lördag, december 03, 2011

NV Marie-Courtin Efflorescence Extra Brut


En liten producent som det viskas om ganska högljutt bland champagnefreaks är Marie-Courtin, eller Dominique Moreau som hon egentligen heter (Marie Courtin var hennes mormor - en fin hommage). Vi såg hennes viner på hippa parisiska caves à manger, som Le Verre Volé. Att hon gjort en såpass cool entré på den franska naturvinsscenen hänger nog ihop både med hennes småskalighet och hennes extremt renläriga idéer.

De viner som byggt hennes rykte handlar om "ett år, en vingård, en druvsort". Hon jobbar ekologiskt, vilket inte alls är någon enkel sak i Champagnes ofta fuktiga klimat. Exempelvis måste de outvecklade druvklasarna tunnas ur för hand - enstaka embryon till druvor noppas så att klasarna inte blir så täta att rötan hotar. Mest anmärkningsvärt är att hon inte använder sig av dosage. Det är ovanligt, och ställer stora krav på hantverkaren. Ofta resulterar det bara i ett obalanserat vin.
Tänk er en fotomodell som inte använder smink, eller en lindansare som balanserar utan skyddsnät. Allt syns, inget fångar upp. Man kommer bara undan med perfekt frukt.

NV Marie-Courtin Efflorescence Extra Brut är en nollsexa med en mindre del reservvin från 2005. En druvren, fatlagrad pinot noir som kommer från Dominiques brant sluttande vingårdsläge om 2,5 ha i byn Polisot (Côte des Bar). Läget planterades på 70-talet av hennes svärfar.

I glaset ett vackert vin att titta på - ljust gyllene i färgen med reflexer av koppar. Nosen är speciell och fängslande. Oerhört elegant och komplex, med framträdande drag av mineral och uppenbart fullmogen frukt. Vi kan plocka ut noter av röda bär, röda äpplen, äppelpaj, saffranskaka, Brago-kex, några droppar sherry och väl använda bourgognefat. En doft lika vinös som den är frisk.

I munnen ett knastrande torrt vin med fantastisk syra. Konstigt nog inte det minsta snålt, här finns lager på lager av mogen rödfrukt även om smaken är helt fri från sötma. Moussen är mjuk och ytterst finkalibrig, mitten spänstig och livlig. När vi kommer till avslutningen samlar smaken ihop sig och blir enormt mineralisk, så torr och rensande att det nästan uppstår baksug. Hela världen försvinner för några ljuvliga ögonblick och mineralerna är det enda som återstår. Och som de återstår sen. I mer än en minut hoppar de steniga små krabaterna runt på tungan.

Det här är extrema grejor av en hantverksmässig kvalitet man sällan stöter på. Det kan vara den godaste champagne vi druckit sedan sist vi ryckte upp en Selosse.

Vinik via SB/PI, 400 kr. Ny i portföljen.

4 kommentarer:

NIck Shay sa...

Att jämföra med Selosse. Det är stort. Köper sällan Champagne (vulgärt) men Selosse är en favoritproducent och detta gör mig nästan köpsugen. Ska det här bli nyårsskumpan?

Finare Vinare sa...

Jo, det ska det nog. Eller/och Selosse ;-)

Jämförelsen är inte särskilt långsökt, hos Pétillant samsas Marie-Courtin med Selosse-lärjungar som Cédric Bouchard och David Léclapart. Små konsthantverkare som odlar biodynamiskt, jäser naturligt och undviker dosage.

"Finns ju att få tag på hos Pétillant, men priset hos Vinik imponerar!" påpekade Vinosapien som har bra koll på vad det kostar hos Pétillant.

Förutom 2006 Efflorescence finns även dessa:

2007 Résonance (pinot noir, stål) 330 kr
2007 Efflorescence (pinot noir, fat) 400 kr
2007 Éloquence (chardonnay, fat) 440 kr

Vinosapien sa...

petillant har järnkoll på champagne och ett fantastiskt utbud. tyvärr är priserna aningen kaxiga.
och vill man se hur grejerna ter sig i glaset...
http://madwine.blogspot.com/

Finare Vinare sa...

2007 Résonance är inte lika imponerande. Fortfarande lite hård i moussen och snål i syran ger den ett mer endimensionellt, "normalt" intryck av ung outvecklad champagne.