tisdag, juni 19, 2007

2005 Domaine Guyon Les Dames de Vergy


Ibland är vinets roll att spela andrafiolen. Så är det ikväll, vi lagar bergtunga à la meunière: vänd i mjöl, stekt i smör, med lika smörstekta champinjoner, och så persilja och några droppar kalvfond. Därtill bräserad fänkål, haricots verts och färskpotatis. Direkt när vi drack det här vinet i början av april, tänkte vi att meunière måste vara en bra matchning.

Först ut i vinets doft har vi vanilj, sedan kommer primärfruktiga skogsbär med inslag av geléråtta, som för tankarna till maceration carbonique, och till slut övertoner av barrskog. En fruktigt beaujolaislik stil fast slankare och med högre syra än gamayvinerna därifrån. Kanske inte så mycket av elegansen man gärna vill förknippa med bourgogne, men väl kylt är vinet helt rätt till maten.

2005 Les Dames de Vergy Hautes Côtes-de-Nuits (Domaine Dominique Guyon, Aloxe-Corton, Bourgogne)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar