onsdag, mars 09, 2011

2009 Christmann Gimmeldinger BiengartenChristmann är på rull med sina nollnior. Königsbacher Ölberg slog kvalitetsmässig knockout vid Munskänkarnas trebetygsprov - oavsett våra felaktiga associationer till topp-Wachau - och Königsbacher Idig GG kopplade upp stora charmen på Munskänkarnas senaste månadsprovning. Hur står det till med vinerna från grannbyn Gimmeldingen?

2009 A. Christmann Gimmeldinger Biengarten Riesling Spätlese trocken har en ganska rikt gröngul färgnyans. Färgerna återkommer i vinets två doftspår. Grönt som i gurka, nässlor och örter. Gult som i färsk mogen persika, konserverad persika, burkpäron, honungsmelon, honung och mandel. Vi hittar alls inga artificiella jästaromer men ylliga, steniga mineraltoner och en gnutta vit mandelblom som kommer fram med luft.

Smaken är rik, sötfruktig, nästan utjäst (gissningsvis 9 gram socker) med bra syra, viss fyllighet och en lätt sprits. Även här finner vi de två spåren: gulare tropiska toner och ungdomliga, grönt vegetala. De förstnämnda kommer att ha tagit över helt om några år.

Nysläppta Biengarten är yppigare, lite tyngre och mer "spätlese" i stilen än den enastående strukturerade Ölberg i BS. I vår smak är det den man ska satsa på. Åtminstone har vi gjort det!

4 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Någon erfarenhet av firmans Idig GG Spätburgunder?

MVH

Niklas

Finare Vinare sa...

Nope! Men vi har spanat in den i Gute Weines sortiment, även Ölberg Spätburgunder finns ju att köpa. Det vore mycket intressant att testa båda...

Finare Vinare sa...

Förresten, missa inte att horisontalprova GG från alla VDP-producenterna i Ahr i början av april...

Henrik sa...

Pinot no-AHR! April ser ljust ut.
Har fortfarande inte provat vare sig denna eller Ölberg 09. Verkar som om förhållandet dem emellan är likartat det under 08. Gimmeldinger bra och trevlig, men Ölberg bara godare, mer krut, mer personlig.
Måste dock testa själv ...