onsdag, september 19, 2007
2004 Gourt de Mautens Rasteau
2004 var ett lyckat år ute bland byarna i Vaucluse, och Gourt de Mautens har stora ambitioner med sina viner. Jérome Bressy är bara trettio, en av de unga nykomlingarna i Rasteau, och här slår han till med ett fullpackat vin i en stil som brukar uppskattas av Robert Parker. Stockarna är mycket gamla och skördeuttaget är superlågt, 12-18 hl/ha. Vinet utgörs till 70% av grenache. Resterande 30 % är Carignan, Mourvèdre, Syrah, Counoise, Muscardin og Vaccarèse.
Vinet är mörkt och ogenomsiktligt. Doften är lite knuten, men komplex och aromatisk, här finns kött, sten, tydlig körsbärslikör, vinbär och nypon. Den stora smaken är rikt generös, extraherad, chokladig och nyavärldenlik. Munkänslan är tjock, len och syltig - här finns det gott om sötma. Det är inte vår kopp te, men till ost gör sig vinet riktigt bra. Vi nöjer oss med det, några fler buteljer blir det inte.
2004 Gourt de Mautens Rasteau Côtes-du-Rhône Villages (Jérome Bressy, Domaine Gourt de Mautens, Rasteau, Rhône)
Jag är alltid intresserad av Rasteau som nog är min favorit CdR-villages, och tycker möjligen mer om den här stilen än vad ni gör. Det låter inte som om alkoholen var speciellt framträdande iallafall? Russin? ;-)
SvaraRaderaVisst är det lätt att bli hopplöst kär i byarna ;-)
SvaraRaderaVi har provat mycket vin i dessa trakter, nästan allt från Gigondas, och liksom du gillar vi områdets viner, men har nog hittills inte druckit en lika trögflytande vätska som denna (sötviner undantagna, vilket denna gård också gör, ett släpptes 1/9).
Inte mer än 14% på etiketten, men tillsammans med sötman och fetman gav vinet lite för snabb känsla av mättnad och helheten kändes lite "heady". Inte direkt russin... prova en och berätta vad du tycker!