faugères
Jakten på det perfekta vinet är förmodligen lika fåfäng som sökandet efter den perfekta bekantskapen eller det perfekta konstverket. Men någon gång sitter vi ändå där med glaset och tänker att vinet på sitt sätt är perfekt, eller den perfekta gestaltningen av vad vi letar efter med ljus och lykta - autenticitet, attityd, kvalitet, drickbarhet. Så var det nu!
Vinet är varken försett med exklusiv prislapp eller poäng i 95-plusligan. Det är inte ens producentens mest ambitiösa vin, utan baskvaliteten - "Tradition" som den ibland kallas i Frankrike. Lådan har precis landat på hemmaplan, och sällan har väl ett lådinköp känts så självklart. Saken blir inte sämre av att njutningen finns på bara några korkskruvsdrags avstånd. Okej då, några timmar i karaffen skadar verkligen inte, men vi funderar varken över snåriga tunnlar, chansartade lagringsprojekt eller avlägsna drickfönster.
2005 Leon Barral Faugères har en öppen, givande, lustfylld doft som rullar upp en hel karta av associationer: salmiak, knallpulver, hästspillning, bondgård eller kanske snarare äppelmusteri, eneträ, pinjebarr och kåda, hallon, körsbär, tranbär, björnbär, nivea hudkräm, kola och varvet runt tillbaka till lakrits. Dagen efter har en supertydlig kryddighet tagit form: den börjar som kryddnejlika och förvandlas sakta via ingefära till muskotnöt.
Smaken är god på ett självklart sätt, givande och omedelbar - på samma gång tuff och mjuk i munkänslan. Den saftiga frukten skiner, full av attityd och livgivande järntoner, blodapelsin och röda äpplen, driven av strålande syror som inte hade skämts för sig i bättre bourgogne. De matiga tanninerna bär drag av opastöriserad äppelmust. Vi noterar ett inslag av sydfranska örter, och suveränt, kryddigt grepp i gommen ända ut i en lång ihållande eftersmak av järn och röda äpplen. Det är imponerande, det är lustfyllt, det är terroir, det är ren rock'n'roll. En klassisk kvalitet i välgjort vin sägs vara att det ska smaka bättre för varje glas - och mycket riktigt fick vi under helgen en härlig drickbarhet och ett av årets bästa och mest rättframma viner alla kategorier.
Didier Barral har flera gånger påpekat att hans viner känns allra bäst "ici" för att sedan ta sig om strupen på ett ganska roligt sätt. Vi kan verkligen instämma i det! Känslan under och efter själva "sväljet" är suverän - den spottande provaren missar alltså en del av poängen. Som Gary Vaynerchuk konstaterade om nollfyran, finns i stort sett allt man vill ha redan i baskvaliteten. 2005 är ännu bättre, ett fantastiskt uttryck för Barrals branta skiffermarker. Vinet vinner stort på att tillbringa några timmar i karaffen eller i öppen flaska över natten (allra bäst var det nog efter sisådär fem timmar, eller så var vi som mest positiva då). Serveras gärna åt det svala hållet för en maximal upplevelse av frukten.
50% carignan, 40% grenache, 10% cinsault, 13% alkohol. Betongtank, ingen ek. Minimalt med svavel. Finns just nu för beställning i hel låda till priset 1733 kr (144 kr/flaska). Importeras av Franska Kvalitetsviner.
2005 Faugères AOC (Didier Barral, Domaine Leon Barral, Lentheric, Cabrerolles, Faugères, Languedoc)
ps. Frankofilen gjuter olja på vågorna, förvandlar vin till vatten - kort sagt, tar det lite piano. Dotdkay - rolf's vinblog bjuder på flera smakprover av Barrals viner bland mycket annat läsvärt.
Jag är inte helt på det klara... tycke ni om vinet eller inte? :-)
SvaraRaderaGlada nyheter att Barral vinerna är på ingående, mina 04:or tog snöpligt slut och jag är lite skeptisk till 03:orna. Klockren beskrivning annars, mer drickvänligt vin är svårt att hitta... Man måste bara ha nästa klunk...
..och nästa...och nästa! Hehe, mer superlativer har vi väl inte staplat det här året.
SvaraRadera2005 Jadis kommer i novembersläppet. Vi drack en flaska i juni som vi fick med oss av Didier. Vi tyckte att den sopade banan med Graillots iofs fina 2006 Crozes som vi testade parallellt. Sen provade vi den ett par gånger under dagen på Grand nyligen. Ruskigt gott!
Lust, terroir och rock'n roll! All Leon Barral jag provat har varit mycket bra och efter denna recension gick jag raka vägen till SB och beställde en låda. Detta blir ett bra-att-ha-vin i några år framöver. Tack för tipset!
SvaraRaderaWow vilken recension! Skall bli mycket spännande att smaka. Underbart med vänner som ger bort en flaska när de köpt en låda ;-)
SvaraRaderaVisst var 2005 Jadis bättre än 2006 Graillot, fast den kanske tävlar i en annan stil? Jag minns den som varmare och mer sydrhônsk...
Mmmm... varmare och mera sydrhônskt... kanske dags att flytta söderut...
SvaraRaderaNu vill vi veta om den här recensionen gått överstyr helt, Franko. Hoppas verkligen att flaskan levererar!
Magnus, kul att du nappade! Du blir med stor sannolikhet inte besviken. Men behövde du verkligen GÅ och beställa? Räckte det inte att ringa?
Kommer en post bara den här eländiga förkylningen ger med sig..
SvaraRaderaOch vi som bor i Göteborg da, ska vi behöva beställa en låda och hämta den på höstlovet i samband med att vi åker ut till ön i skärgårn? :-) Å andra sidan, kan vara rätt trevligt att ha i stugan..
SvaraRaderaSvaret är ja, Harald. Det är precis vad ni måste ;-)
SvaraRaderaEller kanske höra av er till importören och se om det går att reservera en låda för privatimport...
Ringde importören. Går utmärkt att beställa från Götet...Man har tagit bort begränsningen till AB-län. Fritt att beställa från hela landet.
SvaraRaderaNu blev man ju lite nyfiken! Har kollat runt lite i Danmark och det verkar av någon anledning bara finnas äldre årgångar till salu av Barrals viner. 1999, 2000 och 2002 av tre olika cuvéer finns hos Theis vine. Har ni koll på vilken av dessa som kan vara en bra inkörsport? Jag vågar nog inte köpa 12 flaskor fullständigt osett.
SvaraRaderaMmm!
SvaraRaderaDu som jag bor väl i Sveriges södra delar?
Om du är intresserad av att dela en låda, skicka ett mail till mig på mouton1982@hotmail.com
Anders, Skurup
Hej Mmm! Vi fick upp ögonen för Barrals viner iom Cuvée Jadis 2003, så vi har inte provat nämnda årgångar. Danske Jens däremot har ju varit på gården varenda år sedan 2002 så han är rätte mannen att svara. Läser du, Jens?
SvaraRaderaNu när AB-restriktionen är borttagen så fick även jag tummen ur och beställde en låda idag. Det känns onekligen lite udda att köpa 12 flaskor för att få provsmaka ett vin...
SvaraRaderaFinare Vinare: Får ni kommission nu när Franska Kvalitetsviner får sälja Léon Barral som aldrig förr? ;-)
Hmmm...
SvaraRaderaJag menade nog att skriva "provision" och inte "kommission"...
Hehe, Anonym - det känns väl ändå ganska bra att vinet provsmakats över huvud taget, annars skulle du verkligen köpa grisen i säcken (eller ännu värre, missa det helt och hållet). Gillar du inte vinet lovar vi att ta hand om dina överblivna flaskor. Utan vare sig kommission eller provision ;-)
SvaraRaderaVi hoppas förstås på lansering av betydligt större och mer lättåtkomliga mängder i framtiden. Årgång 2007 ser ut att bli strålande!
Hehe. Det blir nog bra det. :-)
SvaraRaderaJag bestållde förresten 12 flaskor Domaine La Barroche Pure 2006 idag också.
Beträffande dem så känner jag mig säker på att inte bli sittande med en massa flaskor vin som ingen vill ha - även utan era försäkringar!
Ja, jeg læser med her fra København.
SvaraRaderaDet er ligeledes rigtigt, at min familie og jeg har besøgt og handlet hos Didier Barral siden 2002, og jeg deler begejstringen for hans vine.
Af de tre årgange, som mmm nævner i sin kommentar (1999, 2000 og 2002), og som fortsat skulle kunne købes hos Theis Vine her i DK, finder jeg absolut 2000 bedst, men 1999 ligger tæt på, og de minder meget om hinanden. Derimod var 2002 ikke af samme kvalitet - som Didier Barral udtrykte det på sit karakteristiske sydfranske med udtale af alle stavelser: "C'était une millésime difficile".
God fornøjelse.
Tack för informationen, Jens! Det finns en sjuminuters film ute på nätet, av signaturen "Cellarduvin", där man får besöka gården och höra Didiers karakteristiska sydfranska . Och så måste vi bara citera presentationen från Theis Vine: precis vad vi säger - vinerna är på sitt sätt perfekta!
SvaraRadera"Der fås ikke større vin – kun anderledes. Sådan siges der om de fantastiske vine fra Didier Barral – ejer af vingården Domaine Leon Barral.
Det er ganske enkelt. Alle som smager disse vine for første gang rammes af noget der minder om et granatchok. Vinene er ganske enkelt geniale og virker i deres textur og opbygning som noget man slet ikke kan finde i Langudoc.
Vinene minder mere om en krydsning mellem det bedste fra Cote Rotie og Chateauneuf du Pape, end om en Faugeres. Vinene fanger præcis varmen og dybden fra Chateauneuf du Pape og Cote Rotie’s fine struktur og elegance.
Ikke blot har vinene positioneret Domaine Leon Barral som absolut topproducent i Faugeres. Vinene har også sat CIVB og de andre producenter så godt som skakmat. Man anede ganske enkelt ikke at man var i stand til at opnå et kvalitetsniveau som Didier Barral har gjort det. Det har givet masser af stof til eftertanke i området, ligesom det er en stor udfordring for andre producenter i kommunen.
Vinene laves af Syrah, Mourvedre og Grenache. Hvidvinen laves på den sjældne Terret drue tilsat lidt Viognier og Rousanne.
Vinene er specielle idet der hverken er tilsat svovl eller sulfitter. Mere rent, naturligt og originalt bliver det ganske enkelt ikke. Didier Barral er i dag en af Sydfrankrigs helt store stjerner."
Yes!
Theis text missar egentligen bara att det är de 50 procenten carignan som ligger bakom den förbaskat fina drickbarheten. Valinière är inte alls lika direkt med sina 80% mourvèdre. Iofs ett imponerande vin men det kräver tre-fyra års lagring.
SvaraRaderaÄr ni säkra på att ni inte har köpt in er i domänen och har provision? Mycket säljsnack nu ;-)
SvaraRaderaFörkylningen har gått tillbaka tillräckligt för att det skall vara gott med vin igen. Försöker smaka ikväll. Men här fås ingenting gratis - jag har aldrig träffat den där sydfranske tomten ni pratar om och har smaklökarna inriktade på kommande Californienresa. Det blir stenhårt...
Hmm... kan det vara en god idé att värma upp med något välbekant vin och se om du alls känner igen det, innan du testar? ;-)
SvaraRaderaDet ser ud til, at man ligeledes kan købe vinene fra Domaine Léon Barral hos Piaf Vinhandel i Silkeborg (i Jylland), jf. dette link;
SvaraRaderahttp://www.piaf-vinhandel.dk/default.asp?show=page&id=2623.
Jeg har besøgt butikken én gang, og den kan absolut anbefales.
Kalibrera sig menar ni? Bah! Jag gick in i det här med öppet ansikte. Det gäller att ha känsla för feeling. Vill man nå toppen finns det inga järnvägar. Nöden har ingen djungel. Jag tycker jag är rättvis, jag drar alla över en kam.
SvaraRaderaHoppas bara slippa konstatera att detta har varit en morot för oss alla och nu har den släckts. ;-)
Frankofilen: Om nu moroten har släckts gör det inget, du får tillbaka cashen radioaktivt.
SvaraRaderaJeg kan kun tilslutte mig begejstringen over Didier Barrals geniale vine.
SvaraRaderaUd over rødvinene laver han også en hvidvin, der er klassificeret som 'Vin de Pays de l’Herault' og produceret på Terret Gris/-Blanc, Viognier og Roussane.
En meget atypisk (mærkelig) men spændende vin. Er der nogen her der har prøvet den?
Rolf - först vill vi tacka för din eminenta blogg.
SvaraRaderaDet var ett tag sen vi var inne sist, så vi behövde verkligen ett wakeupcall. Bra timing! Vi verkar vara helt överens om de närmast burgundiska syrorna, den skenbara lättheten och den enorma mersmak man får av Faugères Tradition. Røverkøb, absolut!
Vi testade den vita 2007 Leon Barral VdP från betongtank i somras. Uppenbarelsen liknade äggvita och smakkoncentrationen och vildheten gav intryck av ett vin som fortfarande jäste. Inte helt lätt att greppa i detta purunga stadium. Desto mer begripligt var 2005 Leon Barral VdP på Grand för ett par veckor sedan. Läs mer om det i posten Biodynamikerna intar Grand Hôtel...
Vilka årgångar finns hos Piaf Vin? Vi har mailat en fråga men inte fått svar än.
2006 Leon Barral VdP d'Herault var det vi prövade förresten, om anteckningarna stämmer. Den doftade bland annat calvados...
SvaraRaderaJag traskade till Theis Vine idag efter jobbet (rätt lång väg att gå) för att finna att det var stängt på onsdagar... Så jag vet fortfarande inte vad som finns eller inte. 2002:an får väldigt bra betyg både på Cellartracker och Wine Spectator (91 p). Jag skall förhoppningsvis hitta någon flaska till helgen (och dricka upp den)
SvaraRaderaHimla otur du hade! Men intressant med Kim Marcus' 91p. Det verkar ju högt när man jämför med 87p till fina 2004 Jadis. Trots att Didier kallar 2002 "difficile" så tycks inte svårigheterna ha varit övermäktiga.
SvaraRaderaOch när vi tänker på saken har vi druckit flera riktigt lyckade nolltvåor från Languedoc: 2002 Bardou och 2002 Cigalus är de första vi kommer att tänka på. Så de usla vibbarna från rhônedalen verkar inte ha nått fram...
Vi ser fram emot din rapport!
@ finare vinare
SvaraRaderaMange tak for de smukke ord - og i lige måde.
Det er virkeligt interessant at vores noter ligger så tæt - både på Tradition og Blanc.
Oftest er smagenotater ret personlige og pr. definition subjektive, men Barrals vine er meget karakteristiske.
Med hensyn til udvalget i Piaf Vinhandel mener jeg, at de har alle tre røde cuvéer + den hvide i 05 - Tradition og Valiniére også i magnum.
Jeg skal prøve at undersøge om de kan skaffe ældre årgange på bestilling.
@mmm
Jeg har smagt (drukket) Jadis 02 - desværre uden at notere - for ca. ½ år siden, og var meget imponeret over kvaliteten.
Da det imidlertid er den eneste årgang Jadis jeg endnu har prøvet, skal jeg ikke kunne sige hvor langt den er fra standarden i et godt år.
Idag beställde vi en låda också. Det kändes oundvikligt efter en sådan recension!
SvaraRaderaSom sagt, om ni mot all förmodan inte skulle gilla vinet så tar vi gärna hand om det. Vi kallar det köptrygghet ;-)
SvaraRaderaVi ser stort fram emot att läsa om era intryck!
Gjuter jag så mycket olja på vågorna? Jag tycker om vinet, det framgår väl - med poäng och allt. Så mycket att jag hoppas kunna dela en låda med kompis (12 flaskor känns lite mycket). Och en annan kväll kanske vi hade fått dra fram elgitarren... ;-)
SvaraRaderaTrista nyheter, kolla här
SvaraRaderahttp://www.thewinedoctor.com/winedoctor/winethoughts.shtml
Mycket sorgligt att läsa! Vi ska aldrig glömma första gången vi smakade ett vin från Dagueneau - Pouilly-Fumé Chailloux.
SvaraRaderaRent som en fjällbäck, det bästa vin från området vi dittills mött. Flygkrascher brukar ju vara förbehållna rockstjärnor, och det är nog dit får man räkna den karismatiske Didier Dagueneau. Rest in peace.
Förresten har vi en 345:a som kan förvandla billigt sydfranskt rödtjut till bourgogne, châteauneuf och côte-rôtie.
SvaraRaderaNågon som är intresserad?
Jag har visserligen först nu fått min första kopp kaffe för dagen, men fattar ändå ingenting. 345:a? Förvandla?
SvaraRaderaGibson 345: halvakustisk gura från 1965. Terroir, rock'n'roll, elgitarrer och larmsirener. Kristallklart eller hur! Och då pratar vi inte om Rudolf Steiner ;-)
SvaraRaderaAha, nu ser jag ljuset. Mer Rudolf Schenker än Rudolf Steiner alltså...
SvaraRaderaJag tror ni är inne på något här. Lite som Tim Spear som spelar Puccini för sina viner...
Frågan är bara vilka effekter "Wind of change" kan ha?
SvaraRaderaOm Puccini kan ge Spears viner feminina blommiga toner så kan man misstänka att WoC borde ge svulstig frukt med en massa restsocker. Men snarare handlar det om små, seniga ganska gälla viner med en massa läderkaraktär över den glesa hjässan och en oförmåga att åldras med värdighet. Klaus Meine i ett glas alltså. Don't try that at home.
SvaraRaderaExakt! Det är nog bättre att satsa på Where You Been eller Bandwagonesque om man vill ha ett skönt och groovy vin...
SvaraRaderaDet som började så fint som en kondoleans till Didier Dagenau urartade snabbt till en parodi med tyska powerballadhårdrockare.
SvaraRaderaOj förlåt Calle, det var den där gitarren som ställde till det. Hrrrm, ordnung!
SvaraRaderaVi funderar gärna vidare kring Didier Dagueneau, den fenomenale vinodlaren. Varje appellation tycks behöva en biodynamisk eldsjäl som prövar gränserna för vad som är möjligt att göra med jord och druva. Är det någon läsare som själv har besökt Dagueneau? Och vad är det bästa han fått till, tycker ni?
Har ej besökt honom men jag har haft många fina stunder med hans viner.
SvaraRaderaMinns särkilt ett besök på restaurang Noma i Köpenhamn då vi drack 2005 Pur Sang, helt fantastiskt! En av mina bästa vitvinsupplevelser någonsin och då är jag ändå rätt skeptisk till Sauvignon Blanc generellt.
Det han lyckades så bra med var att få den stålvassa syran att ändå på något sätt upplevas mogen. Och att få ett sånt djup i sauvignon blanc-baserade viner är värt en medalj i sig.
R.I.P
Pur Sang är onekligen fantastisk. Vi upplevde frukten som enorm och närmast yppig. Fast vi föredrar nog ändå den framträdande mineraliteten och syran i En Chailloux...
SvaraRaderaLäs Decanters intervju:
http://www.decanter.com/archive/article.php?id=266078
Nu lär väl resterande viner gå åt i ett nafs. Vi får verkligen hoppas att hans son tar upp den fallna manteln.
Jag inser att under den vecka jag har varit utan dator har jag missat en del - och synnerligen detta vin. Jag litar på eran smak och beställer genast en låda (om det finns kvar efter denna inlägg). Det låter fantastiskt!
SvaraRaderaEftersom du gillade 2005 Domaine de l'Hortus Grande Cuvée lär det nog inte bli några problem att komma överens med Barrals vin heller. Även om vi inser att det är just carignandruvan vi trillat dit lite extra på - de som någon gång i livet varit nere med lakrisal bör känna igen sig ;-)
SvaraRaderaOm det är Carignandruvan som "lockar" så kan jag inte låta bli att undra om ni testat Venus?
SvaraRaderahttp://www.vinovativa.se/venus.asp
Själv har jag en Dido i pipen för morgondagen men den innehåller ju ingen Carignan/Carineña.
Jodå, vi smakade 2005 Dido Venus hos Vinovativa på Vinordic, tack vare Jörgen Lindström. Dessförinnan hade vi provat så pass många viner att vi avstår från att tycka någonting specifikt men det var nog rätt häftigt som vi minns det.
SvaraRaderaVi är också lite nyfikna på Roc des Anges 1903. Det finns en del flaskor kvar så vi ska väl hinna prova.
Lite bissi med annat just nu...
Yes - äntligen femtio kommentarer! Längsta tråden någonsin?
SvaraRaderaJa, visst är det superkul med kommentarer! De går så fort att skriva och ofta dyker något nytt och oväntat upp. Lustigt nog ligger antalet läsare på en konstant (och glädjande hög) nivå, medan kommentarerna flödar till när en post är extra animerad, som den här... och nu väntar vi bara på klagomuren från alla lådbeställare som vill byta in sina flaskor med sydfranskt fultjut;-)
SvaraRaderaDet är väl klart - börjar man beställa lådvin så...
SvaraRaderaDet är nog liten risk att någon blir besviken. Sen kan väl graden av rock'n'roll variera kanske...
Jag misstänker att nästa gång ni springer på Dider Barral så lär T också få dubbla kindpussar.
SvaraRaderaVar in på mitt bolag och hämtade en beställning i dag och vad stod därinne på golvet om inte två lådor Barral Faugéres ...
Själv håller jag fortfarande på och jobbar på att få någon att dela en låda på två eller tre. 12 flaskor oprövat, när det dessutom tycks finnas en viss risk för flaskvariation, har jag inte vågat mig på.
Än.
Hehe.... vilket pusskalas det verkar bli!
SvaraRaderaHenrik, varför inte dela med oss? Om du beställer tar vi gärna hand om sex flaskor till. Inga problem att få dem att gå åt...
Flaskvariationen är nog inget större bekymmer. Vi har inte fått något dåligt från Barral än - och vi har gjort av med ett flertal Jadis och tre Tradition. Däremot lagringstemperaturen om man har tänkt spara dem längre tid. Fast varför vänta egentligen när det är så gott nu?
Jeg har ikke haft problemer med flaskevariationer overhovedet i årgang 1999, 2000, 2001 eller 2002 for så vidt angår Domaine Léon Barral, Cuvée Jadis.
SvaraRaderaDerimod har jeg foreløbig haft store problemer med samme vin i årgang 2003: En ubehagelig, stikkende syre, som kun minimeres en smule ved dekantering i op til flere dage.
Måske Finare Vinare kan forklare, hvad der er gået galt med 2003 (har læst på franske vinblogs, at jeg ikke er den eneste, som har oplevet den slags problemer med visse af Didiers vine). Er det manglende svovl?
2003 Jadis övertygade inte helt när vi testade den förra året. Rätt gott, men baktungt. Din beskrivning känns lite bekant även för 2003 Grange des Pères...
SvaraRaderaNej, vi kan inte förklara varför, förutom att det var ett svårt år. Grannarna/vännerna på Mas des Capitelles lyckades dock fint med sin 2003 ekfatslagrade Faugères Loris på 80% carignan. Mer harmoniskt än 2003 Jadis...
Jorå, jag ska bara ge mina tilltänkta partners in crime chansen att bestämma sig först (och låta min fru hämta sig från att jag kom hem med sex flaskor Pure 2006 i dag ... Låt då vara att en av mina tilltänkta partners in crime ska ha tre av dem). Återkommer!
SvaraRaderaVin - af denne slags - er ikke et industriprodukt. Det er måske det, vi skal huske (komma ihåg, hedder det vist på svensk!).
SvaraRaderaJeg har tænkt mig at gemme de resterende 2003 Cuvée Jadis for at se, om der er sket en udvikling til det bedre om et par år.
Hmm... Är ni medvetna om er impact factor, kära F&V? 2005 Leon Barral Faugeres är slut hos leverantören - ingen låda till en stackars Konjär... :-(
SvaraRaderaKanske kommer den in igen, men antagligen har er post sålt minst tio lådor extra på några dagar - inget dåligt genomslag!
Det var ju både tråkiga och roliga nyheter! Nu kommer ju Barrals 2005 Cuvée Jadis snart, och den är ännu bättre, så det finns inga skäl att deppa :-)
SvaraRaderaVi drack 2004 Jadis igår och det är verkligen en säregen upplevelse, nästan chockartad efter den eleganta bourgognen: som att dofta och smaka på en tung kyrkklocka av järn, beskjuten med en knallpulverpistol hållen i snusbemängda fingrar och slutligen nersköljd med en mättad, opastöriserad must av röda äpplen. Avnjöts med István Szabós oscarsvinnare Mephisto, årgång 1981. Ett remarkabelt vin och en remarkabel film ;-)
Ich bin en Schausspieler!
SvaraRaderaRemarkabel film, som sagt. En av få där jag upplevde filmen som bättre än boken - Brandauer, vilken skådespelare.
Från en svensk horisont känns det som att han försvann en aning, när han i själva verket borde ha flammat upp på skådespelarhimlen, men han förblev stor i Tyskland.
Szabo, han gick inte av för hackor han heller, men även han försvann efter Överste Redl och Hanussen.
Var hittade ni Mephisto, den skulle jag kunna se om i morgon.
Och i övrigt har jag och mina tilltänkta partners in crime, likt Konjären, noterat att Barral sålt slut.
Får vara lite mer vaken när Jadis 2005 släpps.
István Szabó har kommit på box, liksom så mycket annat nuförtiden. Men utan hål, så man har ingen koll på hur mycket man konsumerar. Vi har alltså vältrat oss i skådespelargeniet Brandauer under senaste veckan: Överste Redl, Hanussen och Mephisto till snittpriset 66 kr/film på Buylando. Otroligt skönt att se om dem. Brandauers charmerande rävleende med de sneda ögonen påminner faktiskt en del om Didier Barrals...
SvaraRaderaBox - hu!
SvaraRaderaNä, just det, nu var det ju film, ju ...
Frågan är om det finns viss flaskvariation? Vi drack en flaska till ikväll och den kändes bättre på nåt sätt, med mer frukt än sist. Och slutligen öppnade sig himlen och även jag förstod associationerna till knallpulver! Det är så klockrent att man blir alldeles fnittrig när man väl kommer på det. Ollonskott! Är det månne en viss speciell mineralkaraktär som ger denna association, det känns som det går hand i hand...
SvaraRaderaVisst är det kul, snacka om madeleinekaka!
SvaraRaderaDet är någonting särskilt med carignandruvan, verkar det som. Gärna i kombination med gamla stockar på en järnrik terroir och metoder som hjälper till att maxa ut terroiren i vinet. Grenache kan ju också dofta salmiak men inte så klockrent knallpulverpistol, vad vi har stött på. Och inget vin vi smakat doftar så mycket knallpulver som Barrals. Förresten, ungefär lika mycket fanns nog i Domaine Richeaumes druvrena carignan. Sa vi att de också kör biodynamiskt? ;-) Mas des Capitelles kommer också i närheten med 80% carignan på järnrik skiffer och biodynamiska metoder...
Du har nu tagit ett avgörande steg på vägen mot svårt carignanberoende. Fortsätt med största försiktighet!
Vi har nu också knäckt en flaska av detta vin och det var bara tummar upp runt bordet. Ett riktigt fynd och ett underbart glatt vin. Heja Carignan! Tack, återigen, för tipset.
SvaraRaderaKul att höra att det smakade, Magnus!
SvaraRaderaNär efter uppkorkandet tyckte ni att den var som bäst? Eftersom både vi och Frankofilen tyckte att det toppade efter fem timmar sådar, gissar vi att smaken växer en storlek med kortare lagring...
Du la också undan några 2004 Jadis, eller hur?
Flaskan varade inte i fem timmar, men för vår del var sista glaset bäst, kanske efter två-tre timmar. Första minuterna fanns också en fernissa-ton i doften, men den försvann snabbt.
SvaraRaderaJadis, ja. Några flaskor 2004 finns undanlagda sedan tidigare, men de får nog ligga ett tag till, även om jag ser på era smaknotiser att ni tycker det är fullt drickfärdigt redan nu?
SvaraRadera