tisdag, juni 26, 2007

Vinsafari i Köpenhamn


Vi tar bilen över bron redan vid tiotiden för att hinna göra fyra vinhandlarstopp, bland andra anhalter. Dagens fokus är nog välbekant för läsaren: bra franska och italienska viner i mellanprisläge som kan drickas eller lagras. Priserna på absoluta toppviner är 30-40% högre än svenska motsvarigheter, medan lägre prisklasser blir jämförelsevis billigare. Men huvudsaken är ju att få vältra sig i nya upplevelser!

Efter en tur längs Amager Strandpark parkerar vi vid kanalen på Christianshavn. Lägligt nog ligger Cibi e Vini precis bredvid. Den här lilla sympatiska och helt opretto Italien-specialisten har ett urval som ger betydligt större butiker en match. Här har vi handlat vin av och till sedan 2000 (det första vi köpte var en 1997 Siepi - klart dyrare än hemma, fast den fanns) Men väljer man noga går det att göra åtskilliga bra köp. Bland ett halvdussin baroli plockar vi tre, från årgångarna 1999 och 2001, runt tvåhundra danska, och dessutom ung biodynamisk barbera och nebbiolo från Erbaluna till bra pris. Intressanta viner från andra regioner onämnda.

Efter en seriös smørrebrød-frokost på Christian IV:s Køkken runt hörnet bär det vidare. Otto Suenson på Dronningens Tvaergade är mer av en posh dregelkällare för dyrviner. Vilket sortiment här finns! Kräng av aktierna eller lägenheten och åk hit (alternativt prova privatimport från deras svenska kontor). Säljkillarna Anders och Henrik drar igång poängtugget så att vi får fälla upp paraplyet inomhus. En 2003 Hermitage från Domaine Albert Belle måske? 445dkk - den er superfed... René Rostaing, Thierry Allemand eller 2004 Fontodi Flaccianello, den er super...? Jo, det tror vi nog - här finns som sagt massor av ännu mer kanonfeta viner till än fetare priser, inte minst från Rhône och Bordeaux - men idag är vi här och fyller bruksvinsförrådet. 2005 Lisini Rosso di Montalcino - dåligt år, ingen brunello gjordes, så vart gick druvorna? Rätt gissat. 2004 Crozes-Hermitage Cuvée Louis Belle måste bara prövas. 2003 Haut-Batailley går inte att låta bli. Ok, enough is enough, mot nästa mål.

Erik Sørensen Vinhandel är avslappnad och skön att titta runt i. Här finns ett sortiment som räcker långt för den kräsne, och i ett av rummen står en binge lådor från Bouchard Pére et Fils, från by till grankry, med skylten "2005 - så er det nu!". Inte läge att fundera länge alltså. 2005 Le Chambertin kostar 1900 dkk, så vi börjar istället med att prova 2005 Monthelie, öppen sen tre dagar. Wow! En stallig, rustik, och tätfruktig rackare som går att njuta nu med lång luftning. Därefter växlar vi till att smaka på nyöppnade 2004 Gigondas Grande Romane från Pierre Amadieu. Här finns en liten, knuten doft med många kryddor. Tätt med tanniner galore i smaken, kräver lagring, men vilket vin! Vi bunkrar rejält av diverse viner och missar inte 2002 Zind-Humbrecht Riesling Heimbourg som är på 33% tilbud. Fina moselrieslingar av årgång 2002 från renommerade C. von Schubert säljs också med saftiga tilbudspriser. Château La Bastide från Corbières finns faktiskt där hemma för 87 kr, men här är priset 50 dkk. Nu när vi har chansen väljer vi istället Guilhem Durands prestigecuvée "Optimée" för tre tior extra. 2005 Lirac Corne Loup är bara för billig, så den glömmer vi förstås att köpa. Typiskt. Voff! Ett frestande, gläfsande koppel baroli från Borgogno anfaller, men vi passar och funderar på saken. Under tiden tittar vi också närmare på de lockande kronjuvelerna från Jean-Michel Gerin i Côte-Rôtie. Sammanfattningsvis har butiken ett väldigt trevligt sortiment från högt till lågt, inte sällan med riktigt bra priser. Besök rekommenderas.

Slutligen safarins mest exotiska fågel, kolibrin. Är detta möjligen grannlandets minsta vinagentur? DL Vin Aps är vinimport på en nivå som väl är omöjlig i Sverige: en kille i trettioårsåldern, en website, en fin tvårumslägenhet i Frederiksberg (som snart ska bytas mot större lokaler utanför Köpenhamn), en enda vinproducent, en sortimentsprovning och en massa hygge. Vi blir mottagna hemma hos, och sympatiske Johannes Dahl-Lumholt presenterar familjen Lichtlés viner från Gueberschwihr. Vi har övernattat och handlat på vingården 1999 och 2004, så det här besöket är efterlängtat. Vi provar 2005 Marinés (en frisk edelzwicker med fokus på mingel och skaldjur), 2004 Riesling Tradition, 2004 Riesling Goldert, 2004 Pinot Gris, 2005 Pinot Gris en Fûts samt 2004 Pinot Noir. Precis som tidigare är det framförallt vinerna från grand cru-läget Goldert som är  mest minnesvärda. Idag glänser 2004 Riesling Goldert, komplext och fint vin, både tillgängligt och utvecklingsbart. Gul färg och rik frukt i doften, med blommor och mineraler, och petroleum just om hörnet. Fina syror i balans med frukten. Borde vara på topp runt 2009. Vi köper två lådor. Priset är verkligt bra. En 1999 Riesling VT slinker med som smakprov, det var med den skörden man firade gårdens 350-årsjubileum. Tack, vi återkommer med kommentarer om den framöver.

Cibi e Vini

2001 Barolo Vigna Cucco (Cascina Cucco, Serralunga) 185 dkk
2001 Barolo (Schiavenza, Serralunga) 229 dkk
1999 Barolo Vigna Rocche (Erbaluna, Andrea Oberto, La Morra) 195 dkk
2004 Langhe Nebbiolo (Erbaluna, Andrea Oberto, La Morra) 85 dkk
2005 Barbera d'Alba La Rosina (Erbaluna, Andrea Oberto, La Morra) 95 dkk


Otto Suenson

2005 Crozes-Hermitages Cuvée Louis Belle (Domaine Albert Belle, Larnage), 149 dkk
2005 Rosso di Montalcino (Lisini, ingen brunello 2005), 156 dkk
2003 Château Haut-Batailley (Pauillac), 300 dkk


Erik Sørensen Vin

2002 Maximin Grünhäuser Herrenberg Kabinett Feinherb (C. von Schubert, Mosel), 90 dkk
2002 Riesling Heimbourg (Zind-Humbrecht, Alsace), 200 dkk
2005 Monthélie (Bouchard Père et Fils, Beaune), 220  dkk
2005 Savigny-les-Beaune (Bouchard Père et Fils, Beaune), 220 dkk
2003 Château Liversan Haut-Medoc Cru Bourgeois Supérieur, 100 dkk
2004 Gigondas Romane-Machotte (Pierre Amadieu, Gigondas), 90 dkk
2004 Gigondas Grande Romane (Pierre Amadieu, Gigondas) 130 dkk
2004 Les Calcinaires Côtes du Roussillon Villages (Domaine Gauby, Calce, Roussillon), 130 dkk
2004 Château La Bastide L'Optimée (Corbières), 80 dkk
2005 Crozes-Hermitages Les Trois Chènes (Emmanuel Darnaud, Rhône), 160 dkk
2004 Rosso di Montalcino (La Poderina), 150 dkk
1999 Campaccio Toscana IGT (Terrabianca, Radda in Chianti), 160 dkk
2001 Vino Nobile Riserva (Fattoria Del Cerro, Montepulciano), 180 dkk

DL Vin  (Domaine Lichtlé, Gueberschwihr, Alsace)

Cremant d'Alsace, 112 dkk
Marinés - Rielsing, Sylvaner, Gewurztraminer 65 dkk
2004 Riesling, 67 dkk
2004 Riesling Grand Cru Goldert, 106 dkk
2004 Pinot Noir, 68 dkk
2004 Pinot Gris, 73 dkk
2005 Pinot Gris Fûts de Chène, 91 dkk
2005 Gewurztraminer, 77 dkk
2005 Gewurztraminer Grand Cru Goldert, 109 dkk
2001 Gewurztraminer VT, 211 dkk

6 kommentarer:

  1. Intressant och kul post, föredömligt utförlig. Funderar själv på en tur över sundet i sommar, Erik Sörensen verkar vara ett givet stopp. Det här är precis vad jag letar efter - hands-on information kring sortiment och pris. Ni som har åkt flera gånger - var handlar ni helst Bordeaux i Köpenhamn, finns någon med särskilt utbud av dessa?

    SvaraRadera
  2. Bordeaux är sedan gammalt stort i Danmark, så du kommer nog inte ha större problem att hitta vad du söker. Problemet är möjligen att det ofta är rejält dyrt. Redan på ströget kan Irma under Illum ha en hel del. Otto Suensons sortiment kollar du lätt på deras hemsida. Likaså Erik Sörensens. Höjbro Vin/vignoble.dk har gott om bordeaux. Likaså Juul's Vinhandel i Frederiksberg. Men störst på området i Köpenhamns innerstad är nog Kjaer & Sommerfelt/skatkammervine.dk. Philipson WIne i Kokkedal har massor av bordeaux, särskilt förmånligt om man köper hela lådor. Samma policy har thewinecompany.dk, dock utan någon bordeaux. Men den som har en böjelse för det nya rhône/languedoc kan prenumerera på deras nyhetsbrev...
    Nu till den mest spännande frågan: Vad vill du helst ha tag på? Det är vi riktigt nyfikna på att höra...

    SvaraRadera
  3. Jag är ute efter det vanliga ;) lite Bordeaux, Rhône, Piemonte. Det är en hel del av de flaskor ni radar upp som jag tycker verkar väldigt spännande, det behöver inte vara mer avancerat än så, det är inte så att jag är på särskild jakt efter någon födelsedagsårgång av Ch Latour eller så. Men lite klassiska slott typ Clerc Milon, d'Armailhac, kanske någon Leoville, varför inte en Smith Haut Lafite, Sociando vore trevligt. Men Lirac under hundralappen och "den bästa C-H vi smakat " under 200 låter ju inte illa... Det är ju vansinnigt kul att bara snoka runt i ett nytt utbud köpa lite saker som inte finns hemma.

    SvaraRadera
  4. 2003 Potensac för 230 DKK och 2001 Réserve de Léoville Barton för 200DKK blev vi väldigt sugna på hos Erik Sörensen. 2001 Léoville Barton går lös på DKK649 hos Otto Suenson. Bättre att köpa tre av andravinet enligt oss. 2002 D'Armailhac finns hos K&S för DKK190. Men allra starkast tycker vi att danmark är när det gäller alla billigare cru bourgeois som brukar ha väldigt rimliga prislappar. Och det allra roligaste är när man hittar helt nya upplevelser, som den ikväll...

    SvaraRadera
  5. Hej,
    Super bra blogg...är det bra italy vinor ni söker i CPH kan jag rekommendera Carlo Merolli straks nord om CPH se www.carlomerolli.dk

    tx. D'Angelo's Riserva til 135 DKK/fl.

    Skovgaard vine söder om CPH kan också vara et tips, har bl.a. Poliziano Le Stanze på rea til 200 DKK/fl - 369 SEK/fl på systemet.

    Og er det Pingus o.l. ni söker så er L'Esprit du vin i Snaregade leverans dygtig.

    SvaraRadera
  6. Tak for det! Flera bra tips, vi ska kolla in Carlo Merolli med flera i sommar...

    SvaraRadera