torsdag, september 17, 2009

2007 Fernand & Laurent Pillot Pommard Rugiens


Oj, det var länge sen det vi lagade en hederlig boeuf bourgignon. Med höstmörkret i antågande känns det plötsligt självklart med långkok igen. Ikväll är det en fin fransyska som får sätta livet till, därtill en massa pigga skogschampinjoner och förstås det rökta sidfläsket. Ibland när man stöter på begreppet "grytviner" brukar de mörkare kraftpaketen hållas fram, men vi tycker att motsatsen är allra bäst - annars kan det lätt bli kaka på kaka. Slankare doningar är ju ändå ett beprövat recept sedan massor av generationer i bourgogne...

2007 Fernand & Laurent Pillot Pommard 1er Cru Les Rugiens har en mycket ljust röd färg med ungdomlig blåton. Doften är först diskret och lite knuten men mycket god och lovande. Rena, fina röda bärtoner kompletteras av subtila toner av unken undervegetation, kokt rödbeta och en del animaliska drag som garvat skinn, korv och tjära. Finstämda kryddor av kanel, sandelträ och indisk curry växer till sig ju längre vinet står i glaset. Faten är mer återhållsamt hanterade än vi minns av tidigare smakprov från Pillot.

I munnen får vi ett rent, slankt och elegant vin med hög, lite ungkärv och intensiv syra. Bra attack, bra mineralbett och läckra aromer av jordgubbar och röda vinbär. Avslutet är lite fortfarande lite kort i rocken men smaken minglar ändå kvar ett tag. Kryddigheten är försiktigt avvägd men den växer till maten, något som förresten gäller hela vinet som visar upp sig på ett alldeles utmärkt sätt till köttgrytan.En och annan kanske undrar vad de betalade för när de sitter där med en såhär pass ung, ljus, lätt och outvecklad pinot. Men vi är svårt charmade och dessutom övertygade om att detta vin kommer stjäla hjärtat även hos andra mer inbitna bourgognefreaks. Ett klockrent lagringsvin - ge det fyra-fem år och njut sedan av den begynnande utvecklingen i en stilig pommard premier cru. Vi har hittills varit en smula avvaktande till F & L Pillots lite yvigare stil, men med hjälp av elegansen i detta vin trillar polletten ner med besked. (91-92)

ps. Bristly importerar, vinet släpptes i augusti och som grädde på moset finns det flaskor kvar att köpa.

7 kommentarer:

JanneS sa...

Jo jag tackar, Boeuf Bourgignon och 400 kronors Bougogne en tordagskväll:-)
En annan fick ramlösa och pizza slice i handen i steget förbi 7-eleven på Sturup på väg hem efter ett par dagars jobb i Skåne.

Tack för tipset. Borgogne är för mig fortfarande en aning svåröverskådligt, men icke desto minde underbart när man träffar rätt.
Det var någon tidigare som frågade var man ska börja om man vill upptäcka mer av Bourgogne. Jag håller med om att det är bra fråga. Var börjar man? Det känns riskfyllt att gå in på en för låg nivå när det gäller Bourogne. "Billig" Bourgogne är sällan kul. På många andra håll, Toscana, SydFrankrike, faktiskt Bordeaux och till och med Piemonte så kan man få en ganska trevlig inblick redan på "entry level". Men Bourgogne är svårare...Dessutom finns ju inget "färdiglagrat" att få tag på via SB. Eller finns det kanske om man letar i BS eller via mindre importörer?

/Janne

nB sa...

Appropå vinval till Boeuf Bourgignon kan jag även lova att den vita varianten är ett utmärkt alternativ oxå. Antingen något ifrån de sydligare trakterna, Montagny eller liknande, eller en någorlunda elegant bourgogne tolkning ifrån kalifornien.

Ridges Santa Cruz Mountains Chardonnay (det är ett gods tåg... Men ett väldigt snyggt godståg...) med några år på nacken är min bästa Boeuf-match so far...

Italienska viner sa...

Vit bourgogne till Boeuf Bourgignon låter helt klart avant-garde.

Jag är numera lite av en bourgogne-hangaround och försöker snappa upp lite ledtrådar när de dyker upp. Kan tipsa JanneS om Tollot-Beaut´s Chorey-les-Beaune 2006 som jag gillade skarpt, lite renare och mer återhållen än deras Savigny-Champ-Chevrey 2006 som var yvigare och mer fruktdriven.

Pillot 2007´an verkar vara något att satsa på.

Harald sa...

Men till Boeuf vill jag helst ha högrev :).

Tavastgatan sa...

Vad har ni druckit mer av Pillot som gjort er tveksamma? Själv har jag några 05or undanlagda.

Ps. Vad är tacken för att man tipsar om god bourgogne? Skulle just förstärka mitt förråd av d'Ardhuys 05or, men de är slut. Köpte ni några?

Finare Vinare sa...

Patrik - nu vi har också prövat Tollot-Beauts nollsexor. Det känns lite som att deras modesta appellationer behöver en bättre årgång för att bli så där riktigt bra - exempelvis 2002 Savigny-Champ-Chevrey var fantastisk...

Tavastgatan - från Pillot vi har några nollfemmor på lut, Pommard Clos de Verger och Volnay. Men när vi testade på franska vindagen förra året imponerade inte nollsexorna från Pillot något särskilt. 2005 Clos de Verger var dock riktigt bra med god potential. Om än inte lika elegant i stilen som 2007 Rugiens...

Nej, tyvärr glömde vi att beställa d'Ardhuys 05or i tid. Tusan oxå. Men tack ändå, någon blev glad i alla fall...

Hmm, det är farligt att skriva upp viner. Se på Rancia Riserva, där gick det riktigt illa. Hädanefter ska vi nog särskilt ägna oss åt magsura sågningar ;-)

Italienska viner sa...

Apropå Rancia Riserva 2006 så har superiore.de dessa för EUR 32 + frakt + skatt varpå man hamnar i SEK 360-trakten som väl fortfarande får anses vara anständigt?