torsdag, mars 08, 2007

2004 Candido Immensum


Det var åtta år sedan vi smakade det här vinet senast. Men det lämnade ett klart positivt avtryck. Vi minns också att priset faktiskt är lägre nu än då. Mer nyligen har vi druckit 1997 och 1999 av Duca d'Aragona, som är ett härligt gammeldags och säreget vin i riservastil, inte minst bra till vilt. Efter ett par veckor i Kalabrien sommaren 2005 fick vi nog av brända syditalienare för ett tag framåt, trots att vi valde med omsorg. Men Candido har renommé som ett av Apuliens bästa vinerier. Man håller hög kvalitet och de bästa vinerna, Duca d'Aragona, Immensum och Capello di Prete odlas i vingårdar med rejäl temperaturskillnad mellan dag och natt. Det ger en längre mognadsperiod, alltså mer fräschör. 160 egna hektar och 2 miljoner flaskor om året är visserligen en hel del vin. Men man har Severino Garofano, inofficiell världsmästare i vinmakning på syditalienska druvsorter, som konsulterande vinmakare.

Nåväl: Immensum är gjort på negro amaro och 30% cabernet sauvignon. Doften är god, rätt bred och vinös med en hel del aromatisk finess, mycket örter, lite gräsigt cabinslag och övertoner av blommor och ljus choklad. God, rätt eldig, lite russintonad smak med brända mandlar, läder och fin längd. För ursprunget förvånansvärt friskt och stramt, ett bra vin. Vänner av piemontesisk nebbiolo kan nog hitta ett och annat att uppskatta i detta klockrena prisfynd. Köp nu och drick gärna till syditaliensk matlagning med salsiccia, tomater, svamp, mascarpone.

2004 Immensum Salento IGT (Francesco Candido, San Donaci, Puglia)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar