Vi får en först en ung, jästig, återhållen, lite grön och aromatisk doft som knappt avslöjar sina framtida möjligheter. Efterhand kommer smör och senare rök. Vi anar ylle, och med god vilja några timmar senare finns vanilj, mandel och nötiga toner. Men de grönt omogna dragen vinner lätt över de smöriga idag.
Smaken är balanserad med rätt bra kraft och fin syra, men vinet är i dagsläget egentligen inte godare än en bättre basbourgogne. Det här är - får man ändå tro - ett lagringsvin som bör kunna utvecklas fördelaktigt med tiden, om det gröna ger med sig. Vill man dricka nu rekommenderas några timmars luftning.
Det så kallade "strategiska släppet" borde handla om direkt drickbarhet åt folket i varje typ och prisklass. Tänk om man hade kunnat lansera Domaine Matrots urgoda 2002 Meursault istället! Då hade många fler fått upp ögonen för hur bra en mogen ekfatslagrad chardonnay från Meursault kan vara. Så lägg till en ynka tia och beställ den.
Smörstekt röding med ruccola och mandelpotatis kunde ha varit bästa kompis med kvällens vin.
2004 Meursault (Pierre Bouzereau-Emonin, Meursault, Bourgogne)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar