lördag, januari 26, 2008
2004 Alain Voge Cornas Les Vieilles Fontaines
Kåldolmar! Men inte vilka dolmar som helst utan Norbert Langs savojkålsinbakade ripa med selleripuré. Ett helt gäng människor i Stockholm lagar denna rätt ikväll, försäkrar killen på Lulles som förser oss med den skotska ripan. Vi tror honom, för Jens Linders fina matskriverier i DN har ett hyggligt genomslag och här får man extra guldkant från Paul & Norbert. Ripans lårkött mixas med grädden i kalvfärsen och kvällens trumpetsvamp är rödgul. Och nej, plastfolien smälter inte i ugnen. Vi adderar puy-linser som extra tillbehör och toppar med en lätt balsamicosky som bidrar med lite sötma.
Blåbärspaj! Det är den huvudsakliga doftupplevelsen Alain Voge bjuder på i 2004 års version av Cornas Les Vieilles Fontaines. En riktigt väl ihopbakad paj, och mandelmusslor. Blåbär och mörka körsbär med övertoner av mandelmassa. Mer diskreta noter kommer till av kryddor, tjära och söt tobak. Vi är helt överens om att vinet doftar fantastiskt! Liksom i tidigare årgångar har vinet mer karaktär av terroir än av druvsort. Den stora smaken är primärt fruktig, stram, frisk och rejält knuten. Mittsmaken är tät och avslutningen lite kort. Här finns ack så fin potential, men (inte helt oväntat) är vinet alldeles för ungt, lite som ett fatprov. Vi låter flaskan stå öppen över natten och dricker det ikväll till maten. Doften flashar inte hela batteriet som igår, smaken är lite vresigare och vinet blir nog egentligen drickfärdigt tidigast 2012 eller så... Sammanfattningsvis är det inte alls lika okomplicerat att avnjuta tidigt som förra årets hedonistiska nolltrea. Köp tillråds alltså endast om det finns gott om tålamod och lagringsutrymme.
2004 Cornas Les Vieilles Fontaines (Alain Voge , Cornas, Rhône)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar