tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post7316494141382902801..comments2023-10-30T09:30:54.622+01:00Comments on Finare Vinare: Munskänkarna provar Piemonte 2005Finare Vinarehttp://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-23584680751138135972010-02-12T07:43:08.801+01:002010-02-12T07:43:08.801+01:00Högintressant information!
När vi mötte Luca Roag...Högintressant information!<br /><br />När vi mötte Luca Roagna underströk han vikten av att ekvirket fått åldras i väder och vind tillräckligt länge. Annars får man bittra tanniner även i stora botti.<br /><br />Enligt boken "The Vines of San Lorenzo" (om Angelo Gaja och den berömda barbarescon) är det inte helt lätt att hitta ek som fått den nödvändiga behandlingen. I Gajas fall handlade det om att köpa upp virket flera år i förväg och åldra det i egen regi för att få full kontroll, och dessutom ha väldigt nära relationer med tunnbindaren.Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-26186259696370254642010-02-11T21:26:47.193+01:002010-02-11T21:26:47.193+01:00F&V: Det var ju nu ett tag sedan vi diskuterad...F&V: Det var ju nu ett tag sedan vi diskuterade mysteriet med hur Sorì Paitin egentligen lagras: Enbart "botti" enligt Paitin's hemsida, dock hela 50 procent nya, vilket ju låter lite märkligt (byter man verkligen hälften av sina "botti" varje år).<br /><br />Enligt den information från Stefan Schlyter som ni vidarebefordrade i bloggen och i kommentarerna ovan är förklaringen att det egentligen inte handlar om "botti" utan om "tonneaux". Den förklaringen visar sig dock vara felaktig. Med anledning av en ny diskussion om saken på annan plats skrev jag till sist till Paitin och frågade hur det egentligen förhöll sig. Giovanni Pasquero-Elia gav följande besked:<br /><br />"About the aging process of the Barbaresco Sori Paitin, we have to explain it more clearly in our web site, when we say new big barrels we consider barrel less than 5-6 years old, the size is from 15 hl to 50 hl. We replace these barrels not before than 12-15 years, in the 90's we got some big barrels made with french oak, but the results were not good, we replaced the barrels after 5 years, but this is unusual."<br /><br />Detta förklarar kanske också den avtagande grad av ekighet som vi båda noterat i jämförelsen mellan årgång 2004 och 2005. Även nya (i bemärkelsen oanvända eller nästan oanvända) "botti" kan ge upphov till ekaromer men andelen sådana fat har gradvis minskat sedan Paitin övergav barriquerna från årgång 2002 (om nu Sorì Paitin överhuvudtaget gjordes just det året) och framåt. I årgång 2006 finns inte längre någon helt ny tunna med i spelet.andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-24406129615420295952009-09-20T22:48:01.321+02:002009-09-20T22:48:01.321+02:00Bäste Tavastgatan,
Jag beklagar verkligen om jag ...Bäste Tavastgatan,<br /><br />Jag beklagar verkligen om jag trampat dig på någon ömmande tå ... men som man ropar i skogen får man svar.<br /><br />Jag har efter bästa förmåga sökt berätta varför jag ställer mig en smula skeptisk till ditt tvärsäkra påstående om att "dessa viner ... samtliga är 100-200 kr för dyra" (i relation till vad man kan få dem för på annat håll) liksom till ditt påstående om att lösningen består i att köpa direkt från Italien via Internet. Du förefaller, i motsats till mig, inte särskilt benägen att dela med dig av dina egna erfarenheter på området. Det minskar inte direkt min skepsis.<br /><br />Jag unnar alla, inklusive dig, att köpa billigare vin. Jag kan bara beklaga att unnandet inte tycks vara ömsesidigt. <br /><br />Men om du nu verkligen har något av värde att säga i det här sammanhanget förstår jag ändå inte riktigt varför du tillmäter din missunnsamhet mot mig sådan betydelse att den även drabbar andra intresserade. Detta är ju trots allt en tämligen offentlig mötesplats.andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-68319063628071350232009-09-20T21:38:37.236+02:002009-09-20T21:38:37.236+02:00Uggle-Anders, vet inte om jag gillar tonen i dina ...Uggle-Anders, vet inte om jag gillar tonen i dina inlägg. Eller det vet jag visst - jag ogillar den och unnar dig inte att köpa billigare vin.Tavastgatanhttps://www.blogger.com/profile/11271104516390983573noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-85879863266859156652009-09-20T17:14:37.253+02:002009-09-20T17:14:37.253+02:00Tja, jag undrar just om Tavastgatan egentligen har...Tja, jag undrar just om Tavastgatan egentligen har något gångbart alternativ på den här fronten. Jag har själv tittat på möjligheten att direktimportera från Italien vid flera tillfällen utan att någon gång hitta ett alternativ som känns riktigt lockande för de relativt små kvantiteter jag haft i åtanke. I bästa fall (och bara då) kanske man kan komma ned i en importkostnad på ca 75 kr flaskan (frakt + alkoholskatt). Både köpsuget och Systemetpriset måste alltså vara sjusärdeles högt för att det skall vara någon idé.<br /><br />Sedan bör det kanske noteras att det inte är alla B&B-viner som är överprissatta på Systemet i förhållande till vad de kostar på andra marknader. Exempel på Barbaresco/Barolo som säljs till någotsånär internationellt konkurrenskraftigt (eller bättre) pris är t.ex. följande (däribland faktiskt tre av de fyra B&B 2005 som Finare Vinare provade, även om Massolino och Saffirio kanske balanserar på gränsen):<br /><br />Ca' del Baio, Valgrande 2003 268:-<br />Fontanafredda 2004, Serralunga d'Alba 235:-<br />Elio Grasso, Gavarini Vigna Chiniera 2004 449:-<br />Fratelli Giacosa, Basarin 2004 226:-<br />Massolino 2005 315:-<br />Paitin, Sorì Paitin 2005 289:-<br />Luigi Pira, Vigna Margheria 2004 395:-<br />Michele Reverdito, Bricco Cogni 2001 247:-<br />Michele Reverdito, Codane 2004 à 231:-<br />Josetta Saffirio 2005 315:-<br />Gianni Voerzio, La Serra 2004 288:-<br /><br />Det finns säkert fler exempel. Jag gör inte anspråk på att ha uttömt ämnet. ;-)<br /><br />Det faktum att priset är internationellt gångbart betyder naturligtvis inte med nödvändighet att vinet är köpvärt. Det handlar ju även om vad producenten tar ut i förhållande till den kvalitet han/hon förmår prestera. Men en inte helt obetydlig del är i vart fall tillräckligt bra vin för pengarna för att platsa i vår källare (Fratelli Giacosa, Paitin, båda Reverdito, Voerzio och även sannolikt Ca' del Baio om det vore en annan årgång).<br /><br />Bland de värsta exempel på motsatsen (d.v.s. överpris) som jag just nu hittar finns Prinsi, Gaia Principe 2004 (importerat av Wine Partner) som kostar ungefär dubbelt så mycket som det "borde" (d.v.s. drygt 400 istället för ca 200). Det vinet har vi också i källaren, men det är definitivt inte köpt på Systemet.andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-70314188661532940432009-09-20T11:49:21.286+02:002009-09-20T11:49:21.286+02:00Det var Stefan Schlyter som sa så på en rak fråga....Det var Stefan Schlyter som sa så på en rak fråga. Med tonneaux verkar det ju också mer rimligt att byta ofta. Sista året med barriques för Sorì Paitin var tydligen 2001.<br /><br />Enbart andrahandsinformation under kvällen, inte en enda piemontesare så långt ögat såg. Förutom vinerna då.<br /><br />Instämmer om de galopperande b&b-priserna på systemet. När en folklig basbarolo som Marcenasco kostar 345 kr och Barbaresco Starderi nästan fördubblat sitt pris på sju år - då avtar köplusten, så enkelt är det.<br /><br />Tavastgatan, får vi be om en liten länk eller två?Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-28068430182555861962009-09-19T00:03:25.132+02:002009-09-19T00:03:25.132+02:00Det låter ju intressant. Så hur bär du (Tavastgata...Det låter ju intressant. Så hur bär du (Tavastgatan) dig i praktiken åt för att eliminera dessa 100-200 kr överpris genom egenimport? Vi är idel öra. Enligt vår erfarenhet kostar det trots allt en inte helt obetydlig slant i frakt (plus skatt) att importera, säg en sex- eller tolv-pack. direkt från Italien. Så du får gärna berätta mer ...andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-46716642336065151532009-09-18T22:22:55.995+02:002009-09-18T22:22:55.995+02:00Det trista med dessa viner är att de samtliga är 1...Det trista med dessa viner är att de samtliga är 100-200 kr för dyra. Barolo handlas med fördel direkt från Italien via Internet.Tavastgatanhttps://www.blogger.com/profile/11271104516390983573noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-77861444252551591012009-09-18T17:06:48.297+02:002009-09-18T17:06:48.297+02:00Ser att ni inhämtat lite ny information om Paitins...Ser att ni inhämtat lite ny information om Paitins fatlagring. Jaså det är tonneaux och inte botti trots att Paitin påstår motsatsen på sin egen hemsida? Hmmm. Och jag som trodde man kunde lita på att vinodlarna själva klarade av att skilja på tunnor och tunnor, i alla fall på sitt eget språk. ;-)<br /><br />Hur som helst tror jag ni har rätt i att 2005 är en B&B-årgång där det gäller att se sig för. Där finns nog en del fynd men också en del minor.<br /><br />Träffade ni Federico Scarzello live eller fick ni nöja er med en andrahandspresentation av hans göranden och låtanden?<br /><br />En trevlig kille är det hur som helst och vinet kan rekommenderas. Vigna Merenda 2001 är mums. :-)andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.com