torsdag, juni 29, 2006
2005 Thüngersheimer Johannisberg Weisser Burgunder
Frankenviner måste vara de mest sorgligt förbisedda vinerna i Sverige. Här görs otroligt många bra matviner, den helt utjästa stilen ger låg restsötma och relativt hög alkoholhalt. Sedan vårt bilande 1996 längs den undersköna Tauber och in i Würzburg är vi romantiskt förhoppningsfulla inför varje frankenvin. Vi håller alltid ögonen öppna efter dessa extremt prisvärda godsaker och blir sällan besvikna när något letar sig hit.
2005 Thüngersheimer Johannisberg Weisser Burgunder kommer från ett kooperativ i Thüngersheim som gör en hel massa olika viner på ett tiotal druvsorter. Man har en välfylld nätbutik - och såvitt vi kan se är den svenska importörens påslag mycket måttligt. I glaset uppvisar vinet en vackert gul färg. Doften bjuder på gult äpple, honung, en aning av ananas eller litchee, lite mandel. Smaken är riktigt bra med honung och äpple, koncentrerad, en smula eldig och helt torr i avslutningen. Druvan är pinot blanc och den kommer här fram som riktigt karaktärsfull. Det är jättegott till en sallad på kallt kyckingbröst, ruccolapesto, pastasnäckor, mangold och huvudsallat. Till kvällens rödspätta i saffranssås med ett uns chillipeppar växer det en storlek till.
2005 Thüngersheimer Johannisberg Weisser Burgunder Spätlese Trocken (Winzergenossenschaft Thüngersheim)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar