Cassoulet de Castelnaudary är kvällens projekt. Rätten är en regional stolthet från bonnaköket i Gascogne. Fier d'être Gascon är vinmakaren Alain Brumonts devis. Vår research på nätet avslöjar samma slags benhårda stolthet hos olika husmödrar från Castelnaudary. De kivas om vilka ingredienser som är de rätta och vilka som är en styggelse (min mormor fick receptet av sin mormor och så vidare). Det här är en fascinerande fet rätt. En gryta för ugnsbruk, exempelvis Le Creuset, behövs. I botten på grytan ska det ligga fläsksvål (möjligen grisfötter), ankconfit verkar också vara ett måste medan lamm är klart kontroversiellt. Fläskkarré eller liknande ska det givetvis vara i. Vita bönor fyller ut grytan och slutligen ska den täckas av ströbröd som bakas i flottet till en knaprig yta och sen vänds ner i grytan. Den sista proceduren upprepas exakt sju gånger. Det hela tar minst tre timmar. Till detta dricker man ett riktig strävt, fruktigt och intensivt vin på tannatdruvan. Här har vinet mjukats upp med en del merlot i en mörkfruktig, kryddig, korintig stil. Ett bra och billigt sydfranskt rödtjut. Våra gäster och i viss mån även vi blir smått chockerade av den stolpigt rustika tyngden i maten. Men alla försöker ändå hålla god min. Denna rätt lämnar ingen oberörd.
2004 La Gascogne par Alain Brumont Tannat-Merlot (Vin du Pays des Côtes de Gascogne)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar