lördag, september 02, 2006
2002 Gerard Bertrand Cigalus
Vi är nyfikna på den här super-languedocen. Gerard Bertrand är ju också aktuell med en budget-corbières som vi smakade och gillade förra årgången av i våras. Både den och den nyligen släppta verkar sälja som smör. Men nu är det andra doningar. För runt tvåhundra får man här smaka det absolut bästa av vad södra Frankrike har att bjuda på, från gamla stockar med mycket lågt skördeuttag och supermogna druvor. 1999 uppfanns appellationen Grand d'Oc för de bästa lägena. Det här är lite otypiskt en bordeauxblandning: 50/50 cabernet/merlot. Men den påminner ändå väldigt lite om médoc-viner. Istället känns doften påfallande italiensk. Stall, choklad, körsbär, plommon, örter, en aning balsamisk vinäger. Vidöppen och generöst inbjudande... vilket också kan sägas om smaken, som har ett helt sanslöst drag - fast med mjuka runda tanniner och lite lägre syror än om vinet hade varit gjort i Toscana. Det är helt enkelt jättegott, Nu får ju vinet god draghjälp av lammkotletter som vi gratinerat med vitlök, dijonsenap, ströbröd och därtill couscous royale...och lite senare en bit manchego. Vi rekommenderar alltså sällskap med allehanda höga smaker från kött och ostriket.
2002 Cigalus Grand d'Oc (Gerard Bertrand, Narbonne, Languedoc)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar