söndag, juni 01, 2008

2002 Domaine Lichtle Riesling Grand Cru Goldert


Vingårdarna i Grand Cru Goldert är Gueberschwihrs stolthet. Själva byn ger ett lugnt och enhetligt intryck av senmedeltid, och man slipper turisthorderna. Missa inte att köra hit om vägen går förbi Alsace i sommar. Det finns en mycket trevlig och rustik restaurang vid torget, Taverne Medievale. Vi kan fortfarande framkalla lyckorysningarna när gåsleverterrinen mötte en gewurztraminer vendanges tardives...


Om man har lust att övernatta på ett lite mer personligt sätt, vill vi slå ett slag för familjen Lichtles inbyggda och egenhändigt renoverade medeltidsgård. Här bor man på gammeldags, enkelt vis längs loftgången med alla blommorna till vänster på bilden. Inte blir det dyrt - men trevligt. Och så kan man passa på att prova och köpa gårdens viner...


Familjen består av Fernand och Elka som driver gården tillsammans med sonen Eric. Egendomen ligger i släkten sedan 1649. Deras odlingar går ända upp till baksidan av husen. Fernand hittar man säkrast i vingården med sekatören i hand. Elka, som har tyskt påbrå, brukar ta emot när det gäller logi, provning och försäljning på plats. Eric är den som reser när det vankas provningar på annat håll...


Riesling Grand Cru Goldert är ett riktigt originellt vin som vi lärt känna i tre årgångar - 1996, 2002 och 2004. Alla har varit mycket bra. Kvällens smakprov kommer från den högklassiga årgången 2002, kanske den allra bästa. Färgen är gul som en gamlings urin (pardon our french, det är precis vad vi sa om 96:an 2002). Doften är stinn av stickig honung, med drag av övermognad från passionsfrukt, citrus, och ananas. Mest karakteristiskt finns en mycket elegant genomförd oxidation som påminner om mognande bourgogne eller champagne. Har den mejslats fram av flaskmognaden? Det känns som en del av husets stil. Därtill några blommiga övertoner och mängder av stendammiga mineraler, som på sitt sätt liknar fino eller champagne...

Smaken överraskar verkligen - trots den mogna frukten är vinet helt knastertorrt med en grapefruktlik bitterhet. Stram, superlång och mycket intensiv smak. Jisses, vad gott! Vinet är såvitt vi kan se helt färdigutvecklat, men är inte alls på väg utför. Helhetskaraktären och upplevelsen i munnen påminner oss på något sätt om fino, men är förstås inte alls oxiderad på det viset. Saliven flödar i alla fall. Mätarna går i topp - vårt bästa torra vita på länge...

2002 Domaine Lichtle Riesling Grand Cru Goldert (Gueberschwihr, Alsace)

ps. Bilderna har vi lånat av den danske importören DL Vin Aps. Priserna ligger på en mycket rimlig nivå. Den aktuella årgången 2004 är lite snällare idag, vi får se vad som händer framöver...

4 kommentarer:

  1. Hej,
    Vad går vi efter imorgon ? Gaja, Mastro og ???

    SvaraRadera
  2. Vill verkligen inte köa, men måste nog ändå.
    Men våra sinnen är i Languedoc och i Provence.
    Research inför den stundande resan...

    SvaraRadera
  3. Hej FV,

    Återigen - tack för dina fantastiska och konesekventa kommentarer!

    Jag har (än en gång) tittat igenom dina kommentarer kring Alsace och slås av hur dina kommentarer stämmer med mina egna. Särskilt dem som jag själv censurerat bort. Det gäler allt från kritiken av konsekventa, bittra grapefrukttonen hos CV Turckhiem som ABSOLUT inte får finnas i en Brand, via synen på Hugels basviner till hyllningen av Alsace kanske mest spektakulära Grand Cru: Kastelberg. Själv ligger jag i hårdträning inför två veckors (eller 15 dagar som vi säger ;-)) språkkurs i Strasbourg. Ha en skön sommar i Sydfrankrike!

    SvaraRadera
  4. Tack för dina synpunkter! När börjar språkkursen?
    Hoppas att den är så fluffigt upplagd att den tillåter provning att många trevliga alsaceviner som vi kanske får läsa om sen ;-)

    Vi reser den 12e juni. Så nu handlar det mest om att rekognoscera den imponerande mångfald av producenter som finns i våra närområden i Provence och Languedoc. Vi kommer inte hinna besöka ens en bråkdel... och det är ju faktiskt semester!

    SvaraRadera