fredag, augusti 24, 2007

2004 Homan Vitt


Här kommer del två av den osannolika kombinationen av aprilskämt och julafton. 2004 Homan Vitt (59 kr) är faktiskt ännu bättre än sin röda namne, där är vi och våra gäster på gårdsfesten överens. Det fylls på ganska friskt i glasen.

Färgen är ovanligt intensiv, inte minst för ett vin i den här prisklassen - djup citron till guldgul. Doften ger generöst ifrån sig, till särskild glädje för vänner av nötig, smörig, eklagrad chardonnay med angenäma toner av citronolja, honungsmelon och arrak. Smaken är rik, intensiv och småfet, med tropiska drag av mogna druvor i harmonisk balans med fin syra och måttlig alkohol. God, torr och lång eftersmak.

Vinet är inte aromatiskt, spretigt, klumpigt, opersonligt eller eldigt som så mången ekad chardonnay från varmare klimat. Vi blir otroligt förvånade när vi läser att det inte varit i närheten av fat - enligt uppgift är det helt och hållet lagrat på ståltank. Vi fattar inte riktigt hur det fick sin nötiga och smöriga karaktär. Är det aromjäster? Och hur kan dess röda namne dofta och smaka så mycket vanilj?

När det nu handlar om ett prisfynd kan det vara intressant att veta att vinet först lanserades med en prislapp på 85 kr. Skulle vi blint fått sätta dit en svensk prislapp hade vi klämt till med 130 kr. Vi hade nog gissat på att vinet kom från Italien. En chardonnay i den prisklassen med relativt likartad smakprofil, men mer alkohol, är Ricasolis Torricella. Vi tycker oss också hitta en del likheter med Inycons sicilianska turbo-chardonnay, även om kvällens vin är betydligt snyggare. Tack till Grappes Vinimport för prissänkningen!

ps. som gjort för Orrefors Difference Fruit. Till 70-talsklassikern fläskfilé med banan i currygräddsås landar vinet helt rätt. Nu är vinet mer utvecklat, efter ett par dygn i öppnad flaska. Än mer av tropiska drag, aning oxidation och en lång eftersmak med antydan till eldighet.

2004 Homan Vitt, Vin de Pays d'Oc (Schröder & Schyler, Quai de Chartrons, Bordeaux)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill inte direkt säga: vad vad det jag sa? :-) Känner dock inte helt igen beskrivningen men det har ju fått några fler år på nacken nu...

Frankofilen sa...

Hur många var ni på gårdsfesten egentligen -ser att både det röda och det vita nu är slut i BS efter era poster. Vilket genomslag ;)

Finare Vinare sa...

Så synd, förlåt... det var verkligen inte meningen att göra slut på allihop!