tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post6402936492153789806..comments2023-10-30T09:30:54.622+01:00Comments on Finare Vinare: Blandat med Xavier VignonFinare Vinarehttp://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-86459529368123139912013-02-22T12:06:56.271+01:002013-02-22T12:06:56.271+01:00@Viez - Jag tvivlar inte på att det kan vara en vä...@Viez - Jag tvivlar inte på att det kan vara en väsentlig skillnad mellan olika jordmåner. Om inte annat av den ankla anledningen att de båda inte ger plantan exakt samma förutsättningar (läs, det blir olika slutresultat).<br /><br />Men detta säger inget om att det ena smakar röd skiffer och det andra grå skiffer, bara att de smakar olika.<br /><br />Mvh<br />Mattias<br /><br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-9334221125481889062013-02-22T10:04:55.165+01:002013-02-22T10:04:55.165+01:00... må så vara att man inte kunnat påvisa mineral(...... må så vara att man inte kunnat påvisa mineral(ämnen) som påverkar vin i betydande mån, men det betyder inte att det inte finns där. Naturvetenskapen är ännu inte så utvecklad att den kan förklara allt. Jag vill uppmana alls skeptiker att jämföra rieslingar från t ex Clemens Busch i Mosel, tillverkade på exakt samma sätt från vinrankor som bara står något hundratalmeter från varandra, men på olika sorters berggrunder. Varje nybörjare kommer att kunna skilja röd skiffer från grå skiffer vid en sådan provning. <br /><br />/Viez Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-86389807239659439172013-02-22T09:42:12.356+01:002013-02-22T09:42:12.356+01:00"Då bör man hålla i minnet att det ända tills..."Då bör man hålla i minnet att det ända tills nyligen ofta hävdades, inte minst från professionellt håll i vinbranschen, att det inte finns några mätbara mineraler i vin."<br /><br />Tja, tror du menar mineralämnen och inte mineraler. Och i så fall så är det aldrig någon som hävdat att det inte finns mätbara halter. Möjligtvis att det inte finns halter i nivåer där dessa relativt smaklösa mineralämnen skulle påverka vinet rent arom- eller smakmässigt.<br /><br />Vinplantan kan inte ta upp mineraler men väl mineralämnen, vilket faktiskt är en förutsättning för exempelvis flera enzymsystem. Dessa mineralämnen kan naturligtvis mätas och kan säkert i viss liten mån påverka vinerna, men inte till den grad som artikeln verkar påvisa. (Ingen vettig naturvetare med analytisk kunskap kan ha påstått att dessa mineralämnen inte går att mäta.)<br /><br />Alla arom- och smaker (i vin alltså) man hitintills kunnat fastställa vad dom kommer ifrån har varit organiska ämnen som tillverkats (syntetiserats) i själva plantan. <br /><br />Bara för att man känner något som man förknippar med mineral, sten, rök, etc, så betyder detta inte att det är mineral man känner. Lika lite som stall i ett vin betyder att det kommit in gödsel i vinet...<br /><br />// vininfo.nuAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-77168193150628949232013-02-22T08:26:38.705+01:002013-02-22T08:26:38.705+01:00Var tvungen att inflika ytterligare ett citat från...Var tvungen att inflika ytterligare ett citat från samma artikel:<br /><br />"If rocks were the key to the flavor of “somewhereness,” then it would be simple to counterfeit terroir with a few mineral saltshakers."Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-73260686820010244562013-02-22T08:21:13.827+01:002013-02-22T08:21:13.827+01:00Lite mer intressant läsning för den nyfikna:
“Pla...Lite mer intressant läsning för den nyfikna:<br /><br />“Plants don’t really interact with rocks,” explains Mark Matthews, a plant physiologist at the University of California, Davis who studies vines. “They interact with the soil, which is a mixture of broken-down rock and organic matter. And plant roots are selective. They don’t absorb whatever’s there in the soil and send it to the fruit. If they did, fruits would taste like dirt.” He continues, “Any minerals from the solid rock that vine roots do absorb — sodium, potassium, calcium, magnesium, iron, a handful of others — have to be dissolved first in the soil moisture. Most of them are essential nutrients, and they mainly affect how well the plant as a whole grows.”<br /><br />Länk: http://www.nytimes.com/2007/05/06/style/tmagazine/06tdirt.html?pagewanted=all&_r=0<br /><br />Mvh<br />MattiasAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-81254173239740734852013-02-22T07:01:01.185+01:002013-02-22T07:01:01.185+01:00Intressant, kul övning! :-)Intressant, kul övning! :-)Red Screamhttps://www.blogger.com/profile/04263538935813406316noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-17177922965171340572013-02-21T23:40:26.209+01:002013-02-21T23:40:26.209+01:00@FV - Men hur kan man lita på Xaviers ord om det i...@FV - Men hur kan man lita på Xaviers ord om det inte finns publicerade artiklar om hans forkningsresultat, som i sin tur kan granskas och kritiseras på sedvanligt vis? Nu kanske detta är något som finns därute...?<br /><br />Det hade även varit intressant att veta om dessa "höga halter" är tillräckligt för att ge ett genomslag, inte bara i form av sälta, utan även i arom (känns mer troligt att hitta sälta i vin än aromatisk mineralkaraktär från ostronskal om dessa kalkmineraler ens har en arom vill säga).<br /><br />Sen det där med att mineraler tas upp i form av joner från jordmånen. Som jag har förstått saken så stämmer detta, men detta är inget annat än just joner, vilka är arom- och smaklösa. Dessa är dock viktiga för plantan som näringsämnen, men bidrar inte med någon kalkarom eller kalksmak (eller vad det nu är för jordmån).<br /><br />Nu är jag långtifrån någon expert inom området, men artikeln jag länkade i din förra blogg beskriver saken mycket bra även om det består av en hel del teorier också(som dock känns logiska och trovärdiga). <br /><br />På sätt och vis så känns denna diskussion lite som att diskutera religion (dock så menar jag inte nödvändigtvis att du är förblindat troende, för det har jag ingen aning om). Tror man på något så krävs det oerhört mycket för att ändra uppfattning. Jag tror inte, jag lyssnar på fakta, för att det skall vara fakta så måste vetenskapen mer eller mindre vara överens och att det finns disputerade bevis som underlag. Finns detta så övertygas jag på studs, men det räcker inte med hörsägen.<br /><br />Intressant ämne i vilket fall som helst, och en sak är jag ganska övertygad om - en bra jordmån och optimala vinstockar borde rimligtvis ge bättre förutsättningar för att göra bra vin än det motsatta.<br /><br />Mvh<br />MattiasAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-85667846527672757652013-02-21T21:42:40.360+01:002013-02-21T21:42:40.360+01:00En annan intressant detalj är att Xavier jobbar me...En annan intressant detalj är att Xavier jobbar med låga svavelhalter - cirka 30 mg/liter totalt, ett värde som ligger precis vid den övre gränsen för vad Association des Vins Naturels tycker är "naturligt". Han är dock tydlig med att han inte vill göra vad han kallar "vinäger". Den märkbara signaturen av mindre ekfat - cirka 10% - och att högst två tredjedelar av druvorna skulle passera en ekocertifiering gör att han inte gör några som helst anspråk på att platsa i det lägret. Han är pragmatiker, inte idealist.<br /><br />Som komplement till den låga svavelhalten används koldioxid, en vettig strategi som vi ser saken (jfr Julien Barrot med flera likasinnade).Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-69911971981656859962013-02-21T21:17:14.336+01:002013-02-21T21:17:14.336+01:00.jpn - det här var verkligen kul. Förhoppningsvis ....jpn - det här var verkligen kul. Förhoppningsvis hinner vi återkomma med en not om hur vår blandning upplevs på hemmaplan.<br /><br />Mattias - jo, det är ju precis det Xavier hävdar - alltså att äldre stockar ger *betydligt* högre halter av mineralsalter - och förutom egna mätdata säger han sig ha stöd av aktuella försök på UC Davis. Som vi minns det så var de tidigare skeptiska till mätbara mineraler.<br /><br />Xaviers något förenklade förklaring är att vin till ungefär 85% består av "mineralvatten" som tas upp av de i bästa fall stora och djupa rotsystemen (i form av joner brukar det visst sägas).<br /><br />Henrik - såvitt vi förstår saken är det dels lotter som han hjälpt sina klienter att vinifiera - och sedan fått möjlighet välja ut att köpa loss - och dels druvor som han köpt in och vinifierat själv.<br /><br />Skalan på verksamheten kan illustreras av den 2010 Grenache Vieilles Vignes som snart släpps på SB för det facila priset av 85 spänn. Där handlar det om 620 olika lotter som blandats till 150 000 flaskor, så vinet kommer att finnas tillgängligt snart sagt överallt i Sverige men inte på någon annan marknad - och det är verkligen ett gott och attraktivt vin som överpresterar i sin prisklass. Enligt vad vi hörde hade det kommit 76 offerter, och det här var vinnaren.<br /><br />Som sagt, mourvèdre är en druva på G, den klarar värme bra och Xavier gillar den skarpt. Vi också...Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-75704131324257744892013-02-21T19:41:11.645+01:002013-02-21T19:41:11.645+01:00Det ni fick blanda ihop, det är hans egna grejer s...Det ni fick blanda ihop, det är hans egna grejer som han köpt in och vinifierat själv, eller?<br />Låter ju oerhört kul att få blanda själv ...<br />Mourvèdre blir mer och mer spännande, kan nog bli än mer värdefull i CH9 med tiden - särskilt om norrlägen pga klimateffekter blir mer åtråvärda också ...Henriknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-89515403470840849662013-02-21T18:37:41.791+01:002013-02-21T18:37:41.791+01:00Finns det någon vetenskaplig fakta som stödjer att...Finns det någon vetenskaplig fakta som stödjer att gamla stockar bidrar till mer mätbar mineralsälta än yngre stockar med i övrigt samma förutsättningar? Det är dock positivt att han inte hävdar att mineralsalterna kommer direkt från jordmånen...<br /><br />Om han bedriver forskning så borde det finnas sanningsenlig dokumentation, vilket känns relevant om man inte helt skall lita på hans partiska utgångsläge?<br /><br />Låter kul att vara med och göra blends, det hade jag kunnat offra en dag för :)<br /><br />Mvh<br />MattiasAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-48533061468442431032013-02-21T14:34:53.652+01:002013-02-21T14:34:53.652+01:00Vad kul det låter! Ser fram emot en eventuell smak...Vad kul det låter! Ser fram emot en eventuell smaknot om den blandningen. Intressant detta med mineralerna också, även om man säkert kan dra olika slutsatser om spårämnenas betydelse..jpnnoreply@blogger.com