fredag, februari 16, 2007

2002 Domaine Tollot-Beaut Chorey-les-Beaune Piece de Chapitre


Maten på Landet överträffar våra höga förväntningar. Efter lite överläggningar beställer vi dels: älginnanlår med brynt svamp (champinjoner, trumpetsvamp och shii-take), oxmärg (i en sauce bordelaise) och schalottenlök (som puré med vin och grädde), samt: äppelrökt vildand (där bröst och lår stekt vid olika temperaturer och stektider) med kålrullad fylld med konfiterat fläsk, anklever, sardeller och äpple. Därtill potatispuré med kryddpeppar och sås på äppelcider och ankfond. Särskilt den senare rätten får oss helt hänförda! Blandningen skånskfransk husmorsmat, med genomlagade smaker, ytterst genomtänkt, och framställd med kärlek och mycket nedlagd tid är värt en applåd. Hjärta och hjärna i perfekt balans. På köpet kunnigt, trevligt och opretentiöst serverad.

En sån här kväll spelar vinet i andrastämman. Men den här 02an från Tollot-Beaut har vad som behövs. Med sina 50-åriga vinstockar är den ett steg upp från deras byvin. Färgen är som vanligt för denna producent ganska mörkt rubinröd när vi får vinet karafferat. Det är gott och drickvänligt i en uttalat torr, måttligt fruktig stil, lättare än de Savigny Champ-Chevrey och Aloxe Corton vi testade innan jul. Men med sina fina syror är den en bra medspelare till mat, med trevlig pinotkrydda i doft och smak. Priset är bra, och den finns också på glas för den som vill prova.

2002 Chorey-les-Beaune Pièce de Chapitre Monopole (Domaine Tollot-Beaut, Chorey-les-Beaune, Bourgogne)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar