tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post6331832195976178063..comments2023-10-30T09:30:54.622+01:00Comments on Finare Vinare: Gimel med PhilippeFinare Vinarehttp://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-70232824004021868102014-05-14T19:28:24.337+02:002014-05-14T19:28:24.337+02:00Utmärkt post! Jag får känslan av att han skulle gö...Utmärkt post! Jag får känslan av att han skulle göra sig bra som föreläsare på Universitetet för att utbilda nya oenologer.<br />Vad gäller Mont Ventoux så är det, som Carlo påpekar, mycket välkänt bland oss cyklister. Om man är lite extra nördig så kan man göra som jag och en kompis och cykla alla tre vanliga vägar upp till toppen under en och samma dag. Då kan man titulera sig <a href="http://www.clubcinglesventoux.org/" rel="nofollow">Cinglé du Mont Ventuox.</a> :)Kayakerhttps://www.blogger.com/profile/14620607873855611941noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-35644535209496400492014-05-14T09:53:26.584+02:002014-05-14T09:53:26.584+02:00Tack för feedback, alla.
Generellt var vinerna l...Tack för feedback, alla. <br /><br />Generellt var vinerna lite knutna just den här kvällen och behövde rejält med tid och luft för att komma loss. De är alla koncentrerade, med rikliga tanniner - i stigande grad förstås.<br /><br />2012 La Montagne - ren och fin doft, smått mineralisk med neutral frukt och finstämt vegetala noter. Smaken frisk med fin fruktighet, sälta och alkoholvärme. Gott men väldigt ungt.<br /><br />2005 Oligocene visade upp en elegant och rätt komplex mognadsutveckling, med lite tobak, läder, sousbois och potpurri. Inte särskilt torkade eller portlika aromer, utan rent och ganska svalt i frukten. I munnen ganska lätt och finstämt, med bra syra och nedsmälta pulvertanniner, behagligt kryddigt med en intensiv, lång och vital avslutning utan infravärme. Helt färdigt nu.<br /><br />2010 La Source var den mest rödfruktiga. Aromer av confiture de framboise, eller hallonmarmelad på ren svenska, samt kanel och lite örter. Eftersom strukturen är lättare relativt sett, märks alkoholen i slutet.<br /><br />2010 L'Argile är betydligt mer komplex och kärnfull. Här kan man finna valnötter, sten, peppar, örter, stjälkar samt chokladdoppade björnbär och jordgubbar. Tätt och tanninrikt med en struktur som är både rejälare och finare. Lite alkoholvärme även här, men tack vare strukturen blir balansen bättre och intrycket torrare. Lagras några år för bästa utdelning.<br /><br />2008 La Pierre Noire hade en antydan till utveckling men var i stort sett ändå ungdomlig. Tät och intensiv doft av mogen frukt, stora sträva tanniner. En av de bästa nollåttor vi hittills provat från södra Rhône. Får gärna lagras.<br /><br />2009 La Pierre Noire var det mest imponerande av alla de torra vinerna. Nosen var först knuten, men med stort doftdjup. Det som avgjorde saken var de härligt mogna och tätvävda, nästan silkeslena tanninerna. Verkligt fin struktur och härligt täta och givande aromer. Kräver dock en rejäl luftning och gärna lagring. Kommer i BS när 08an är slut.<br /><br />2003 Microclimat påminde om en torrare version av banyuls, med aromer av russin, fikonmarmelad och hallonsås, sagolikt lent och gott med en fin sälta som balanserar sötman, utan de tendenser till torra tanniner som vissa 03or har.<br />Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-6591030212475980252014-05-14T01:01:05.850+02:002014-05-14T01:01:05.850+02:00OFF TOPIC: Som vinhandler hører jeg tit forklaring...OFF TOPIC: Som vinhandler hører jeg tit forklaringen/undskyldningen : (även om det redan är trångt i vinlagringsskåpet). Typisl: for mange venelskere gemmer på for mange vine for længe. heldigvis er løsning ved hånden: invitere venner,hold vinsmagninger, undlad at gemme vinen til arvinger. Gør vinproducenten en ære: drik hans/hendes vin! Carlonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-77440138342644905922014-05-13T08:19:47.955+02:002014-05-13T08:19:47.955+02:002010 L'argile, dricka eller spara?
/Petter2010 L'argile, dricka eller spara?<br /><br />/PetterPetterhttps://www.blogger.com/profile/14490322872018684618noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-22231245894114031572014-05-12T21:02:34.742+02:002014-05-12T21:02:34.742+02:00Grymt, i vanlig ordning. Vi svenskspråkiga är lyck...Grymt, i vanlig ordning. Vi svenskspråkiga är lyckligt lottade som har tillgång till dina vinmakartranskriptioner, T!<br /><br />Är förresten inte Gimel sindsygt lik Harrison Ford?<br /><br />/PatrikItalienska vinerhttps://www.blogger.com/profile/09222807655446757594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-34559125558672779102014-05-12T18:18:13.503+02:002014-05-12T18:18:13.503+02:00Tack för en fantastisk post. Superintressant att f...Tack för en fantastisk post. Superintressant att få möjlighet att ta in all infon i egen takt. Tyckte verkligen att La Pierre Noir i båda årgångarna var vinet som verkligen stod ut denna gången. Söta Microclimate var inte dum den heller.Ingvar Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/06372509333514830456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-8630017633566800692014-05-12T14:34:54.768+02:002014-05-12T14:34:54.768+02:00Mycket intressant text! Kommer det lite omdömen om...Mycket intressant text! Kommer det lite omdömen om de prövade vinerna? Är lite sugen på att lägga in en beställning (även om det redan är trångt i vinlagringsskåpet).Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-53041785128145906032014-05-12T11:32:49.512+02:002014-05-12T11:32:49.512+02:00Intressant! Synd att missa provningen, men här fic...Intressant! Synd att missa provningen, men här fick man i alla fall teorisektionen. Har köpt hans viner tidigare från förre (mindre seriöse) importören. Skall definitivt göra det i fortsättningen också.Mats Lhttps://www.blogger.com/profile/02306228156569298285noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-40782245275564281662014-05-12T10:53:02.888+02:002014-05-12T10:53:02.888+02:00I wouldn't be worried about "Fortfarande ...I wouldn't be worried about "Fortfarande har ju appellationen ingen status att tala om". All the millions of people who follow Tour de France know precisely where "the windy mountain" lies. The Italian poet Petrarca knew already in 1300 or so, but without mentioning wines...<br /> Carlonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-12296756672638678782014-05-12T01:03:06.174+02:002014-05-12T01:03:06.174+02:00Underbar läsning, tack!Underbar läsning, tack!Johannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-49012527736735812492014-05-11T21:42:38.670+02:002014-05-11T21:42:38.670+02:00Terroir, vinmakning, lagring, servering, etc ... r...Terroir, vinmakning, lagring, servering, etc ... rena skolbokstexten. Intressant och lärorikt! Man tackar..jpnnoreply@blogger.com