tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post5983821176518634861..comments2023-10-30T09:30:54.622+01:00Comments on Finare Vinare: Bourgogne 1978Finare Vinarehttp://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-55994498316224690742014-02-01T16:59:44.760+01:002014-02-01T16:59:44.760+01:00Hmm, Clash och gammal Bourgogne. Ryms inte allt ma...Hmm, Clash och gammal Bourgogne. Ryms inte allt man behöver i världen mellan dessa ytterligheter?Henriknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-54561272531559676042014-02-01T14:40:30.266+01:002014-02-01T14:40:30.266+01:00Samtidigt är jämförande provningar av det här slag...Samtidigt är jämförande provningar av det här slaget ett av de allra starkaste argumenten för en lösning som Munskänkarna. Det är svårt att genomföra något liknande på egen hand, man lär sig massor av att ha flera glas bredvid varandra, priset är väl ganska oslagbart och det behövs inga kvantiteter för att följa vinerna under flera timmar. Den goda stämningen och diskussionen gör upplevelsen än mer minnesvärd.<br /><br />Sant, luft är inget att vara rädd för och man ska inte döma ett gammalt vin på första sniffet. En skönhet som varit instängd i 35 år behöver sträcka på benen en smula innan det är dags att dansa.Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-11017732942275003382014-02-01T14:03:41.828+01:002014-02-01T14:03:41.828+01:00Vilken underbar övning i brist på återhållsamhet. ...Vilken underbar övning i brist på återhållsamhet. Det verkar som att varje flaska för sig hade förtjänat full uppmärksamhet, utan konkurrens från andra årsbarn.<br />Jag är så otroligt svag för just hur mogna viner utvecklas i glaset under kvällen. Det i sig är ett par timmars resa, som man aldrig vet var den slutar, men ofta är det på topp, eller hur? <br />De första mogna viner jag drog korken ur dömde jag ut som stendöda, men bara de får andas, sådär en halvtimme eller så, kommer de igång. Nu är jag lugnare när jag sniffar i halsen på en gamling.<br />Priserna var väl inte direkt låga för de mest blygsamt klassificerade, men med tanke på att skicket verkar ha varit enastående är det ju inget att klaga på.<br />Supergôut!Gôuthttps://www.blogger.com/profile/06998654270970606541noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-58028831608020507232014-01-31T19:03:48.856+01:002014-01-31T19:03:48.856+01:00Kanske kan vara kul att få reda på priserna i €?
...Kanske kan vara kul att få reda på priserna i €?<br /><br />Frakt och försäkring gick på 145.<br /><br />Beaune Grèves - 85<br /><br />Nuits-Saint-Georges - 73<br /><br />Nuits-Saint-Georges Les Maladières - 85<br /><br />Nuits-Saint-Georges Les Murgers - 85<br /><br />Vosne-Romanée - 67<br /><br />Gevrey-Chambertin Petite Chapelle - 91<br /><br />Clos Vougeot - 163<br /><br />Echézeaux - 206<br /><br />En plats på provningen kostade 700 kr. Vi hade 40 platser och tre flaskor av varje vin.Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-71942493624736401572014-01-31T18:00:30.204+01:002014-01-31T18:00:30.204+01:00"Joakim - vi satsar annars på 1964 i år eller..."Joakim - vi satsar annars på 1964 i år eller hur ;)"<br /><br />Det gör vi, det gör vi definitivt...:-)<br />Joakimhttps://www.blogger.com/profile/02689406695488368188noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-40726165074047707972014-01-31T13:38:31.841+01:002014-01-31T13:38:31.841+01:00Janne - kanske bäst att inte uppge inköpskälla här...Janne - kanske bäst att inte uppge inköpskälla här för att undvika trängsel vid vattenhålet... men Wine-Searcher Pro är ett smart sätt att hitta vad man söker.<br /><br />Flaskorna hade stått upp i flera månader. Korkarna drogs med Pulltex utan att använda hävarmen. Det är bara att skruva i ordentligt men helst inte igenom. Alla flaskor dubbeldekanterades, det var inte överdrivet mycket fällning men någon centiliter fick offras. Vinerna fick ungefär 30-45 minuter luft i glasen innan servering. Dofter och smaker växte sedan fram på ett fantastiskt sätt under någon timme därefter. De förändrades en hel del under gång. Gamla viner behöver luft för att komma till sin rätt och bör klara det om de är vid god vigör.<br /><br />Joakim - vi satsar annars på 1964 i år eller hur ;)<br /><br />Carlo - man kan ju dra parallellen till Barolo 1978... säkert en del tveksamma metoder på den tiden men också en del fantastiska viner: <br /><br />vinare.blogspot.se/2010/10/barolo-1978.html<br />Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-16384666783023679782014-01-31T00:22:32.338+01:002014-01-31T00:22:32.338+01:00Tack! jag er lugnare nu.....Tack! jag er lugnare nu.....Carlonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-80477861351645545202014-01-30T19:28:45.160+01:002014-01-30T19:28:45.160+01:00Trevliga noteringar! Har många trevliga minnen av ...Trevliga noteringar! Har många trevliga minnen av 78 Bourgogne - en strålande årgång! <br />För att inte tala om att Judas Priest släppte "Stained Class" och Rush släppte "Hemispheres"...:-)Joakimhttps://www.blogger.com/profile/02689406695488368188noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-22711755697670316382014-01-30T18:55:45.573+01:002014-01-30T18:55:45.573+01:00Wow, Kul läsning, mycket intressant..
"Vi plo...Wow, Kul läsning, mycket intressant..<br />"Vi plockade ihop en provning med mindre kända namn."<br />..låter som man kan gå ner på butiken runt hörnet och köpa sånt här. Var hittar man egentligen såna här gammelbourgogner?<br />Och hur hanterar man flaskorna vid provning? Jag tänker på dekantering och luftning. Hade de mycket fällning? Tål de luftning eller ska man vara försiktig.<br />/JanneJanneShttps://www.blogger.com/profile/00586093299509989218noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-58259804369080475172014-01-30T13:30:33.612+01:002014-01-30T13:30:33.612+01:00Ja, vi kunde ju inte låta bli att citera vad Claud...Ja, vi kunde ju inte låta bli att citera vad Claude Bourgignon sa på 80-talet: "det finns mer liv i Saharas öken än i vingårdarna i Bourgogne".<br /><br />Nej vinerna kändes generellt inte chaptaliserade, ihåliga, alkoholvarma eller översvavlade. 1, 2, 3, 6, 7 - alla var ju strålande goda viner.<br /><br />Corons Echézeaux hade ju en hel del fikontoner vilket kan antyda "förbättring" med en dosis grenache. Men varför, i en lyckad årgång? För att man ville göra större volym eftersom skörden blev så liten, kan vara ett tänkbart svar. Men i så fall använde man nog châteauneuf-du-pape och inte algeriskt rödtjut.<br /><br /><br /><br />Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-84667892737006698052014-01-30T13:23:33.207+01:002014-01-30T13:23:33.207+01:00Fråga från en skabsburgunder: något teckna på den ...Fråga från en skabsburgunder: något teckna på den chaptalization eller den ohelliga alliance med algierska röda, som Bourgogne praktiserade dengång ? Med andra ord: vilka väsentliga skilnad med senare, renare topårgånge ?Carlonoreply@blogger.com