fredag, september 26, 2008
2002 Volnay Clos des 60 Ouvrées
Om man vill skämma bort sina sinnen med silkiga sensationer av luxuöst slag så är det inte mycket i vinväg som kan konkurrera med Volnay. Domaine de La Pousse d'Or är en historisk egendom som sedan 1999 stiger mot allt högre höjder under ledning av Patrick Landanger. Han har också en sympatisk förmåga att leverera den hett efterlängtade lyxen till ett klart resonabelt pris, via importören Swedish Wine Cellar.
Clos des 60 Ouvrées är en muromgärdad monolpolvingård om 2,39 hektar i premier cru-läget Caillerets, på gränsen till Meursault. Jordmånen är sluttande och väldränerad med kalk- och mineralrik märgel och grusbemängd lera. Jorden luckras upp genom plöjning, man ger jorden näring med kompost och sprutar inte med insekts- eller växtgifter. Stockarnas ålder varierar mellan 54 och 21 år, men nästan hälften planterades 1956. Druvorna handskördas, sorteras och avstjälkas helt och hållet. Druvmusten och skalen genomgår därefter en cuvaison om totalt 21 dagar varav den första veckan upptas av urlakning av skalen vid kall temperatur (cold-soak). Under den här perioden trycks hatten av druvskal ner två gången om dagen (pigeage). Sedan mognar vinet under 15 månader - och genomgår sin malolaktiska jäsning - på små ekfat, varav 30% var nya. Slutligen buteljeras vinet utan vare sig klarning eller filtrering. Vi möter upp med specialanpassad mat: rosastekt ankbröst, rödvinssås med stjärnanis, äppelskivor som friterats i ankflott samt svampbakelse på smördeg och trattkantareller.
2002 Volnay Premier Cru Clos des 60 Ouvrées har en slinkig, medelljust varmröd uppenbarelse i glaset. Doften är omedelbar, givande - och alldeles underbar! Kryddiga fattoner inleder, men vad som är pinotkryddighet och vad som är sofistikerad fatbehandling är inte lätt att säga: stjärnanis, kanelstång, vaniljstång. En inledande unknad övergår i undervegetation för att snart lämna plats för renare fruktighet: övermogna jordgubbar, hallon, röda äpplen och apelsiner. S flämtar lustfyllt: här har någon strött ut en näve rosenblad över en svampcrostini. Långt i bakgrunden skymtar rökar från eldade höstlöv.
Smaken levererar fullt ut i balans med doften, samma noteringar går igen - det finns inget tunt eller snipigt i det här glaset. Munkänslan är mjuk, aristokratisk och lyxig - en smekning med skräddarsydd silkeshandske. Vinet är slankt, syrligt, sötfruktigt, kryddigt och en aning eldigt. Vi får finessrika, samtidigt stora, aromer som utvecklas mycket fint i gommen, med bra driv och en riktigt lång eftersmak. Förutom den sötmogna frukten hittar vi lite mognadstoner av tomatpuré. Vinet ger, så vitt vi kan se, en stor del av sin potential redan nu. Det är lätt en av de bästa bourgogner vi druckit - och bör ha en säker plats bland årets bästa viner. Fem flaskor kvar att fördela över de kommande tio åren. Tänk ändå att man kan göra sånt här av vindruvor!
2002 Volnay Premier Cru Clos des 60 Ouvrées Monopole (Patrick Landanger, Domaine de La Pousse d'Or, Volnay, Bourgogne)
Hej!
SvaraRaderaProvade samma vin och årgång för ganska exakt två år sedan och då var det en annan karaktär i doften än den ni beskriver. Charkig, prickigkorv, ved, tjära och rök med en blodighet i näsan. Smaken var varm och eldig med nästan rostad smörkola och örtig frukt. Ett ganska modernt och genröst vin. Kanske har det satt sig lite mer nu efter ytterliggare två år? Minns 1999an som är en av de bästa Bourgogner jag provat. Även 2005an är lovande men för ung. En kompis som är en riktigt Bourgogne freak menar man måste vänta minst 10 år innan man får röra dessa viner. Jag tycker dock alltid att de smakar bra!
Ha det gott!
Gissa vad vi sippade nu i veckan...
SvaraRaderaJust det, Volnay 1er Cru 2002. Fast från en annan liten producent.
Satan, vad gott en riktigt härlig Pinot kan vara!!
Läs vad vi tyckte:
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Wine=,856
Flämt.. oj vad sugen man blev på en bra Bourgogne... känns som alldeles för länge sedan. Härlig läsning!
SvaraRaderaMina Vinare - intressant att höra om dina intryck.
SvaraRaderaRöken är vi absolut med på, men lyckligtvis inte veden, och absolut ingen träsmak. Modernt och generöst skriver vi under på rakt av, och i princip även kompisens tioårsregel. 2004 beskrev Rovani en del saker som vi inte alls känner igen oss i (djurpäls, violer, syltade björnbär, inlagda mörka körsbär). Det verkar ha hänt en helt del med vinet under de senaste fyra åren...
Vinosapien - hösten måste vara bourgognernas förlovade tid. Mums, det där lät gott! Annick Parent verkar vara en trevlig tjej, har ni besökt henne? Och vildanden, simmade den alltså omkring utanför er brygga? Vem var det som träffade prick?
Frankofilen - visst dricker man alldeles för lite bourgogne! Men trots att det ofta smakar gott är det rätt sällan som vi stöter på så här bra viner av pinot noir...
Annick har vi träffat. Trevlig, filosofisk och bestämd.
SvaraRaderaDen stackars anden har vi sett växa upp från dunbolst till flygande mål (låter hemskt - naturen är ju sådan). Vår granne ser till att delikatesserna aldrig sinar...
Gott för er att ni har ett gäng godingar liggande!!
Jag passar på att "hijacka" tråden för att be om råd eller erfarenhet när det gäller försäkringar...(?!)
SvaraRaderaUnder en jakt på en Bourgogne flaska för kvällen rasade en del av min källare samman (förbannade Tollot-Beaut format på flaskorna!). Det är främst Bourgogne och Rhône-delen som tog stryk. Bye Bye Clos de la Roche, Volnay 1er cru, Nuit St Georges, Côte-Rôtie "La Landonne", Hermitager, diverse C9P:are samt magnumar av Barbaresco och Asinone... Vid en första uppskattning låg det för 12000-15000kr av vin bland glas-skärvorna i min nu badkarsliknande källare. Det är dock all den förlorade tid och kärlek som svider mest. Trodde inte jag kunde bli så ledsen för lite förlorad druvsaft...
Nu till frågan dock; någon som vet vad ett försäkringsbolag kan kräva? Kvitton? Se på etiketterna? Eller sköts allting schablonmässigt? Täcks sådant överhuvudtaget?
Sorry för "hi-jacken"...
Fruktansvärt! Vilken katastrof! Vi lider med dig. Och undrar förstås vilken typ av lagringshylla som gav efter
SvaraRaderapå det här förrädiska sättet. Det låter som något att ta varning av för alla som lagrar. Vi har tyvärr inga svar på försäkringsproblematiken utan passar frågan vidare till våra läsare...
Vin ingår i hemförsäkringen (har frågat specifikt) - men det var framförallt med tanke på stöld. Hur det är med krossade flaskor vågar jag inte svara på.
SvaraRaderaMan behöver inte kvitton - men dock någon form av dokumentation. Du lär inte ha några problem att plocka ut etiketterna ur glaskrosset. Jag är också väldigt angelägen att höra vilken typ av hylla som brast. Mina Quercia börjar svaja betänkligt när de nu är nästan fulla.
Ingen hylla som brast... Flaskorna var staplade på varandra i hyllor från en matkällare. Har funkat klockrent i flera år. Allt bygger dock på balans och är i princip inga problem så länge flaskformat är detsamma. Dock så har fler producenter sina egna flaskformat (Tollot-Beaut) i detta fall. En flaska började glida, jag fångade upp den, men det satte i gång en form av kedje-reaktion... En efter en började flaskorna falla. I fallet drog dom med flaskorna i hyllan nedanför (Rhône) osv... Riktigt långa 45 sek i öron-bedövande ljud och man känner sig som en fullkomligt maktlös målvakt. Borde ha blivit en riktigt bra video dock...:) Kedjereaktionen får en att tänka på hur världsekonomin ser ut; när allt är i balans funkar det klockrent men när det väl brakar...
SvaraRaderaTack för svaren!
En del flaskor överlevde fallet utan att krossas förresten. Någon som vet om flaskor kan bli chockade så här och om det stör mognadsprocessen? En hel del skum har infunnits i flaskorna...
Kompisen tror inte jag kan hålla mig från att ”knäcka” en 2005a men det har gått prestige i saken så vi får väl se. Goda viner gör man under alla omständigheter. Fast det där med djurpäls lät inte så gott. Kompisen påstår även att firmans Corton ”Clos du Roi” ska vara ännu bättre (och behöva mer än 10 år). Jag har aldrig provat den så inte vet jag.
SvaraRaderaJa, du ju har inget att förlora på att vinna "vadet".
SvaraRaderaSom de korkskruvsmarodörer vi är har vi förstås lättat på korken till ett par av nollfemmorna redan och skrivit om dem. Nästa flaska Corton Clos du Roi väntar vi nog med till 2015. Volnay En Caillerets kollar vi på igen 2011-2012. 60 Ouvrées har vi helt sonika låtit bli och försöker att fortsätta med det i minst fem år till...
Swedish - får vinerna bara ligga stilla ett tag ska nog saker och ting återgå till det normala igen. Förresten, staplingsmetoden är väl egentligen bara funktionell när det gäller samma sorts vin? Annars ligger ju en massa flaskor "inlåsta" i staplarna?
Vi använder IKEAs lagerhyllor och vinerna ligger oftast packade i lådor om sex eller tolv. Blandade lådor märker vi utanpå så vet vi vad som finns inuti.
Fast för tillfället har vi inte tillräckligt med lagerhyllor så lådorna staplas på varandra till säkert halvannan meters höjd. Och därmed blir vinerna väldigt svåra att komma åt. Jättebra för karaktären;-)
Vilken rysare, Swedish! Det är inte utan att scenariot har förespeglat mig också - särskilt när jag börjat lagra i dubbla lager på översta hyllplanen i mina Gorm-hyllor från IKEA. Om det planet skulle ge vika och falla ned på det därunder är jag rädd att jag skulle få se en s k pannkakskollaps värdig Twin Towers. Raset skulle fortplatas från Bourgogne, via Rhône, Bordeaux och inte ta stopp förrän på magnumflaskorna med champagne...
SvaraRaderaHoppas ditt försäkringsbolag visar förståelse. Du har mina djupaste sympatier.
Swedish; kan inte ge dig något exakt svar då det naturligtvis finns skillnader mellan de olika hemförsäkringarna. Men har du tecknat en allrisk till hemförsäkringen skulle då jag mena du är omfattad. Så länge ditt lagringsutrymme är en del av huset och inte befinner sig i garaget eller annan s k sidobyggnad.
SvaraRaderaEtt försäkringsbolag ersätter utefter inköpspris då vin inte värderas utefter andrahandsvärdet i Sverige. Jag misstänker att originalkvitton är det som genererar högst ersättning. När försäkringsbolag talar om stöldbegärlig egendom är oftast kravet original - vare sig vi talar om allriskskada eller just stöld. Fotografier på eländet är nog inte fy skam det heller.
Lycka till!
Det finns vissa fördelar med att krasha sin vinkällare, förutom då att huset luktar sangria och att ett 100-tal bananflugor (alkisar!!!) har installerat sig hos oss, det är att man måste korka upp vissa flaskor som ser ut att ha fått sig smällar (intryckt kork). Igår blev det Jadots Chambolle-Musigny 1er Cru "Les Fuées" 2005. Jäklar vad bra! Ungt som bara den och ni som har den kvar hemma har ett stort vin om en 7-8 år... Enda nackdelen, det var enda flaskan och är nu slutsålt...
SvaraRaderaImorgon blir det hyllinköp på IKEA, ska bli riktigt kul att få bygga om... Shop till you drop... :-)
Vackert!
SvaraRaderaJag har en flaska som ligger och gonar sig, efter den här recensionen kommer den att ryka inom kort. Jag tror jag också ska satsa på anka till den.
Någon som har testat Corton Clos du Roi från samma producent och år?
Swedish, beklagar olyckan.
mvh
Dnaiel