tisdag, april 24, 2012

Alsace: Charles Wantz Wiebelsberg 2007-1996


Förra våren deltog vi i en branschprovning som arrangerades av den lilla importören Apricot. Provningen omfattade tolv versioner av samma vin, Grand Cru Wiebelsberg från alsaceproducenten Charles Wantz. Det roliga var dels 1) att vinerna var nästan komiskt tydliga exempel på sina respektive årgångar och 2) att de salufördes färdigförpackade i rejäla trälådor med sex jämna eller ojämna år samt 3) att dessa lådor var väldigt trevligt prissatta.

Fler borde få testa. Därför slog Stockholmsstyrelsen till på tre exemplar av vardera lådan och stämplade med "kommande Munskänks-provning, ovisst när". Återstod att fundera på vem som skulle leda en sådan här kväll. Ingen tvekan om saken! Per Warfvinge, givetvis.
Mer Alsace blir det knappast om vi ska stanna på svensk mark.

Per introducerar kvällen med en exposé av bilder, animationer och fakta. Särskilt intressant för terroirister blir det när han förklarar exakt hur - och när - den geologiska förkastningen utmed Rhendalen kommit till. Det blir kristallklart varför vi har graniten på höjderna längst västerut, sedan röd sandsten, sedan musselkalk, sedan märgel och till sist det alluviala slättlandet i öster - Rheingraben - som lämpar sig bättre för att odla potatis än vinrankor.

Charles Wantz är en medelstor familjeproducent i Barr, en liten stad i Bas-Rhin, alltså i norra delen av Alsace. Sedan 1563 har man brukat sluttningarna ovanför Barr, Heiligenstein, Mittelbergheim och Andlau. Förutom lokal kuriosa som Klevener de Heiligenstein och Rouge d’Ottrot, framställer man fyra grands crus från fyra druvor och fyra vingårdar. Grand Cru Wiebelsberg heter läget i Andlau, som man sedan länge ägnat helt åt riesling. Det är ett relativt brant söderläge med en mager jordmån, mestadels sandsten och sand med underliggande lera - både väldränerat och vattenhållande på samma gång.

Vinerna från Wiebelsberg vill Per beskriva med ordet "nerveux". Eleganta, utpräglat mineraliska viner med slank kropp, markerad syra och diskreta citrus- och äppeltoner. Vinifieringen hos Wantz är traditionell, rentav gammeldags: konventionell pressning och långsam jäsning utan tillsatt jäst, i stora temperaturkontrollerade ekliggare. Resultatet blir lagringsorienterad riesling i klassiskt heltorr Alsace-stil, som ger full transparens för årgångsskillnaderna.

Till provningen:

2007

Ung ren doft av mineral, äpple och citrus. Äppelskal, rentav musteri, något jästiga toner, efterhand aningen nötig. Frisk till hög fruktsyra med bra fokus, persistens och längd. Fortfarande knuten mittsmak med äpple och vit citrus. Skymt av underliggande lager som inte är tillgängliga än. Ungt och rent vin, fortfarande hårt med massor av potential. Näst bäst i första omgången.

2006

Rikt gul färg. Skolexempel på botrytis! Drypande honung, hög mognad, vendanges tardives, gul persika, inlagda päron, snudd på arrak. Mjuk munfyllande smak med stor frukt, lägre syra, viss beska och alkohol. Ett extremt vin som dock har rätt fin botrytis, inte skitig gråröta. Lyckad räddning av katastrofalt år.

2005

Jordigt mineralisk doft med viss utveckling mot petroleum. Återhållsam frukt, antydan till honung. Påminner lite om CFE 05 men givetvis klart enklare. Avrundad smak med hygglig kropp och bred syra, jordig grapefruktbeska i slutet. Inget som sticker ut, middle-of-the-road, ingen höjdare.

2004

Ljusare gul färg med grönstick. Stor doft av grön sparris och vått cementbruk, örter, mineralrök, aning honung och smör. rätt fruktig smak med hög äppelsyra, kartig och grönt omogen, absolut matkrävande, ej helt behaglig på egen hand. För tidigt skördad trots sent skördedatum.

