lördag, november 03, 2007

2003 Gianni Voerzio Barolo La Serra


Vi har bekantat oss med det här vinet över tre kvällar. En sipp i torsdags, en till igår - och ikväll jämför vi det tvådagarsöppna vinet med en nyligen dekanterad flaska. Årgång 2003 från Barolo/Barbaresco har hittills inte fått oss att falla pladask. Men detta vin har en intensiv, lite burdus personlighet som vi gillar mycket. Låt oss med en gång säga att här bjuds på massor av syror och tuffa tanniner, för den som gillar sådana, och just därför blir vinet en relativt billig enkelbiljett till de starka intryckens Italien.

Det nyöppnade, ganska mörka vinet har en fokuserad, skarp, nästan vass och något frän doft med hallon, mörka körsbär, nypon, ek, brasa, sandelträ och muskotnöt. Här finns en del ny ek, i snygg förening med frukten. Smaken har överraskande snabb attack, med härligt fräsande, ordentligt höga, riktigt mogna syror. Vi gillar ju syror - och hallonfrukten skiner i munnen och ringer ut i en lång eftersmak. Tanninerna är både torra, kantiga och lite ruffa. De 14,5 procenten går arm i arm med syrorna och hjälper till att skapa ett sjujäkla drag i smaken. Till tortiglioni med strimlad biff med karljohan i senapsgräddsås blir alkoholen något mer märkbar. Vi gillar vinets framfusighet, fräschör och höga intensitet.

Den flaska som stått öppen har inte alls längre kvar de vassa dragen. Vinet doftar mer komplext med inslag av undervegetation i våt lövskog, svamp, rentav ett uns tryffel. Hallonen med kvalitet av fruktpastill är som bäst efter ett dygn, ikväll kommer mer av julkrydda, kanel och svaga aningar av oxidation (vi är inte helt ense om hur mycket, det beror väl på hur känslig man är för sånt). Doften är i alla fall nu bredare, mjukare, rundare och murrigare. Smaken är mer densamma: lite avrundad, men fruktsyrorna är fortfarande fräsiga och de torra, lite kantiga tanninerna kännbara.

Summa summarum: supergott! Det är värt dina sista 250 spänn om du går igång på den tvättäkta italienska känslan av hur vinet fräser i munnen. Allra bäst är det efter ett dygn i öppen flaska. Ett otroligt livligt, intensivt vin som kanske varken vinner absoluta stilpoäng eller blir fantastiskt efter lång lagring, vem vet - men det ger massor av upplevelse redan nu. Inköp rekommenderas.

2003 Barolo La Serra (Gianni Voerzio, La Morra, Barolo, Piemonte)

Inga kommentarer: