tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post6306107923978956613..comments2023-10-30T09:30:54.622+01:00Comments on Finare Vinare: Munskänkarna stationsprovar PiemonteFinare Vinarehttp://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-66269852022540432552010-03-14T12:51:18.955+01:002010-03-14T12:51:18.955+01:00På beställningssortimentet finns också ytterligare...På beställningssortimentet finns också ytterligare 2 st Gavi: Gavi La Scolca och Gavi dei Gavi La Scolca ( det enda vita italienska vinet som finns på Orientexpressens vinlista nämligen) . Tror inte att Michele Chiarlo Gavi är en Gavi dei Gavi. La Scolca var den producent som tog fram, utvecklade och vidareförädlade den moderna Gavin. Kolla in mer info på www.westerwine.com<br /><br />Vänlig hälsning<br />LeverantörenPowehttps://www.blogger.com/profile/02810954616265219202noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-10858142519911442812010-03-08T06:28:45.095+01:002010-03-08T06:28:45.095+01:00Nej då har du nog haft otur. Kan inte påminna mig ...Nej då har du nog haft otur. Kan inte påminna mig om att jag någonsin träffat på något märkbart inslag av kolsyra i detta vin. Misstänker att du haft oturen att få en dålig flaska eller en som lagrats olämpligt (t.ex. hos SB där de ju ofta står för varmt med ett lysrör precis ovanför flaskhalsen).andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-65765090117711080512010-03-07T21:23:36.643+01:002010-03-07T21:23:36.643+01:00(A): Var tvungen att prova Briccotonda (aldrig gjo...(A): Var tvungen att prova Briccotonda (aldrig gjort förrut). Känns i grunden som ganska ok, men fullt av kolsyra. Kan väl aldrig vara riktit???Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-43219058401915692382010-03-06T16:14:14.211+01:002010-03-06T16:14:14.211+01:00I samband med en liten provning som vi stod värd f...I samband med en liten provning som vi stod värd för igår kväll hade jag på nytt tillfälle att testa Voerzios Barolo La Serra i årgång 2001 och 2004 och gjorde då en för mig ny iakttagelse beträffande detta vin. <br /><br />Jag öppnade flaskorna redan på morgonen för att förvissa mig om att de var OK och ge dem god tid att lufta sig i långsam takt. Jag dekanterade inte utan drog bara korken, tog ett litet smakprov, och korkade på nytt. <br /><br />Till min fövåning tålde inte Voerzios Barolo denna skonsamma och normalt sett helt ofarliga luftningsprocedur. När provningen började sent på eftermiddagen var 2001:an helt oxiderad och i det närmaste odrickbar. 2004:an var fortfarande OK men oxiderade snabbt i glasen sedan den hällts upp. De övriga viner vi provade samma kväll (Graillots Crozes-Hermitage 2004 och 2007 och Schloss Gobelsburgs Alte Haide 2005 och 2007) uppvisade inga som helst problem trots att de utsattes för exakt samma behandling.<br /><br />Varning är således utfärdad: Öppna inte Voerzios La Serra förrän strax innan den skall drickas och låt för all del bli att dekantera den.<br /><br />P.S. Jag erinrar mig nu att Antonio Galloni någonstans (troligen i Piedmont Report, före Parkertiden) rapporterat något liknande beträffande Voerzios La Serra. Vill minnas att han gjort misstaget att lämna en halvfull flaska över natt och sedan fann vinet odrickbart dagen därpå.andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-55489791907169611782010-03-03T12:36:56.846+01:002010-03-03T12:36:56.846+01:00Tack för din förklaring Ezra. Den gör det dock int...Tack för din förklaring Ezra. Den gör det dock inte lättare för mig att känna igen mig. Kan det möjligen ha varit något galet med just den flaska du öppnade (smygkork, oxidation e.dyl.)?<br /><br />Jag såg i efterhand din bloggrapport om vinet från januari där du talar om smörkola och ekbeska. För egen del hittar jag dock inget av dessa båda drag (som för övrigt sällan uppträder tillsammans; den behandling av träet som ger upphov till det ena motverkar det andra). Däremot finns diverse kryddaromer som åtminstone till en del sannolikt beror på eken.<br /><br />Enligt min bedöming var ekinslaget i det här vinet tämligen måttligt och dessutom relativt väl integrerat redan när det släpptes på Systembolaget för snart fyra år sedan. De ektoner som fanns där då har dessutom, i vanlig ordning, bleknat med tiden.<br /><br />Jag tror mig veta att jag generellt sett är mindre snarare än mer ektolerant än de flesta i den svenska "vinbloggsfären". Så det är knappast förklaringen till att våra bedömningar skiljer sig så kraftigt. Det förvånar mig därför att vi kommer till så olika slutsatser.andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-39868902195572357372010-03-03T00:54:50.546+01:002010-03-03T00:54:50.546+01:00Jag upplevde det som grovt överekat nu när den pri...Jag upplevde det som grovt överekat nu när den primära fruktigheten har försvunnit. Vogheras Barbaresco bredvid var ett klart bättre vin. Jag har dock fler flaskor kvar så ett omtest får visa om det är ett återkommande intryck.Korkdragarenhttps://www.blogger.com/profile/02247859384369221872noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-75131093079680124542010-03-02T16:47:41.801+01:002010-03-02T16:47:41.801+01:00Ezra: I mitt tycke har Gianni Voerzios La Serra 20...Ezra: I mitt tycke har Gianni Voerzios La Serra 2001 utvecklats alldeles förträffligt. Liksom för övrigt även årgång 2000 av samma vin. Vad får dig att tycka motsatsen?andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-49128492844885455052010-03-02T15:52:12.991+01:002010-03-02T15:52:12.991+01:00Apropå Gianni Voerzios Barbera. Ert uttryck "...Apropå Gianni Voerzios Barbera. Ert uttryck "Rejält med ek, men det funkar riktigt bra här. Smått lyxig." är så jag kunde ha uttryckt mig om hans Barolo La Serra 2001 när den kom. <br /><br />Vi vet ju alla hur det vinet utvecklades, åt h-te. Hans viner är nog bäst att dricka unga.Korkdragarenhttps://www.blogger.com/profile/02247859384369221872noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-56158356675108686072010-02-25T17:08:16.364+01:002010-02-25T17:08:16.364+01:00Anders - Ratti har vettiga ex-cellarpriser om man ...Anders - Ratti har vettiga ex-cellarpriser om man bara får lov att komma in. Juni/juli brukar de vara med i La Morras barolodrive där 3-4 olika vinmakare har öppet hus varje helg.<br />Vi gav €35 för Conca 2005. Rocchen kostade €40.<br /><br />/PatrikItalienska vinerhttps://www.blogger.com/profile/09222807655446757594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-40254224419128832362010-02-25T16:34:10.683+01:002010-02-25T16:34:10.683+01:00Patrik: Tja, allt är relativt. F&V hade ju int...Patrik: Tja, allt är relativt. F&V hade ju inte Concan att jämföra med. Hade de haft hade de förstås insett att den är överlägsen. ;-)<br /><br />Gissar att ni provade och köpte Concan vid besöket hos Ratti. Vad fick ni i så fall ge för den där? Kan vara intressant att ha koll på prisläget inför stundande Piemonte-besök nu i sommar.andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-69349552710970991142010-02-25T11:25:45.925+01:002010-02-25T11:25:45.925+01:00Förstod på årsmötet att det var fler än jag som hi...Förstod på årsmötet att det var fler än jag som hittade starka toner av diskmedel i de första (de två vita) vinerna (något hade gått snett i sköljningen antar jag)?<br />mvh<br /><br />Patrik PAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-89724913218312076152010-02-25T09:00:39.342+01:002010-02-25T09:00:39.342+01:00Anders - Vi provade både Rocchen och Concan på pla...Anders - Vi provade både Rocchen och Concan på plats i somras och tyckte att Concan var den mest imponerande då, Rocchen var tvärstängd så jag blev lite snopen att den var så här pass tillgänglig redan.<br /><br />/PatrikItalienska vinerhttps://www.blogger.com/profile/09222807655446757594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-85600483312041190512010-02-25T01:27:48.837+01:002010-02-25T01:27:48.837+01:00Patrik,
Varför vara sörja(om än med frågetecken) ...Patrik,<br /><br />Varför vara sörja(om än med frågetecken) över att ni köpte Concan istället för Rocchen? Har ni hunnit prova den förstnämnda ännu? Vad har ni i så fall att rapportera?<br /><br />Vi har köpt både den vanliga Marcenascon (som vi hade tillfälle att prova i förväg) och Concan (som vi chansade på skulle vara minst lika bra och sannolikt snäppet bättre). Att Rocchen ser ut att motsvara förväntningarna ser jag snarast som ett lovande tecken även vad Concan beträffar. Tänker jag fel?andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-8286694987255168312010-02-25T01:20:12.353+01:002010-02-25T01:20:12.353+01:00F&V: Tack för fin rapport. Gläder mig lite sär...F&V: Tack för fin rapport. Gläder mig lite särskilt åt att ni uppskattar Briccotondo igen. Var lite förbryllad (ja rentav lite störd) över er ganska nedgörande recension av 07:an. <br /><br />Vi "hittade" det här vinet redan i årgång 04:a (troligen första årgången), ett bra tag innan Suckling utdelat sin första 90-poängare och det hamnat på WS Top 100-lista (i årgång 2006). Vi tände direkt och har sedan troget hållit fast vid det som "Husets Barbera".<br /><br />Vi har hunnit knäcka över 30 flaskor vid det här laget och det hade sannolikt blivit än fler om vi inte haft andra Barberor i källaren som också pockat på lite uppmärksamhet. Det är få viner som stått det tempot och den distansen utan att vi tröttnat.<br /><br />När det gäller årgångarna har vi faktiskt inte märkt några större variationer. Råkade ni månne på en dålig flaska när ni provade 07:an eller var det smaklökarna som inte var riktigt i form?<br /><br />Sucklings 90 poäng kan man som bekant diskutera hur länge som helst. Det är ju inget särskilt komplext eller ambitiöst vin men det ger det ju sig heller inte ut för att vara. Det viktiga för vår del är att det i sin klass och genre är utomordentligt svårslaget. Tycker ert sammanfattande omdöme träffar mitt i prick den här gången.andersuwhttps://www.blogger.com/profile/05042887001751592674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-17450136054528959492010-02-24T21:22:19.904+01:002010-02-24T21:22:19.904+01:00Ondska av ledaren att placera Astin i slutet. Vem ...Ondska av ledaren att placera Astin i slutet. Vem vill lukta tjej i munnen på tunnelbanan liksom? Rocchen äger jag däremot gärna :)Miguelhttps://www.blogger.com/profile/04776972739783779240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-39098349323310836272010-02-24T16:37:34.795+01:002010-02-24T16:37:34.795+01:00En intressant genomgång!
Angående vinvalen som s...En intressant genomgång! <br /><br />Angående vinvalen som sker på stationsprovningarna kan man alltid ha synpunkter. I den här provningen hade man kunnat skippa Astin på slutet och kanske Grignolinon och Dolcetton (Vin 3, 4) och istället satsat på ytterligare något säkert kort. Men det är väl lite av charmen också. Att för 220:- dricka lite av allt möjligt och kanske öppna en dörr eller två eller som i mitt fall: Stänga dem helt :)<br /><br />Faktum är att Grignolinon var otroligt strulig vid upphällning och det kändes som kvaliteten var väldigt varierande i det man fick upphällt. Möjligtvis råkade jag få det glaset som var drickbart men luktade halvsunkigt.Hobbyvinarnhttps://www.blogger.com/profile/16870635471821351749noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-77070832474652062572010-02-24T13:59:43.934+01:002010-02-24T13:59:43.934+01:00OK, 220 kr för 11 viner kan man förstås inte klaga...OK, 220 kr för 11 viner kan man förstås inte klaga på. Schysst upplägg med lite tilltugg.<br /><br />Kul med Idala Gård, ser att de har bland annat D´Angelo till försvarliga priser. <br /><br />/PatrikItalienska vinerhttps://www.blogger.com/profile/09222807655446757594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-48006448558568234182010-02-24T13:20:45.225+01:002010-02-24T13:20:45.225+01:00Instämmer i princip Patrik, det hade förstås gått ...Instämmer i princip Patrik, det hade förstås gått att vaska fram fler spännande kandidater. Men en del av dem hade inte varit så lätta att få tag på för den mer genomsnittligt engagerade provaren. Det ska sägas att provningen bara kostade 220 kr, vilket är rena kapet med tanke på att den fina lokalen kostar 10 lök att hyra. <br /><br />Ändå intressant att bli positivt överraskad av sånt man kanske vanligtvis inte ägnar så stort intresse längre. Som Briccotondo, Eremo och Voghera.<br /><br />Ni som har relativt nära till, bör absolut kolla in Idala Gård om ni inte redan gjort det. Själva ska vi komma ihåg att klämma Cavalottos Grignolino och Dolcetto i trädgården i sommar...Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-27036970409481429732010-02-24T13:12:39.466+01:002010-02-24T13:12:39.466+01:00Känner det som en plikt att vara snabb med komment...Känner det som en plikt att vara snabb med kommentarer på detta ;-)<br /><br />Rocchen låter grym, synd(?) att vi köpte Concan... Voghera 03:an verkar man våga chansa på.<br /><br />I övrigt känns det mest som om någon gått ett varv på lokala SB och rafsat åt sig lite piemonteser. En sån här provning kunde nog innehållit en del intressantare viner även i vardagssegmentet.<br /><br />/PatrikItalienska vinerhttps://www.blogger.com/profile/09222807655446757594noreply@blogger.com