tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post7419815836589285750..comments2023-10-30T09:30:54.622+01:00Comments on Finare Vinare: 2004 Fratelli Giacosa Barbaresco BasarinFinare Vinarehttp://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-10000142468574468382008-09-05T21:30:00.000+02:002008-09-05T21:30:00.000+02:00Skamligt övergrepp på ung nebbiolo! Tänk att det k...Skamligt övergrepp på ung nebbiolo! Tänk att det kunde ge så mycket på detta tidiga stadium. Javisst är det så urgott redan nu att man knappt vet vart man ska ta vägen!! Som sagt, vad månde bliva av allt detta...Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-27131570892544428722008-09-05T21:19:00.000+02:002008-09-05T21:19:00.000+02:00Istället för att tvinga er att leta hos Frankofile...Istället för att tvinga er att leta hos Frankofilen så får ni samma kommentar här som där. Allora:<BR/>Ha!<BR/>Den låg där bredvid sina kompisar och trodde den var trygg. Men innan den stackars flaskan Basarin hunnit reagera så hade den fått en korkskruv rakt i fontanellen.<BR/>Direkt när korken kommit upp känner jag mig som Kaa (i boken, inte filmen) när han ringlat kroppen runt Mowgli och säger: Vilken härlig kvällsmat du ska bli!<BR/>Möjligen känner jag mig något mera skamfylld, för det här är barnarov på hög nivå. Skammen lägger sig direkt när nebbiolons dofter för mig på ett spår med blommor (rosor?), tjärpastiller, hallon, lösningsmedel och något örtigt.<BR/>Tre timmar senare, när lammfilé serveras med risotto och en sky på marsala med salvia i serveras, har dofterna djupnat och det är så gott.<BR/>Jag tål tannin, jag gillar syra och det här möter den krämiga risotton mitt på dansgolvet - aaah.<BR/>Så gott redan nu. Vad månde bliva? Hur ska man kunna hålla tassarna i styr?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-74847818708787029222008-08-18T20:19:00.000+02:002008-08-18T20:19:00.000+02:00Vi ser fram emot att läsa vad du tycker, Vinös.Vi ser fram emot att läsa vad du tycker, Vinös.Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-53522557277486938662008-08-18T20:14:00.000+02:002008-08-18T20:14:00.000+02:00På er rekommendation plockade jag upp några flasko...På er rekommendation plockade jag upp några flaskor från Nybrogatan efter jobbet idag. Förhoppningsvis testar vi en imorgon!Vinöshttps://www.blogger.com/profile/15705132900175521811noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-28096172031566875442008-08-18T10:26:00.000+02:002008-08-18T10:26:00.000+02:00Det är inte svårt att förstå teorin bakom marknads...Det är inte svårt att förstå teorin bakom marknadsanpassningen ändå. Det är rätt rimligt att tro att man säljer mer vin om det är drickfärdigt inom tio år efter släpp snarare än 30.<BR/>Alternativet är att piemontesarna, t ex, ska sitta på flaskorna i källare en 10-15 år.<BR/>Svårt att få ekonomi i det då plus att risken ökar. TCA och risken att vinet plötsligt gått ur stil - så sitter man där med en källare full av osäljbara viner och inget att betala räkningarna med.<BR/>Ovanpå detta så är läget oomkullrunkeligen så att allt flere konsumenter söker tidigare tillgänglighet och fruktigare karaktär.<BR/>Jag är kluven.<BR/>Jag gillar traditionen, men det är inte svårt att förstå att vinbönderna vill göra sitt ok aningen lättare.<BR/>Och ungefär i stil med något som Nettares Anders sa nån gång, en del ballast kan onekligen skeppas överbord utan att de stora värdena går förlorade - anser jag.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-43816151096625240742008-08-18T08:38:00.000+02:002008-08-18T08:38:00.000+02:00Vi tycker nog att 2004 Basarin är en urtypisk barb...Vi tycker nog att 2004 Basarin är en urtypisk barbaresco, ljusare pch enligt skolböckerna mer "feminin" i jämförelse med barolons "maskulina" tanniner. Ingen modern karaktär av nya fat. Det nya skulle då vara att vinet har renare och friskare frukt än förr i tiden. Och det kan ju vara skönt att slippa den gamla uttorkade, balsamerade karaktären! De flesta skulle nog säga att vinet inte är drickfärdigt än, med optimalt drickfönster typ 2010-2020. Men som sagt, tre timmar i luften funkar också rätt bra.Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-7769677288067659772008-08-17T23:56:00.000+02:002008-08-17T23:56:00.000+02:00Vad är egentligen ursprungstypiskt? En Barbaresco ...Vad är egentligen ursprungstypiskt? En Barbaresco (eller Barolo) som är drickfärdig vid släpp? Vart tog de där 25-30 årens lagring vägen? Var det inte just detta krav (eller egenskap, beroende på hur man ser det) som gett dessa viner sin särställning? Missar man inte något här? Fast givetvis inser jag att likriktning (och omsättning) är svårt att bortse från för vilken vinbonde som helst..Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-57329849154552011502008-08-17T13:38:00.000+02:002008-08-17T13:38:00.000+02:00Jag sitter och tjuvhåller på en ynka Prunotto Bric...Jag sitter och tjuvhåller på en ynka Prunotto Bric Turot från 1999 som jag nyligen läste behövde ett par års lagring till ... Inte samma producent, men ändå intressant att man, om man får generalisera, så rakt över linjen verkar jobba för tidigare mognad.<BR/>Eftersom det har varit mycket på sistone (CH9 2005 och Italien 2004 ...) och jag försöker ha någon plats i plånbok och garderober kvar för Bdx 2005 har jag bara två av den här.<BR/>Men jag blir sugen på, så här i svamptider, att köpa en till och testa snart.<BR/>Återkommer givetvis raskt då.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-1413105311149149602008-08-17T13:12:00.000+02:002008-08-17T13:12:00.000+02:00Alla är kanske inte av den uppfattningen. Och det ...Alla är kanske inte av den uppfattningen. Och det behöver absout lång luftning. Läs här:<BR/><BR/>http://rhonarna.blogspot.com/2008/08/2004-barbaresco-basarin.html<BR/><BR/>Det är väl inte direkt något vin för utpräglad långlagring (mer finess och syror än tuffa, tapetserande tanniner) men det gör ju egentligen inte så mycket. Tre till sju år blir nog precis lagom. Men vem vet, balansen är bra och det kan mycket väl utvecklas betydligt längre. Det vore verkligen kul att höra vad du tycker när du smakat, Henrik!Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-11291923447846501452008-08-17T12:59:00.000+02:002008-08-17T12:59:00.000+02:00Nånstans intressant ändå att det är så tillgänglig...Nånstans intressant ändå att det är så tillgängligt redan. The times they are a changin ...<BR/>Vad tror ni denna förändring innebär för lagringsdugligheten? bara att man behöver lagra kortare (positivt) eller går nån dimension förlorad om fyra-tio år?Anonymousnoreply@blogger.com