torsdag, augusti 10, 2006

2003 Alfiero Boffa Collina della Vedova Barbera d'Asti


Ikväll är det födelsedagsmiddag för vår sexåring: tortiglioni med parmesan och köttfärssås. Piemontesiska viner tycker vi smakar allra godast till - både nebbiolo och barbera. Alfiero Boffa producerar vingårdsviner ("Vigne Uniche") på 55-70 åriga stockar med barbera från bland andra vingårdarna More, Cua Longa och Muntrive nära byn San Marzano Oliveto i Asti-området. Kvällens vin är en blandning av de tre lägena som fått ett års lyxig vila i små franska ekfat.

Tätt och blårött rinner det ner i karaffen, efter en stund i kylen landar vinet på 16 grader. Doften är stor och intensiv med körsbär, bittermandel, plommon, viol, lakrits och gräs. Smaken bjuder på en fräsigt hög syra som ger ett härligt sting åt frukten, karaktären från de små ekfaten överskuggar inte och vinet känns slankt och välbalanserat utan onödigt restsocker. En riktigt god barbera!

2003 Collina della Vedova Barbera d'Asti (Alfiero Boffa)

Inga kommentarer: