tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post5718847188673648771..comments2023-10-30T09:30:54.622+01:00Comments on Finare Vinare: Bloggdarlings #4: 04 Santa Duc Prestige des Hautes GarriguesFinare Vinarehttp://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-38809749916414639172013-07-23T11:57:41.253+02:002013-07-23T11:57:41.253+02:00Stefan - vi har tillräckligt med bombastiska viner...Stefan - vi har tillräckligt med bombastiska viner för att klara några årsbehov framöver ;)<br /><br />Jo, visst vill man ha det också någon gång bland. Fast det är väl roligare om det bombastiska kommer från marken och rankorna. Nu klarade väl just detta vinet att ta rätt mycket ek men frågan är vad som hänt om man skippat barriquerna och enbart hållit sig till de större faten?<br /><br />Franko - sekelgamla stockar och minimalt uttag. Alla stjälkarna med i jäskaren och två månaders maceration. Klart som tusan att det blir tätt, med tuff struktur! Frukten som vi noterade i början känns för tillfället dov, nedtonad. Man måste hur som helst respektera vinet för att det inte känns mejkat och utslätat, även om det är ekigt.<br /><br />Varför inte pröva att spara några år till?Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-60505790791619170972013-07-21T21:51:30.761+02:002013-07-21T21:51:30.761+02:00Kul med de här återtittarna.
Det här vinet beter...Kul med de här återtittarna. <br /><br />Det här vinet beter sig väl egentligen ungefär som man misstänkte, och landar som man kunde tro med 2013 års smaklökar. Hade själv tänkt dra en kork i sommar, men det låter som att inte så mycket har hänt ändå, eller?<br /><br />Frankofilenhttps://www.blogger.com/profile/02608647020777626636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-75590363007033405402013-07-20T21:06:02.534+02:002013-07-20T21:06:02.534+02:00Den finlemmade, sensibla och lite sköra delen av m...Den finlemmade, sensibla och lite sköra delen av min konstnärliga sida förstår precis vad du menar då du vill överge detta bombastiska uttryck. <br /><br />Men, handen på hjärtat, upplever du det inte (ngn gng då o då iaf) som ruskigt skönt att bara bränna iväg med (den imaginära) HDn och låta vinden piska ansiktet och nära den anarkistiska frihetens ande? Att på rent djävulskap o pin kiv öppna överekade, överextraherade viner i uppnästa sällskap kan ju vara så ...<br />Skönt :-)<br /><br />StefanAkikonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-83849141585882822292013-07-17T08:57:12.915+02:002013-07-17T08:57:12.915+02:00Tack för ett strålande och lärorikt svar vintomas!...Tack för ett strålande och lärorikt svar vintomas!<br /><br />Efter två timmars luftning i glasen hällde jag (tyvärr) ut vinet men den öppnade flaskan har fått lufta av sig hela natten i kylen och tamefanimej om inte det doftar bättre nu på morgonen (även om min morgonnäsa inte är att lita på). <br /><br />Det ska bli spännande att dofta och smaka vinet senare ikväll. Jag har ytterligare en flaska kvar i källaren och ditt svar ska jag posta som en private note i Cellartracker. Jag har druckit nämnda vin vid två tillfällen tidigare och ingen av flaskorna har haft en tillstymmelse av den "odör" som gårdagkvällens flaska hade men då hade den å andra sidan åldrats ett till två år mer än tidigare provade flaskor.<br /><br />/JoachimAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-35760284094613780702013-07-16T22:39:52.488+02:002013-07-16T22:39:52.488+02:00Låter precis som Joh. Jon. Prüms viner ofta doftar...Låter precis som Joh. Jon. Prüms viner ofta doftar i sin ungdom och ibland ett tag efter det! Fast det låter som om du kanske fått tag på ett ovanligt potent exemplar. Tyskarna kallar det oftast "Spontinase" eftersom denna ton dyker upp i en del traditionella spontanjästa viner. Det brukar gå att hitta den här tonen i Egon Müllers viner också, så det måste vara dyra svavelföreningar. :-) "Ein Stinker" är ett annat begrepp jag hört.<br /><br />Häll vinet i en karaff som du låter stå i kylskåpet, eventuellt täckt med plastfilm om du har andra saker som ger lukt i kylskåpet. Dagen efter bör doften vara bättre och smaken minst lika bra.<br /><br />Man kan ju tycka att det är lite märkligt att man accepterar denna doft i vinerna, men den brukar bara finnas hos några traditionella producenter av långlagringsviner, med mycket bra track record för vinernas lagringsbarhet. Så det är väl något av en uppmaning att köpa från andra producenter om man vill dricka ungt. När vinerna är mogna bör tonen inte finnas kvar, men det är inget jag garanterar. Nu är väl saken den att många bara tänker på Auslese och uppåt som lagringsviner, och definitivt inte på Kabinett, men från J.J. Prüm kan även de lagras.<br /><br />Det är helt klart inte korkdefekt därför att 1) tonen faktisk är typisk för producenten, 2) korkdefekt visar sig som mögel- och källartoner, 3) korkdefekt slår också ut smaken och inte bara doften. Generellt gäller alltså att om doften är mer skum än smaken, är det oftast inte korkdefekt utan något annat.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-54704586745814560402013-07-16T20:33:37.870+02:002013-07-16T20:33:37.870+02:00Hej!
Får jag kapa denna blogg för en fråga som de...Hej!<br /><br />Får jag kapa denna blogg för en fråga som delvis har koppling till föregående blogginlägg? Det gäller Joh. Jos. Prüm men i mitt fall 2009 Graachet Himmelsreich Kabinett. Frågan är om jag stött på mitt första korkskadade vin? Det doftar bokstavligen skämda ägg. Jag tänkte att det bara var lite svavelrester som snart luftats bort, men icke... Saken är den att vinet faktiskt smakar ok men det är inte lätt att sticka dit nosen. Det stinker ordentligt ur glaset även efter 30 minuter luftning, men ett korkskadat vin brukar väl många gånger vara odrickbart? Det här smakar Riesling (och skämda ägg på grund av doften). Korken lämnar inga spår mer än att vinet krypit upp ca 75%.<br /><br />Någon teori?<br /><br />/JoachimAnonymousnoreply@blogger.com