fredag, april 11, 2008
2006 Nora da Neve
Vi lagar musslor à la marinière med lite extra tomat, vitlök, chilipeppar och koriander. Barnen uppskattar tilltaget och öppnar musslor på löpande band. När vi tar fram glasen klingar två kristallklara toner. Är det den stora tersen och kvinten i ett durackord - eller grundtonen och den lilla tersen i ett mollackord? Vi hör det inte likadant - och det är en insikt att ta med sig in varje avsmakning - det är ingången och sammanhanget som avgör. De både milda och smakrika musslorna kalibrerar oss till samma frekvens, nu är vi redo att ta emot kvällens vin...
2006 Nora da Neve är ett vitt vin från den spanska atlantkusten gjort på 100% albariño. Vi drack rätt nyligen en flaska - vårt allra första möte med den här druvan - men det är först ikväll vi skriver. I glaset uppvisar vinet en ung, mycket ljust gul färg. Doften bjuder på smör, bivax, honung, nötter, blommor, mineraler och kryddighet som av ingefära. Det är lätt gjort att associera till chardonnay - och det handlar kanske delvis om malolaktisk jäsning och lagring på franska ekfat. Smaken är fräsch och god, med en hög men avrundad syra, bra bett och en lång smakrik avslutning av ananas och grape. Musslornas rödpeppar tar tag i eftersmaken och förlänger den lite extra. Vinet passar verkligt bra till musslor tillagade som ikväll - det är riktigt gott. Vi spar en flaska för att se vart vinet tar vägen med lite mognad...
ps. 2006 Ca' Rugate Monte Fiorentine hamnade i musselspadet. Vi smakade ett glas - och vinet levererade som förväntat. Rik smak av ananas och örter i aptitligt torr stil. Systemets bästa vita italienare under hundralappen är en helt självklar utnämning...
pps. Läs också om Johan P:s goda intryck av 2006 Nora da Neve.
2006 Nora da Neve, DO Rias Baixas (Viña Nora, Galicia)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar