måndag, april 09, 2012

Cab franc: 4 x Catherine & Pierre Breton


Vi vet inte hur det är med er, men själva kan vi få ett ruskigt sug efter cabernet franc. Suget känns mest på insidan av kinderna. Ja, saliven börjar faktiskt att flöda så fort vi tänker på den misskända druvsorten. Men det är väldigt kinkigt med kvaliteten på druvorna och hur vinet är gjort - vad som helst duger verkligen inte. Efter rätt många halvträffar och felskär hittade vi slutligen rätt hos Catherine & Pierre Breton. Och för enkelhetens håller vi oss numera till dem.

Paret Breton hanterar konsten att göra fullt druvmogna viner med endast 12 procent tjong, och cab franc är perfekt dricka för vår- och sommarkvällar. Dessutom passar det perfekt till lamm. Så vi packade in en trekilos lammstek och fyra cabbar i bagaget och begav oss iväg mot sydligare nejder. Nu har vi gjort av med såväl påskalammet som vinerna och då kan det vara på sin plats med en liten rapport. Dessutom fick vi möjlighet att jämföra med vad vi tyckte för två år sedan.


2009 Bourgeuil La Dilettante charmar och retar aptiten med en doft som redan är fullt utvecklad. Lagårdsbacke, ankomna jordgubbar, druvtypiska carbonique-vinbär, lufttorkat kött, undervegetation och salmiak. Lättsam smak, mjukt syrlig, fullmogen och ytterst klunkbar. Här har det hänt massor av skoj på två år. Suveränt sällskap till en platta charkuterier innan maten.

Buteljerna med namnet "La Dilettante" är Catherine Bretons egna bebisar. Den röda etiketten vinifieras i hela klasar med maceration carbonique utan tillsats av svavel. Det här är den så kallade "Jules- Chauvet-metoden" som används för att göra hantverkar-beaujolais men även är utbredd i andra områden som Loire, Auvergne, Jura och Savoie. Vinet uppfostras i betong-ägg och buteljeras utan filtrering efter ett drygt halvår. 10 mg SO2 tillsatt.


2009 Bourgeuil Les Galichets kommer med en tät och direkt doft. Frisk mineralkänsla och renfruktiga mörka cab franc-vinbär, helt utan gröna drag. Vinet är fortfarande ungdomligt och spänstigt i strukturen, men samtidigt ack så generöst och givande. Les Galichets har en omedelbart fruktorienterad profil som träffar mitt i prick varje gång vi provar, blint eller öppet. Strålande ackompanjemang till påskalammet.

50-åriga stockar från grusplatån utanför själva egendomen. Traditionell vinifiering och uppfostran under ett år i i rostfritt stål. Ingen filtrering, 10 mg S02 tillsatt.


2008 Chinon Beaumont är elegant och komplext på nosen - vinbär, hallon, lingon, mineral, skog, gräs - med sval karaktär som helt undviker att bli negativt grön. Smaken är precis lagom tätvävd med spänstiga tanniner och svårartad fräschör i frukten. Svala mineraler och inbäddade lingonsyror understryker fräschören. Absolut renhet, och grymt läskande drickbarhet - det här är ju hur gott som helst! Största lyftet jämfört med två år tillbaks. Vann också på ett dygn i kylen. Strålande både med och utan mat.

Från 40-åriga stockar i kalkrik lerjord. Vinifieras i öppna träkar och uppfostras under ett år i använda barriques. Ingen klarning eller filtrering, 10 mg SO2 tillsatt.


2007 Bourgeuil Les Perrières har en väl utvecklad doft med varmare frukt - vid sidan av de obligatoriska vinbären drar den åt plommon och körsbär - och dessutom fatiga, lätt stalliga drag. Smaken välmatad med mogna tanniner, gott oumpf, kryddig finish och ordentlig längd. Knappast det mest läskande vinet i kvartetten - istället en oväntat fyllig och rätt så imponerande cabbe. Tydliga fat, men väl integererade, och klar potential för vidare lagring. Vinner på att karafferas en timme eller två.

Les Perrières är en av Bourgeuils bäst belägna vingårdar, med en jordmån av kiselrik lera och kalksten. 70-åriga stockar ger 20 hl/ha. Vinifieras i öppna träkar och uppfostras under två år i 550-liters ekfat varav en mindre del nya. Ingen klarning eller filtrering, 10 mg SO2 tillsatt.

Summa summarum: vi gillar verkligen stilen hos Breton. Visst har det hänt en hel del på två år, och egentligen enbart i positiv riktning. Så här pass lågsvavlade buteljer kan utvecklas lite fortare under de första åren än konventionellt svavlade cabbar, som å andra sidan är ökänt långsamma. Ska man lagra är det viktigt att temperaturen hålls under femton grader. Lättare stalltoner kan ibland uppstå, fast de brukar kunna vädras ut på en timme eller två. Men såväl Galichets som Beaumont var veritabla uppvisningar i grenarna renhet och spänst.

Vinik, 175-245 kr.  På plats €12-€18. Nya årgångar från Domaine Breton kommer till Sverige i slutet av april. Can't wait!

ps. Snygga etiketter har de också. Notera färgmarkeringarna och hur den korresponderande punkten flyttar sig från norr till söder om Loire-floden.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej FV,
Jag är faktiskt aldrig sugen på Cabernet Franc, speciellt inte från Loire. För ett par år sedan la jag 8 timmar på att prova igenom så många CF från Loire jag kunde hitta på den stora vinmässan Vinexpo, jag blev än mer ointresserad av dessa viner efter det. Och då tror jag att jag prickade in alla som rekommenderas som de bästa. Men ni gör mig verkligen nyfiken. Kan det verkligen finnas så goda CF från Loire? Måste provas.

Trevlig fortsättning på påsken/Claes

Finare Vinare sa...

"Old wisdom" säger ju att cab franc = grön paprika. Störande grön...

Men det är ingenting vi brukar hitta i Bretons viner. Mjuka upp smaklökarna med lättsamma 2010 La Dilettante. Gå igång ordentligt på omedelbara 2010 Les Galichets. Get serious med 2009 Clos Sénéchal och de andra vingårdsvinerna. Ja, åtminstone var det så vi tyckte när vi testade de nya årgångarna i höstas...

20% CF gjorde inte ont i Brumonts 2009 Ch Perron Segondine heller ;-)

Skön ferie!

Anonym sa...

Lamm är ju gott. Men det är ju i ärlighetens namn inte säsong....
Det var väl en fryst lammstek får vi anta och hoppas. För ni bryr er väl om allt form av intag lika mycket och inte bara vinet?

Hälsn

//Magnus

Anonym sa...

Hoppas verkligen inte ni åt en fryst lammstek. Förfrysningsskador i munhålan är inte nyttigt för vinupplevelsen.

Anonym sa...

Jag tycker att Cabernet Franc är ett perfekt buffévin. Funkar med det mesta.