måndag, januari 14, 2008

2001 Antinori Badia a Passignano Riserva


En chianti lämpad för bordeaux lovers! Vi dricker ett av våra favoritviner från senhösten igen. 2001 Badia a Passignano Riserva har stått i två dagar i öppen flaska och det har bara gjort vinet bättre. Färgen är riktigt mörk. Vi får en intressant doft med järn, jord, lakrits, lagerblad och en mörk, komplex fruktighet med inslag av katrinplommon - och precis lagom dos oxidation, mindre av stall än vid förra smakprovet. Smaken är riktigt god, seriös och stadig, där mogen plommonfrukt balanserar en del lakritstonad sälta från fatlagringen. Detta är mycket bra och kommer att hålla i åratal - beställning rekommenderas!

2001 Badia a Passignano Chianti Classico Riserva (Marchesi Antinori, Firenze in San Casciano, Toscana)

6 kommentarer:

  1. Underbart att ni fortfarande gillar detta vin. Då behöver jag inte skämmas för rekommendationen alltså. Måste nu få iväg en egen beställning bara. Kanske redan till nästa helg då herrmiddag väntar. Vad åt ni till vinet? Bistecca Fiorentina?

    SvaraRadera
  2. Du, det var ett kalasbra tips! Obegripligt att vinet förvisats till BS, å andra sidan bra - för då räcker det längre. En alldaglig penne med köttfärssås därtill sallad med olio från Brolio smakade bra till...

    SvaraRadera
  3. Måste nog också beställa detta. Drack 99an i Florens för några år sen, otroligt bra...

    SvaraRadera
  4. Absolut Holger, priset är faktiskt mycket rimligt för vad man får, inte minst när man jämför med bordeaux....

    SvaraRadera
  5. Nu har -04:an ersatt -01:an. Det var 04:an som var med på Gambero Rosso-provningen. Även denna förvisad till beställningssortimentet. Priset dock opåverkat av senare tids hyperinflation.

    SvaraRadera
  6. Tack för info! Ska beställas och testas å det snaraste.
    Vi missade ju den på Gambero Rosso...

    SvaraRadera