2003

Varm mogen frukt med exotiska drag. Goda aromer av persika, mango, ananas, banan. Lätta petroleumtoner, och ett märkligt drag av kåda som påminner om retsina. Ganska rikt fruktig smak i medelstor kropp, doften lovade mer. Mjuk infattad syra, viss mineralsälta och lite bitterhet i slutet. Hyfsat för årgången, säkerligen syrajusterat på ett rätt lyckat sätt.

2002

Gyllengul färg. Stor rik doft med god mognadsutveckling. Nötter, honung, smör, äppelpaj, mognande champagne. Harmonisk smak med härlig kropp och struktur. Bestämd syra som balanseras av övriga komponenter. Ingen störande beska. Klassisk mognad, på topp nu med kanske fem år kvar. Nolltvå är en sympatisk alsace-årgång. Verkligen gott och generöst vin, bäst i första avdelningen.

2001

Ungdomlig doft med bra mineralkaraktär. Blond frukt av grapefrukt och äpple. Liten målarverkstad med fönsterramar och terpentin, örter och krutrök. I stort sett rent och friskt uttryck, med ett pikant inslag av svett och lök. Härligt stram och spänstig smak med tydliga skaltanniner och mogen citrussyra i slank men välbyggd kropp. Längden är riktigt bra. Förvånansvärt purungt fortfarande! Allt är på plats för vidare utveckling mot en topp som bör nås om cirka fem år, även om framtiden är betydligt längre än så. Säkert också ett strålande matsällskap. Kvällens bästa enligt en enig publik.

2000

Rik och varm doft av honung och smör, med hög fruktmognad, fet gul citrus, karamelliserade drag, pecannötter och toscakaka. Storskalig smak med bredspårig citrussyra, rejält extrakt och en grapebeska som tyvärr känns störande. Nollnoll hajpades rejält när den kom, men har väl inte klarat att leva upp till förväntningarna i längden.

1999

Äpplig doft med bokna cidertoner, boken champagne, aning arrak, nötter, persika, rök och tjära. Äpplig smak med sur syra och knastertorr, något boken och uttorkad smak. Inte ett spår insmickrande, mer surt än spänstigt. Klassiskt, men för oxidativt för sitt eget bästa.

1998

Fint utvecklad doft med äpple, kardemumma, apelsin, ananaspastiller, aning honung, läder, nötter, petroleum. Nyanserat, balanserat uttryck. Riktigt god smak med stor frukt, infattad vinsyra, bra struktur, viss skalsträvhet, kryddighet och spänst. Behagligt låg beska. Massor av aromer, på topp nu. Kvällens näst bästa vin i vår smak.

1997

Klockrent definierad doft med attraktiv uppvisning av rena citrustoner. På pricken kanderade citronskal plus lite grapefrukt, apelsin och bergamotte, samt fint gammalt läder. Torr smak med rätt stor frukt, bredspårig syrastruktur, viss grapebeska i slutet. Fortfarande friskt och riktigt bra. Doften något bättre än smaken.

1996

Karaktärsfull mognadsoxidation med urtydliga drag av skaldjursdisk. Räkor, hummerfond, kräftspad och dill. Viss utveckling mot sherry kan upplevas störande. Sagolikt silkeslen entré i munnen, superb citronsyra, fokuserad fruktstråle, VT utan sötma, lång smak. Spännande 96:a med minnesvärd karaktär och bra skärpa.
Trea i andra flighten.


Alltså: uttrycksfulla viner allihop, de bästa skulle vi gärna vilja köpa och dricka igen. Nog har producenten en bit kvar vad gäller optimering av sina källarmetoder för att räknas bland de stora i Alsace, men som skolövning i årgångsskillnader betraktat är det svårt att få tag i bättre exempel än detta. Vi kan verkligen rekommendera att planka den här provningen inklusive provningsledare och allt. Lådorna kostar 1098 kr och såväl jämna som ojämna årgångar finns kvar i BS.

1 kommentar:

Gôut sa...

Ohoj,
verkar som att provningen verkligen genomlyste årgångsskillnaderna. Snyggt upplägg!
Jag har också blivit besviken på 00or som inte hållit vad de lovat (för det kan ju inte ha varit jag som bedömt fel...), samtidigt som 01or överträffat förväntningarna. Många 02or är såklart fortfarande kalas och de bästa tycker jag har en bra bit kvar till toppen.