tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post7234310458936514742..comments2023-10-30T09:30:54.622+01:00Comments on Finare Vinare: Röda från Spanien och PortugalFinare Vinarehttp://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-83109545992740462882009-04-09T23:54:00.000+02:002009-04-09T23:54:00.000+02:00Jag har letat reda på mina anteckningar om 904 frå...Jag har letat reda på mina anteckningar om 904 från 1985 som jag provade 1999. Den såg yngst ut fast den var äldst. Svarta vinbär, mycket garvsyra, frsik syra, medel kropp, halvläng eftersamk "schysst Cab" (!)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-4162308685111647172009-04-03T13:20:00.000+02:002009-04-03T13:20:00.000+02:00Hehe, vilket underbart recept! Och vilken sågning ...Hehe, vilket underbart recept! Och vilken sågning av Portugal dyraste bordsvin. Ja, vi vet ju inte, vi har ju inte smakat det alls eftersom datumet krockade med Gambero Rosso...<BR/><BR/>När vi nyligen provade <A HREF="http://vinare.blogspot.com/2009/02/portugisiskt.html" REL="nofollow">historiska bordsviner från Portugal</A> framstod det i alla fall som att gamlingarna måste bedömas på sina egna premisser. Kanske mer intressanta än absolut goda, men fascinerande i sin långt gångna mognadskomplexitet. Nej, åldern är väl inget kvalitetstecken i sig, men har helt klart sin attraktion. Och eftersom det är så sällan man får möjlighet att prova åldrade viner verkar de ju än mer museala i jämförelse. Vi präglas ju omedvetet av det vi vanligtvis väljer.<BR/><BR/>Förresten, stort tack för den givande kursen, Staffan! Ser fram emot tillägget Sött, Starkt och Mousserande.<BR/><BR/>Nä, ikväll får vi nog bota eventuell fruktfobi med en ungbusig fruktsmocka.<BR/>Pape eller La Clape, det är frågan?Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-74635348355989897112009-04-03T10:08:00.000+02:002009-04-03T10:08:00.000+02:00Grekiska ruiner i all ära. Sådana kan vara vackra ...Grekiska ruiner i all ära. Sådana kan vara vackra i sig och fascinerande för vad de minner om. Men som jämförelse med vin haltar liknelsen.<BR/><BR/>"Fantastiskt! Här har vi en sönderfallen rödvinsruin i glaset. Gott är det ju inte. Men det KANSKE var njutbart för tjugo år sedan? Och tänk, hur doftlöst kommer det inte att vara om ytterligare tjugo år?!" <BR/> <BR/>Denna eventuella arkeologiska njutning är i mitt tycke inte värd 150 euro. Jag fann de flesta BV uttorkade, mkt svagt doftande av omogen röd frukt, smått volatila med snipiga syror och med en eftersmak kortare än Tito Beltran.<BR/> <BR/>"Vad är frukten, liksom.." parodierar någon. Ja, inte i BV i alla fall. Men ok, so be it. Problemet är att där inte finns något annat heller! <BR/><BR/>Jag ser mig inte som en saftsörplande fruktförespråkare, snarare det motsatta. Men här har nog fruktofoberna kört i diket. Är det ett kvalitetstecken I SIG att ett vin inte har någon frukt kvar?<BR/> <BR/>I så fall - så här gör du själv ditt nekrofilvin: Köp en billig Cabernet Franc - gärna framställt av för tidigt skördade druvor - späd med tjugo delar vatten och justera upp med ättikssyra och sprit. Du slipper garanterat såväl primär-, sekundär- som tertiäraromer. Och detta till en bråkdel av priset för BV..Staffanhttps://www.blogger.com/profile/06453022739953620997noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-749271335952221432009-02-09T16:19:00.000+01:002009-02-09T16:19:00.000+01:00Som före detta Portugalboende kan jag bara rekomme...Som före detta Portugalboende kan jag bara rekommendera Quinta do Côtto Grande Escolha 2001, Douro, som faktiskt befann sig på Systembolagets exklusiva sortiment, om det var förra året. <BR/>Precis som Anders Röttorp är jag ett stort fan av detta storslagna vin som varje vinälskare borde ha på lagring i sin 'källare'.Sofihttps://www.blogger.com/profile/09558201952208108155noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-76333861600858712572009-02-05T22:45:00.000+01:002009-02-05T22:45:00.000+01:00Helt rätt Vinosapien; 2004 är första året....Helt rätt Vinosapien; 2004 är första året....Niklas Jörgensenhttps://www.blogger.com/profile/15043963546839246434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-76755172548449792882009-02-05T18:46:00.000+01:002009-02-05T18:46:00.000+01:00Om jag förstår det hela rätt är 2004:an deras förs...Om jag förstår det hela rätt är 2004:an deras första årgång. Sitter framför brasan med ett glas QdN och syrorna är italienska, frukten har Bordeaux-stuk (av god årgång) och mineralerna skriker Douro. Balansen är exemplarisk. Man mår bra just nu...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-42781486570927670822009-02-05T18:04:00.000+01:002009-02-05T18:04:00.000+01:00F&V, Jag tycker Primeiras Vinhas ligger aninge...F&V, Jag tycker Primeiras Vinhas ligger aningen högt men som Vinosapien säger är det ju det här med marginaler och BS. 2007:an är dock strålande och ändå ett kanonglas.Ni får chansen prova den den 21:a då den naturligtvis är med. Vågar säga det redan nu; mina provningen blir nämligen halvblind; ni vet vinerna men inte ordningen...<BR/><BR/>Qta do Noval lär du uppskatta redan nu men den har vad som krävs för åtminstone 5-10 års lagring, den egna preferensen får avgöra. Priset efter sänkningen är ruskigt slagkraftigt och du finner den inte i Portugal för 350,- (snarare EUR 45-50). 200 lådor har man producerat så det är kul de hittat hit!Niklas Jörgensenhttps://www.blogger.com/profile/15043963546839246434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-37277136849578828982009-02-05T16:54:00.000+01:002009-02-05T16:54:00.000+01:00Ikväll ska vi tuta ännu en QdN.Problemet att 'allt...Ikväll ska vi tuta ännu en QdN.<BR/><BR/>Problemet att 'allt' ligger på BS.<BR/><BR/>Lagena (eller vad de nu heter) ska ju ha sitt (50:-/flaska ungefär).Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-28816453553234204452009-02-05T15:33:00.000+01:002009-02-05T15:33:00.000+01:00Återigen, tack för alla rekommendationer. 2004 Qui...Återigen, tack för alla rekommendationer. 2004 Quinta do Noval är härmed beställd.<BR/>Drickes bäst när?<BR/><BR/>Det blir intressant att träffa Portucastas på lördag. Deras hemsida är både seriös och smittande. Är priserna lite åt det höga hållet? Exempelvis på Soalheiros fina Alvarinho och Vinha Pan som tycktes kanske 20-25% för dyra?Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-76992670685598292292009-02-05T13:15:00.000+01:002009-02-05T13:15:00.000+01:00Vinosapien;Visst är Pintas modern men jag är verkl...Vinosapien;<BR/><BR/>Visst är Pintas modern men jag är verkligen helt såld på vinet, kanske främst förstavinet dock! <BR/><BR/>Portucastas håller jag med om; de gör ett fantastiskt jobb, har mkt bra urval och är sanna entusiaster! Har du föresten provat Soalheiro's 2007:a än? Primeiras Vinhas. 218 kr - utan tvekan den bästa Alvarinho jag så här långt provat från huset!Niklas Jörgensenhttps://www.blogger.com/profile/15043963546839246434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-47847399231764508562009-02-05T09:25:00.000+01:002009-02-05T09:25:00.000+01:00Håller med Niklas om vissa rekommendationer, absol...Håller med Niklas om vissa rekommendationer, absolut 2004 Qta do Noval!! På 'rea' för 350:-<BR/><BR/>Tror inte ni diggar 2005 Pintas Character. Skoj att prova men inte att tuta...<BR/><BR/>Annars är det bara att gå in på portucastas.se. Blunda och peka...sannolikheten till skön träff är ganska stoooor.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-6461739121614749722009-02-04T16:00:00.000+01:002009-02-04T16:00:00.000+01:00"Lite som att gå omkring i en grekisk ruin och kla..."Lite som att gå omkring i en grekisk ruin och klaga på att den är trasig..."<BR/><BR/>Dagens bästa!<BR/><BR/>Mouchao i BS är en unik en. Nu är 2000 fotfarande mkt ungt men det är väl värt prova! Läs mer här vid tillfälle:<BR/>http://portugisiskt.blogspot.com/2008/06/herdade-do-moucho.html<BR/><BR/>Det är inte Baga men tradition! <BR/><BR/>Lite modernare men som schysst husvin är 2007:an från Qta do Crasto ett bra val. 119,-<BR/><BR/>2003 Esporao är en crowdpleaser utan dess like! 149,-<BR/><BR/>Pato's Qta do Ribeirinho är bra och kanske något för er som fått smak för Baga! 224,- för Primeira Escholha. Men dekantera långt innan! Samma med Mouchao.<BR/><BR/>I övrigt; min provning blir en skön mix av modernt, gammalt och traditionellt! Något för alla smaker förhoppningsvis. <BR/><BR/>I övrigt så kan jag berätta jag druckit BV två gånger och tyckt det varit storslaget, likaså deras andravin som jag druckit vid fler tillfällen!Niklas Jörgensenhttps://www.blogger.com/profile/15043963546839246434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-84074593588903362892009-02-04T15:21:00.000+01:002009-02-04T15:21:00.000+01:00Stort tack för alla tipsen, Niklas. Vi har också f...Stort tack för alla tipsen, Niklas. Vi har också förstått att baga kan vara något för oss efter Vinosapiens fina smakprov från Luis Pato, 2003 Vinha Pan.<BR/><BR/>Är det några i BS du särskilt vill sätta spotlighten på?<BR/><BR/>Svedbergs omdömen om BV kändes kanske lite väl färgade av moderna vinglasögon. Var är frukten, liksom? Lite som att gå omkring i en grekisk ruin och klaga på att den är trasig...<BR/><BR/>Vi har en soft spot för både tradition och åldersmognad så det hade varit kul att få tycka till själv om BV. Och därför så spännande med din provning!Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-81453979144813814922009-02-04T15:03:00.000+01:002009-02-04T15:03:00.000+01:00Trist höra om BV-sågningen vilket får mig att miss...Trist höra om BV-sågningen vilket får mig att misstänka antingen mindre korrekt lagrade flaskor eller helt enkelt en vinsmak som inte korrelerar med BV's stil...<BR/><BR/>Vad gäller mina kandidater så är jag främst kritisk till att krutet lagts på Spanien och man tagit med två portugiser lite pliktskyldigt. Att den ena dessutom är en sötsyltig Periquita förstärker bara en redan snedvriden bild av Portugal. <BR/><BR/>Av de som finns i ordinarie sortiment hade jag tyckt följande vore bättre val än de ni fick:<BR/><BR/>2004 Qta do Noval<BR/>2004 Marques de Borba<BR/>2005 Qta do Vale Dona Maria<BR/>2005 Poeira<BR/>2005 Pintas Character<BR/>2007 Duorum<BR/>2004 Callabriga<BR/>2005 Pilheiros <BR/><BR/>För att nämna de som listas till rimligt pris. Hade man fläskat på lite som med spanjorerna hade dessutom följande varit imponerande:<BR/><BR/>2005 CV<BR/>2005 Pintas<BR/><BR/>Sedan finns det även ett bra urval i BS som kunde hjälpt till att lyfta anseendet avsevärt på portugiserna. <BR/><BR/>Att man inte faller för portugisiskt vin köper jag; man kan inte gilla allt! Men vid provningar ska man iaf få chansen till en mer nyanserad och rättvisande jämförelse. <BR/><BR/>Jag hoppas dock min kommande provning ger er chansen att bilda en uppfattning om vinerna!Niklas Jörgensenhttps://www.blogger.com/profile/15043963546839246434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-73958661142679142152009-02-04T07:56:00.000+01:002009-02-04T07:56:00.000+01:00Vintresserad - då har vi kanske en Finca el Puig-p...Vintresserad - då har vi kanske en Finca el Puig-post att se fram mot snart? Och nyheterna får vi tugga oss igenom på egen hand. Det har ju gått förr...<BR/><BR/>Niklas - vilka hade varit dina kandidater till den här uppställningen? Om någon vet och så vidare....;-)<BR/>Tur att vi får en grundligare genomgång i ämnet inom kort...<BR/><BR/>Staffan Svedberg hade förresten varit på provningen av Barca Velha. Han sågade vinerna rätt grundligt och gav 14p till alla utom 85an som han tyckte var 17p. Resten beskrevs som uttorkade...Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-87253085261603995972009-02-04T00:00:00.000+01:002009-02-04T00:00:00.000+01:00Som sann Portugal-vän blir jag lite besviken när j...Som sann Portugal-vän blir jag lite besviken när jag ser Munskänkarna knappast gör en större ansträngning att välja något portugisiskt värt namnet. Nu är Vallado visserligen en av de mer intressanta att följa i Douro men att ta med sockersöta Periquita är bara trist. <BR/><BR/>Det finns en uppsjö fantastiska viner och så anstränger man sig bara vad gäller spanska delen och enda "dyra" portugis är från Vallado som ändå kräver sin lagring för att visa sin bästa sida. (se gärna min provningskommentar om Vallado's reserva på portugisiskt-bloggen)<BR/><BR/>En kul och lärorik provning hade varit att ställa röd Douro mot dito Duero!Niklas Jörgensenhttps://www.blogger.com/profile/15043963546839246434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-32974865365803480182009-02-03T12:42:00.000+01:002009-02-03T12:42:00.000+01:00Kul läsning! Roligt att ni gillade Finca el Puig, ...Kul läsning! Roligt att ni gillade Finca el Puig, vi provade 2002 i höstas och var positiva. Det kan nog bli en eller annan flaska till. Fast visst hade vi hoppats på en post om "Februari-nyheter..." på ett eller annat sätt. Tex er syn på de olika lägena från Dr Loosen... vi fortsätter hoppas ett tag till!Vintresseradhttps://www.blogger.com/profile/09057512249143326061noreply@blogger.com