Här kommer en Crozes-Hermitage från byn Larnage norr om Tain, som faktiskt är det godaste vin vi hittills smakat från denna appellation. Det är en cuvée från de bästa terrassodlingarna i branta sluttningar med 20 till 100 år gamla stockar. Man använder klasarna hela med stjälkar och allt - inget tjafs, för här är det mognad hela vägen ända ut i stjälken. Fatlagringen tar ett år i en tredjedel nya fat.
I glaset är vinet mörkt blårött. Doften är först knuten, sen inser vi att här finns massor strax under ytan. Inom kort är den vidöppen och otroligt givande - ändrar sig för varje sniff. T hittar rökt korv, mineral, violer och en djup, köttig, tjärtonad och mörk frukt med läckert björnbärssyltiga inslag. S jämför med skogsbären i Tropicana red fruit, med fokus på björnbär och svarta vinbär.
I munnen ett stort vin med ordentlig struktur och rejält lång eftersmak som vecklar ut sig i munnen. Frukten tapetserar gommen från golv till tak. Riktigt fin ursprungskänsla. Texturen är lätt simmig, här finns lite insmickrande sötfrukt och en aning eldighet (dock inte mer än 13%). Smått kärniga tanniner skvallrar om att vinet är ungt, men vi älskar ju ung syrah. Jädrar anåda vilket gott vin!
S fäller kommentaren: köttgryta i flytande form, så kvällens mat är mer än lämpad. Två timmar senare är showen över. Doften sluter sig, så vi spar resten i en 25 cl pichet med Vacuvin. Säg nu efter oss: Privatimport. Otto Suenson. Obs: viktigt.
ps. dagen efter har det tillkommit en tydlig doft av kanel, vi kommer att tänka på pepparkaka. Pepparkaka med björnbärssylt. Gott, men vinet var som bäst igår.
2004 Crozes-Hermitage Cuvée Louis Belle (Domaine Belle, Larnage, Rhône
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar