tisdag, januari 08, 2008
2002 Jean-Pierre Sève Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes
Genom Frankofilens stiliga lösning på nyårsgåtan fick vi en lysande anledning att korka upp ett källarvin från byn Solutré. Vid provsmakningen för tre och ett halvt år sedan hade vinet en framfusig och utanpåliggande ekfatskaraktär, men vinets upphovsman, J-P Sève, försäkrade att den skulle gå in fint med tiden. Redan då var vinet imponerande i sin koncentration. Vi dubbelpanerar hela spättor, steker i smör och serverar med citron, haricots verts och grönsallad med dijondressing.
2002 Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes har en imponerande, mörkare gul färg i karaffen. Vinet ser nästan trögflytande ut, med viskösa tårar i glaset. Doften är rik och djup, med smör, nötter, väl mogen citrusfrukt, tryffel och föredömlig fatrostning. Smaken är mycket intensiv och tät, munkänslan nästan fet, ändå helt frisk med fina syror, mognaden lagom framskriden - och allt slutar i en eftersmak som är ihållande lång. Övertoner av frisk kåda från barrträd kommer till i doften, och ett vackert skimmer av blommande syren. En doft av bränt socker minglar kvar i det urdruckna glaset. Monsieur Sève hade rätt angående eken. Wow - att man kan få ett sånt kalasvin för €16. Go Mâconnais!
För att få en referens i fråga om ekad bourgogne korkar vi upp en 2006 Bourgogne Les Setilles från Olivier Leflaive. Vinet har imponerat i tidigare årgångar, men den nya biter i gräset ordentligt, inte bara pga den förkrossande jämförelsen med ett fyra år äldre vin. Doften är först påfallande grön och aromatisk, med päronsoda och finska gröna marmeladkulor. Efterhand kommer en försonande flintrökig doft som vi gillar, senare mer mineraler och blommiga toner typ liljekonvalj. Smaken är en grön besvikelse: päron och vanilj = päronsplitt. Rökigheten och mineralerna kommer dock efterhand också i smaken och räddar vinet till knappt godkänt.
2002 Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes (Domaine Jean-Pierre Sève, Solutré, Mâconnais, Bourgogne)
Trist att höra att Les Sétilles inte levererar i nya årgången; jag har precis som ni varit väldigt nöjd med den flera år i rad. Men det är klart, den hade ju tufft sällskap. Dricka mer Pouilly-Fuissé, ja tack.
SvaraRaderaLes Setilles har ju varit "default" för ekad bourgogne ett bra tag, synd... Couvent de Jacobins är ju också inne på 2006 nu, känns tveksamt att dricka den så ung, är det någon därute som smakat på den? Annars ska ju 2006 vara ett helt ok vitvinsår enligt burgundy-report.com.
SvaraRaderaMaillards 2005 Chorey-les-Beaune har vi inte hunnit skriva om, men vi drack den till fisk dagen innan nyårsafton. Vi hade lite delade meningar om den, men gillar man fårfettiga och ylleunkna mineraler med hyggligt mogen frukt - så är den inte så dum, men tjänar förstås på ett par års väntetid...
Annars är ju Louis Jadots 1999 Savigny-les-Beaune något vi gärna skulle dricka en flaska av: den hade gott om intressanta mognadstoner, priset är resonabelt och det finns ett drygt trettiotal flaskor kvar...
"fårfettiga och ylleunkna mineraler med hyggligt mogen frukt" - det är min melodi det, härlig beskrivning :) Gillar verkligen Maillards 2005 Chorey-les-Beaune, härligt fräsch/ofräsch. Påminde mig faktiskt en del om min enda(!) druckna Pouilly-Fuissé, Vieilles Vignes 2001, Chateau Fuissé.
SvaraRaderaPouilly-Fuissé och resten av Macônnais verkar ju vara en guldgruva. Tråkigt då att det inte finns en enda flaska att få tag på i sb:s ordinarie sortiment. F ö kommer ju halva bourgognesortimentet från Chablis. I beställningssortimentet är det något bättre. Har ni någon aning om det finns något där som är värt besväret?
SvaraRaderaJag tror (hoppas) att även jag har provat Les Sétilles -06, eftersom den användes som kvalitetsvitt vid munskänkarnas ettbetygsprov. Det var i november just kring årgångsbytet, och jag hade till och med "tränat" på -05:an (som vi har uppskattat mycket) helgen innan men hade liten aning om vad som fanns i glaset under provet. Det kan ha varit ett utslag av blindprovning kombinerat med prestationsångest, men jag väljer att tro att det var den nya årgången... Jag kunde trots allt konstatera att det var betydligt bättre än Castillo de Gredos Blanco.
Det känns som att södra bourgogne lider av sviterna efter ABC-trenden och "a chardonnay's first duty is to be unoaked" som backlash till alla överekade viner från nya världen. Det är faktiskt galet, det där var länge sen! Nu har vi högvis med chabliser (åtminstone för beställning) men ont om mâconnais. I England är faktiskt mâconvinerna de mest importerade vita bourgognerna! Nu har man i alla fall byggt en ny caveau vid namn "Atrium" för att marknadsföra sig gemensamt....
SvaraRaderaI BS finns idag exakt sju Pouilly-Fuissé, vi har inte provat dem, priserna är inte lika fördelaktiga som på plats. Vi är dock nyfikna på Vergets båda viner från 2005. Men först lagring, de är för unga. Berätta gärna om ni testar några viner från området. Och håll utkik efter vinerna från Château Fuissé, liksom Holger gillar vi deras stil skarpt.
Vinamatören, vi tror dig faktiskt när du säger att Setilles var bättre än Gredos ;-)