fredag, november 16, 2007
Däckade med vin chaud
Efter en strålande vindrickarhöst utan en enda bacill i sikte, hinner årstiden slutligen ikapp och träffar oss som en blypåse i nacken. Frankofilen har beskrivit tillståndet på sedvanligt läsvärt sätt, så vi fördjupar oss inte i det, utan gnäller bara lite över att vi missar kvällens 40-årsfest. Glöggsäsongen har sparkats igång (Blossa 07 sålde slut som vanligt, trots svala omdömen), och årets nollsjuor från Beaujolais fyller butikerna sedan igår. Vad göra av allt detta? Vi bakar ihop det till en enda upplevelse, lämpad för täppta näsor, och får medicinering på köpet.
Årets Beaujolais Villages Nouveau kommer från negocianten J.L. Quinson i Romanèche-Thorins. Etiketten lockar till en stunds skön male bonding, med övertoner av frikyrkojul och sjuttiotal. Även med täppt näsa och igenmurade ögon är det omöjligt att missa doften av skumbanan. Vi lägger fyra kanelstänger i kastrullen och skedar i lite socker. Ingen citron hemma, men vinet har hygglig syra, så det går nog bra ändå. Nästa gång lägger vi i en vicks citron. Doften ur kastrullen är lovande och alkoholångorna välgörande. Vi smakar: Noll tanniner, bra syror, gott om goda bäraromer som går på högvarv i värmen, och en liten tilltalande örtig kärvhet. Ahhh, så här ska vin chaud smaka. Vi blir lite varmare i kroppen (förutom den feber som redan härjar), skickar en tanke till Val d'Isère, och mår lite bättre...
ps. Även Cocillana-Etyfin och Trestjärnig Blossa spetsad med cognac är just nu varmt rekommenderade och trots tillståndet helt begripliga drycker, som tar sig igenom fint. Båda med viss sötma...
2007 Beaujolais Villages Nouveau (J.L. Quinson, Romanèche-Thorins)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar