söndag, mars 30, 2008

2000 Josmeyer Riesling Grand Cru Hengst Samain


Trots ett flertal resor fram och tillbaka på den underbara route du vin d'Alsace - mellan Marlenheim i norr och Thann i söder - har vi hittills lyckats missa vinerna från Josmeyer. Det ska kvällens middag råda bot på. Och varför inte börja med det bästa! Per Warfvinges helt excellenta hemsida "Guide till vin, byar och terroir i Alsace" bjuder på flera härliga formuleringar som spär på de redan höga förväntningarna...

"Josmeyer är en av Alsace stora. Det finns två orsaker, båda stavas H-E-N-G-S-T." ...underbart - vi hoppas att åtminstone den ena orsaken ligger i kylen just nu! "Satsa på Hengst från stora år, drick Brand från mellanåren. Känn dig priviligerad"... jo tack, det är inte utan att det börjar kännas så, för vi vet ju vilket fint rieslingår 2000 är. Nu återstår egentligen bara två osäkra faktorer. Har 2000 Riesling Hengst Samain månne för mycket restsötma för vår smak? Är vinet inte drickmoget än? Vi rådfrågar Wine Spectators Bruce Sanderson, som tycker vi borde ha druckit vinet senast innan nyår. Vad konstiga de är ändå, amerikanerna - producenten själv rekommenderar 10-20 års väntan. Sanderson fortsätter "a somewhat dry style...just a hint of residual sweetness". Med USA-gom kan det ju betyda precis vad som helst! Hela 92 pinnar radar han i alla fall upp som lockbete framför oss. Nästa ledtråd finns i namnet Samain, som visar sig vara ett keltiskt namn för högtiden runt 1 november. Ok, då vet vi ungefär hur pass sent vinet skördades...

2000 Josmeyer Riesling Grand Cru Hengst Samain har en citrongul färg. Doften är komplex, med citronskal, tropisk frukt, honung, exotiska kryddor med inslag av rökelse och sandelträ, blommiga toner och ett elegant inslag av petroleum. Det doftar som den finaste parfym. Smaken är koncentrerad, söt av övermogna druvor, med ädel senskördad rieslingkaraktär. Den mjuka, smeksamma munkänslan bjuder på mer av sötma än syra. Men trots att det är lite i sötaste laget till våra gräddiga fiskfärsbiffar är det ändå busgott, inte det minsta klumpigt och en fröjd att smaka. Vänne L, som är på besök för att hämta sina lekande barn, smakar ett glas och säger "Wow, så gott". Producenten rekommenderar marockanska och asiatiska rätter. Anklever känns också nära till hands...

2000 Riesling Grand Cru Hengst Samain (Josmeyer, Wintzenheim, Alsace)

6 kommentarer:

  1. Tack för ett jättebra tips!! Hit kommer jag återkomma..

    SvaraRadera
  2. Hej Joakim, see you around! Har du hunnit smaka redan? ;-)

    SvaraRadera
  3. Hej F&V, och tack för dina vänliga ord! Jag hoppas att du även har några Hengst Pinot Gris i din källare; vinet riktigt skriker anklever!

    SvaraRadera
  4. Tack Per för din kommentar (och återigen tack för en av sveriges bästa sidor om vin). Sorgligt nog har vi inte någon Hengst Pinot Gris i källaren, och inte finns det några att få tag på heller. Vi undrar därför om du har haft tillfälle att smaka på Domaine Weinbachs 2005 Cuvée Laurence, 2005 Cuvée Ste Catherine och 2005 Altenbourg VT? Vilket av dessa skriker efter anklever med starkast stämma?

    SvaraRadera
  5. Doamine Weinbach tillhör tyvärr de vita fläckarna på min Alsacekarta. Mitt senaste besök var kort och oplanerat. Bot och bättring utlovas vis till sommaren! men till saken: PG Cuvée Saint Catherine kommer från den alluviala Clos des Capucins som omger bostadshuset. Detta vin har inte tyngden för foi gras, om den inte är VT. På Altenbourg skördar man emellertid sent, och med ädelröten kombinerad med den ganska kalla, kalkrika märgeln får man en magnifik kombination av matiére, acidité et complexité.

    SvaraRadera
  6. Tack för tipset och ett uttömmande svar! VT är förstås alltid VT. Men även Cuvée Laurence verkar vara rekommenderat till foie gras, enligt gården...

    Ingen vingård vi någonsin träffat på har ett mer förvirrande system att benämna sina viner. Trots åtskilliga försök att lära in alla olika kombinationer av namn och lägen har vi hittills gått bet. Exempelvis är Clos des Capucins är en etikett som sitter på alla flaskor oavsett om de kommmer från just den vingården eller inte! Vi vet i alla fall så mycket som att att vi har 2002 Schlossberg Cuvée Sainte Catherine på lut i källaren...

    SvaraRadera