söndag, augusti 17, 2008

2000 Roagna Barolo La Rocca e la Pira


Så har det äntligen blivit dags att bekanta oss med den ultratraditionella kultproducenten Roagna i Barbaresco. Unge Luca Roagna är femte generationen vinodlare i familjen. Förutom barbaresco från 6,5 hektar vingård i det egna närområdet, med namnet Pajé, producerar man barolo från området kring Castiglione Falletto - vingården heter Pira och gick i äldre tider under namnet Rocca. Den är ganska liten, ligger i sydligaste delen av kommunen och vänder sig åt sydöst. Stockarna är i yngre medelåldern, 30-35 år gamla. Sedan gammalt har läget rykte om sig att producera bra druvor. När det gäller Roagna kan det ju också ha att göra med att man arbetar med biodiversitet och bibehållen kringvegetation, inklusive skog - organiskt tänkande i vingården helt enkelt. Källaren lär dock inte vara så antik som man skulle kunna tro. Man använder faktiskt modern utrustning också! Macerationstiderna är på gammaldags vis utdragna till bortåt tre månader (jämförelsevis urlakar modernisten Elio Altare sin Langhe Arborina i tre-fyra dagar!). Vinet mognar under fyra till sex år i stora botti och flaskorna släpps ut på marknaden först när de börjar närma sig sitt drickfönster. Kultstatusen har förmodligen sin främsta orsak i vinernas erkända potential för mycket lång utveckling - och förstås i att det är kittlande att dricka en definition av piemontesisk tradition och historia. Kvällens vin har uppmärksammats med "Due Bicchieri Rossi" i Gambero Rosso Vini d'Italia 2007 (med i uttagningen till tre glas) - och därtill 92 poäng av Antonio Galloni. Vinhunkarnas bäste vän är som vanligt - Bristly.

2000 Barolo La Rocca e la Pira är ganska djupt brunröd med tegelkant. Vi har luftat ungefär fyra timmar i karaff. En sniff räcker och saken är klar. Doften är förhäxande god! Den öppnar upp mot ett bråddjup med animaliska, lite unkna drag av grillat, tjära och läder i kombination med rosenvatten, mättade aromer av riktigt gammal jordgubbsylt och gamla körsbär inlagda i sprit. Inte oväntat får vi också lite balsamico och målarfärg, men de tar inte över showen.

Smaken överraskar med att vara direkt och saftig i sin frukt med skinande vildhallon, körsbär och en slank intensitet som skickar vällustrysningar längs med ryggraden. Lite torrbitter örtighet finns allt på tungan, men balanseras av fruktens söta generositet och aromernas ypperliga rikedom som fyller hela systemet mellan näsa och gom. Tanninerna är mogna, uppmjukade av tiden och helt behagliga i munnen - och precis som vi gillar, så är det syrastrukturen det som bär smaken framåt i tiden.

Det är doften som omedelbart och tveklöst placerar vinet bland årets bästa. Den är fullständigt förförisk, därom är vi helt överens. Rysningarna vill inte upphöra, istället tilltar de snabbt och sprider sig i större och större cirklar från nacken och utåt, för att sedan attackera tårkanalerna. Det är rörande vackert, alltså! Ett slags jämförelse kan faktiskt vara 2004 Barroche Pure, men i kvällens vin lägger åldern till en extra dimension. Smaken är väl inte riktigt av samma magnitud, men tillfredsställer ändå, om man inte förväntat sig en tungviktare. Det hade vi inte - och det här passar oss bra, helt enkelt. Framtidsutsikterna ter sig utmärkta, såvitt vi kan se. Just nu känns det otroligt lyxigt att se fram emot fortsatt sniffande ikväll - men först, vitello tonnato, basta!

2000 Barolo La Rocca e la Pira (Luca Roagna, Azienda Agricola I Paglieri, Barbaresco, Piemonte)

ps. Nettare e Gioia har druckit 2000 Barbaresco Pajé. Som vanligt kokade det ner till en mycket läsvärd post. Efter sju-åtta timmar i luften måste vi säga att Rocca & Pira både doftade och smakade som bäst efter fyra timmar. Balsamico och målarfärg tar över intrycken ju mer tiden går, och smaken tappar i frukt.

8 kommentarer:

  1. Tack för provande och läsning! Det låter som två saker: 1) Riktigt klassisk barolo och 2) något man mycket gärna vill dofta på. Lustigt, de här har ju egentligen tonvis med frukt, men framstår inte som fruktiga viner för att de är så slanka och har så mycket av andra komponenter.

    Fantastiskt med viner som doftar så att man knappt tar sig för att dricka dem...

    SvaraRadera
  2. Galloni skrev nåt om att han inte skulle ha något emot lite kortare tid på botti. Just 2000 är ju ett år med väldigt generös frukt, och vi tyckte den hade klarat sig relativt bra trots utdragna försök att ha ihjäl den ;-)

    SvaraRadera
  3. Jag grämer mig över att jag inte köpte någon...

    SvaraRadera
  4. Börjar man gräma sig över flaskor man inte köpt blir tillvaron onödigt dyster. Sluta genast med självplågeriet och gläds åt flaskorna du har köpt istället. Förresten, är Rocca & Pira redan slut? Vi snackar privatimport här alltså, från Bristly. Som vanligt är enstaka flaskor ok, utan påslag. Seså, sätt igång och mailbomba Gabriel. Kanske är det inte kört...

    SvaraRadera
  5. (A): Visst är Gabriel en toppenkille. Brukar regelbundet mailbomba honom själv. Hämtade senast igår ut en sändning blandat om totalt 16 flaskor. Om ni inte redan har provat tycker jag att ni ska prova 2005 Clos des Soutyères nästa gång ni beställer från honom. Ett strålande vin för det humana priset 149 riksdaler. Skulle kunna kosta väl mer än det dubbla. Nästa sändning lär innehålla Pure 2006....

    SvaraRadera
  6. (A) - tack för tipset, det låter inte alls dumt. Pichlers Riesling Smaragd Terrassen tog ju slut snabbt i våras men finns också att beställa. Liksom Pillots Volnay och Pommard och mycket annat smått och gott. Pure 2006 blir spännande! Vi fick inte smaka den med Julien Barrot eftersom den precis var buteljerad, så det är grisen i säcken. Men vi har gott hopp!

    SvaraRadera
  7. Mycket gott har han och en otroligt hög servicenivå. Gillas skarpt. Pichlers Riesling finns fortfarande i butikerna. Har kvar några i källaren. Blev däremot inte överförtjust i Veltlinern.

    Har ni provat Pillots Volnay? Den föll mig riktigt på läppen. Lördagens paket innehöll förutom påfyllning av Clos des Soutyères även, 2006 Pommard Clos de Verger 1er Cru (Pillot), 2005 Pommard 1er cru Rugiens (Pillot)och 2005 Cuvée du Quet Mas de Boislauzon. Har inte provat någon av de tre senare, men har stora förhoppningar. Har ni provat någon av dem?

    SvaraRadera
  8. Inte en droppe! Vi är förstås mer än nyfikna, så berätta gärna när du smakar...

    Bristly har en föredömlig inställning, inte minst när det gäller privatimport. Det bygger en enorm goodwill för framtiden. Vi diggar!

    SvaraRadera