Våra erfarenheter av äppelprodukter är rätt begränsade, men de senaste och bästa referenspunkterna vi kan komma på är opastöriserad äppelmust från Rosenhill på Ekerö (med härligt livlig frukt och underbar syra) och calvados från Coeur de Lion av årgång 1991.
Denna fatlagrade turbocider har gulbrun färg, oljig konsistens och rik doft av lite boken äppelmust, med viss oxidation och starka drag av fin calvados. Den fylliga, jästiga, nästan oljiga smaken är i sötaste laget tycker vi innan maten (153 gram socker per liter ojäst must innebär att det är cirka 25 gram kvar) och vi saknar lite av Ekerömustens syra. Gott ändå och en speciell upplevelse.
Gården rekommenderar särskilt Pont l'Eveque och Camembert som sällskap. Nu har vi varken eller hemma, trots ett besök på Vasastans Ost tidigare idag med tankarna på annat håll. Vi provar istället med brie, och visst: sältan i osten dämpar sötman i cidern, det blir riktigt gott ihop. Trots den höga mustvikten är cidern ändå inte SÅ söt.
ps. kommentarerna har utvecklats till en fyndlåda för vinösa stalltips...
2005 Cidre Cuvée Reservée Calvados du Pays d'Auge (Domaine Dupont, Victot-Pontfol, Normandie),
Kul! Seriös cider och Pont l'Evêque eller andra kittostar är enormt gott. Men den här låter måhända lite väl söt för att fungera? Kanske snarare till någon kryddig, inte allt för söt dessert?
SvaraRaderaJa nu bad ni ju om ett stalltips så då kan jag inte bärga mig. Ben Ryé Passito de Pantelleria från kultproducenten Donnafugata gav mig en av topp fem spirituella vinupplevelser. Jag fick årgången 2004 innan importören nyligen bytte till 2005 men tror att jag såg en 04 på Regeringsgatan senast.
SvaraRaderaTack Johan, det är ju precis toppfemupplevelserna vi är ute efter! Kusin H med sin C tillbringade bröllopsresan där och talade lyriskt om vinet. Vi har aldrig smakat, dricker rätt sällan söta viner, men förstår ju att det är något extra. Tror du att 05an är sämre?
SvaraRaderaStalltips är ju enormt kul, och de ska gärna gå att få tag i. Efter att ha druckit 2001 och 2003 av Cornas Vieilles Fontaines, säger vi bara: missa inte det vinet. Årgång 2004 finns i specialbutikerna nu. Vem kommer med nästa stalltips?
Om det nu ska vara ett stalltips (och det verkar som ni inte har druckit det än) så tycker jag att ni ska inhandla Grange des Pères 2003 som finns på SB. Granne med Daumas Gassac i Aniane har denna egendom länge varit den ledande stjärnan i Languedoc. Kraft finns det men främst finess. Lyckades få 2003:an att inte bli en fruktbomb men elegant(liksom Gauby). 2004:an ska dock vara strået vassare...
SvaraRaderaVisst stämmer det, vi har inte druckit 2004 Vieilles Fontaines än. Det är den autentiska karaktären vi fallit pladask för, befriad från modern vinstyling.
SvaraRaderaDitt stalltips är högintressant, vi älskar sydfransoser som lyckas hålla ner alkoholen och betona finessen.
Hamnar på listan för provning framöver. Vi kan tänka oss att det är 04an man ska försöka få tag på ?
Vi fann en intressant och förmodligen rätt unik vertikalprovning av Grange des Pères. Adressen är http://bertrand.leguern.club.fr/blg/ivv/html/2005_05_grange_des_peres.html. Det tycks vara ett ojämnt vin, med dragning åt volatila syror. Wine Spectator gav 79p till 2003 Granges des Peres, och tyckte det var kokt. Det skulle man iofs också kunna säga om goda 2003 Gauby VV, om man var lagd åt det elaka hållet.
SvaraRaderaFör den som behöver mer moraliskt stöd för att handla Vieilles Fontaines: vinet kammade hem WS93p i de senaste årgångarna 2003 och 2004.
79p??? oh, herre jävlar! Som sagt glad att man inte har WS som referens...
SvaraRaderaStalltips när det gäller hemsidor (för er som förstår franska) som jag läser varje dag (som denna sida :-) ) är:
- www.degustateurs.com med bra fokus på Bourgogne och Alsace. En hel del Bourgogne producenter är med.
- www.lapassionduvin.com med en hel del erfarna provare men också en hel del småbråk
Vill bara instämma i Swedishs länktips. Är ofta inne på de forumen och uppskattar mycket det franska perspektivet. WS tycker jag personligen är lite för mycket av ett livsstilsmagasin med reklamintäkter. De har levererat en hel del märkliga omdömen under åren.
SvaraRaderaMagasinet bryr vi oss inte om. Men databasen med 178 000 tasting notes är snyggt genomförd, och användbar på samma sätt som eRP. Smidigt att skumma igenom ett områdes produktion för ett givet år. Och trots enstaka märkliga omdömen tycker vi nog att deras bedömningar i allmänhet träffar hyfsat rätt. Man får ju hela tiden ha i bakhuvudet att det är amerikanska preferenser det handlar om.
SvaraRaderaForum har ju den nackdelen att man ofta fastnar i tidsödande pratiga trådar som inte ger någon mer matnyttig info. Men de ovanstående franska håller ofta bra nivå...